Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Je Ocrelizumab bezpečný?

31.03.2019 00:10


Posledných viac ako 20 rokov výskumu liečby sclerosis multiplex prinieslo na svet  viacero nádejných liekov, ktoré sú schopné ovplyvniť funkciu imunitného systému tak, aby bol zápalový proces pri SM obmedzený a tým bola sekundárne ovplyvnená neurodegenerácia, ktorá ide ruka v ruke s aktivitou ochorenia. Tento cieľ je náročný a ukázalo sa, že  nie všetky lieky, najmä lieky prvej línie, sú schopné naplno uspokojiť túto požiadavku lekárskej praxe.

Dnes je už v patogenéze SM nespochybniteľná úloha B lymfocytov. Výskumníci, vývojári, ale aj klinickí špecialisti nám predstavili novú humanizovanú protilátku proti molekule CD20. Rozšírili tak  spektrum najefektívnejších liekov používaných pri SM o látku s novým mechanizmom účinku, o ocrelizumab - Ocrelizumab firmy Roche. Významným pokrokom je aj to, že sa preukázal účinok ocrelizumabu nielen pri relaps-remitujúcej forme, ale i pri primárne progresívnej forme, predovšetkým v jej začiatkoch, pri ktorej doteraz nepoznáme účinnú liečbu. Niekoľko štúdií s protilátkou proti molekule CD20 vykázalo schopnosť znížiť počet relapsov a ovplyvniť aktivitu ochorenia, nedokázalo sa však oddialiť progresiu ochorenia u primárne progresívnej formy. Až pri neskorších rozboroch týchto štúdií (tzv. post hoc analýza) u pacientov s primárne progresívnou formou mladších ako 51 rokov a s gadolínium sýtiacimi léziami v MRI obraze bol zaznamenaný efekt liečby. Štúdia ORATORIO z roku 2017 bola venovaná primárne progresívnej forme SM.

Problém štúdií liečby pri sclerosis multiplex je najmä na úrovni morálne-etickej. Nie je totiž možné pacientovi s relaps-remitujúcou formou podať placebo miesto liečby na súčasnej úrovni vedeckých a klinických poznatkov. Vzhľadom k tomu, že pri primárne progresívnej forme nepoznáme liečbu, mohol byť ocrelizumab testovaný v štúdii s placebom. Kritériom do zaradenia do štúdie (ORATORIO) s primárne progresívnou formou SM bol vek 18-55 rokov, EDSS (Kurtzkeho škála dysebility) 3,0-6,5 v čase zaradenia do štúdie, trvanie ochorenia menej ako 15 rokov. Paralelne boli vyhodnocované štúdie (OPERA I a OPERA II), do ktorých boli zaradení pacienti zodpovedajúci platným kritériám pre liečbu relaps-remitujúcej formy SM. Vylúčení boli pacienti, korí mali diagnostikovanú SM 10 a viac rokov, a ktorých EDSS bolo 2,0 a menej.

Počet zaradených pacientov do štúdie ORATORIO bol úctyhodný: nábor pacientov bol uskutočnený od 3.3.2011 do 27.12.2012, zaradených bolo 488 pacientov do vetvy s octelizumabom a 244 pacientov do vetvy s placebom. Štúdiu ukončilo 71% versus 82% pacientov a meridián štúdie bol 2,8 roka! 

Štúdiu OPERA I dokončilo 366 z 410 pacientov (89,3%) vo vetve liečených ocrelizumabom a 340 z 411  pacientov liečených vo vetve interferónom beta 1a (82,7%). 

V štúdii OPERA II ju dokončilo 360 z 417 pacientov (86,3) vo vetve liečených ocrelizumabom a 320 z 418 (76,6%) pacientov liečených interferonom beta 1a.   

V združenej analýze bolo potom hodnotených 827 pacientov liečených ocrelizumabom a 829 pacientov liečených interferónom beta 1a.

Medzi začiatkom štúdie a 120-tým týždňom liečby bola hodnotená bezpečnosť lieku, nežiadúce účinky, farmakodynamika, farmakokinetika a imunogenicita ocrelizumabu. Z klinického hľadiska boli hodnotené dotazníky kvality života, EDSS skóre, počty relapsov a ich vplyv na dysebilitu pacienta, MRI lézie vrátane merania objemu mozgu a to vo vopred stanovených pravidelných intervaloch. 

V štúdiách sa porovnávali i nežiadúce účinky liečby SM: aspoň jeden nežiadúci účinok sa vyskytol v štúdii OPERA I a II v 85% a v štúdii ORATORIO to bolo 90-95%. Väčšinou sa jednalo o infúzne reakcie alebo o chrípkový syndróm (flu like sy), infekcie horných dýchacích ciest, infekcie močových ciest a bolesti hlavy. Závažných infekcií v OPERA štúdiách bolo 1,3% liečených ocrelizumabom a 2,9% pacientov liečených interferónom beta 1a. V štúdii ORATORIO to bolo 6,2% (ocrelizumab) a 5,9% (placebo). Herpatické infekcie sa vyskytovali u 5,9% v štúdii OPERA a 4,7% v štúdii ORATORIO liečených ocrelizumabom a 3,4% liečených interferónom beta 1a a u 3,3% pacientov liečených placebom. Infekcie boli mierne, až na jeden prípad genitálneho herpesu liečeného hospitalizačne. Nevyskytli sa žiadne oportúnne infekcie. Neutralizačné protilátky sa v štúdii OPERA vyskytli u 21,3% pacientov liečených interferónom a iba u jedného pacienta liečeného ocrelizumabom.

Najvýznamnejším sledovaným nežiadúcim účinkom je výskyt malignít. Vyskytol sa zvýšený výskyt nádorových ochorení v štúdii s ocrelizumabom. Aj keď ide o postihnutie rôznych orgánov, zdá sa, že najčastejšou malignitou je karcinóm prsníka, najmä u pacientov s primárne progresívnou formou SM. Treba to brať ako určitý varovný signál do budúcnosti, definitívne závery sa toho času nedajú urobiť. Treba si uvedomiť, že zvýšený výskyt všetkých malignít v štúdiách je porovnateľný s epidemiologickými dátami výskytu nádorových ochorení u pacientov s SM, i keď v týchto štúdiách je ľahko zvýšená incidencia výskytu pre karcinóm prsníka. 

Závery zo štúdií poukazujú, že vo všetkých časových bodoch ocrelizumab preukázal spomalenie akumulácie postihnutia v porovnaní s pacientami liečenými placebom s primárnou progresívnou MS. V 12. týždni trvania štúdií bolo percento ľudí s potvrdenou progresiou invalidity liečených ocrelizumabom 32,9% v porovnaní s 39,3% v skupine pacientov liečených placebom. V 24. týždni hodnotenia štúdií bola potvrdená progresia postihnutia u 29,6% pacientov v skupine liečených ocrelizumabom oproti 35,7% v skupine liečených placebom. Tiež sa ukázalo, že tí, ktorí boli liečení ocrelizumabom, vykazovali v porovnaní s placebom v priemere nižší počet aktívnych lézií, nižší počet nových lézií a nižšiu celkovú stratu objemu mozgového tkaniva.   

Liečba ocrelizumabom v porovnaní s interferónom beta 1a znížila anualizovanú mieru relapsov o 46% a o 47% v rámci dvoch štúdií pre relepsujúcu SM. Ľudia, ktorí dostávali ocrelizumab tiež vykazovali o 40% nižšie riziko progresie nežiaducich účinkov v porovnaní s interferónom beta 1a po 12 týždňoch a 24 týždňoch v obidvoch štúdiách. V porovnaní s interferónom beta 1a bola u pacientov užívajúcich ocrelizumab o 33% vyššia úroveň zlepšenia zdravotného postihnutia. Na MRI ocrelizumab v dvoch štúdiách znížil počet aktívnych lézií o 94% a 95% v porovnaní s interferónom beta 1a. Počet nových alebo novo zväčšených lézií bol tiež znížený. 

Na trhu sa objavil nový preparát. Nielenže doplňuje a aj rozširuje možnosť použitia lieku pri relaps-remitujúcej forme SM, ale aj otvára nové terapeutické okno pre liečbu primárne progresívnej formy SM. Výsledky štúdií sú veľmi povzbudivé. Zdá sa, že aj pre pacienta bude tento preparát v liečbe pohodlnejší, komfortnejší a s menším výskytom nežiadúcich účinkov. Dobrou správou je aj to, že Ocrelizumab je už na našom trhu s liekmi, a že je plne hradený zdravotnými poisťovňami.

MUDr. Branislav Brežný