Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Ozveny z edukačných seminárov IV.

04.05.2019 17:11


    Edukačné semináre nie sú len sedenie na stoličke a sledovanie prednášok. Otázky na prednášajúceho k danej téme málo kedy vyvolajú diskusiu v pléne, nie to v kuloároch. A práve prednášky o správnom a zdravom stravovaní, ako nám opakovane prednášala pani doktorka Zuzana Dean z Nitry, priniesli opakovane búrlivú diskusiu. Diskutovalo sa priamo s pani doktorkou, diskutovalo sa v auditóriu medzi účastníkmi seminárov a čo je zaujímavé, vášnivo sa diskutovalo i v kuloároch, na chodbe.

    Nie je nič horšie, ako keď niekto veľmi horlivý "zavesí" na internet zvesť, že niečo je zdravé, hoci tomu tak nie je. Veľmi často zasvätene o zdravej výžive píšu práve laici. Opakovane som zachytil kontroverzné články od redaktorov v populárnych časopisoch. Najmä pre ženy. Veď, ktorá by pre svoje deti, manžela i seba nechcela to najlepšie. Ale určitú dávku kritickosti si treba zachovať, neprijímať všetko bez rozmyslu.

    A takou, dovoľujem si povedať, modernou otázkou je pitie tekutín. Takzvaný pitný režim. Treba o tom rozprávať, lebo tu sa robí veľa chýb. Nie je to tak dávno, čo bol džús v domácnosti skôr výnimočnou, než bežnou záležitosťou. Dopriali sme si ho, či už ovocný alebo zeleninový, raz za čas, nehovoriac už o smoothie nápoji, ktorý spôsobil naozaj mimoriadny ošiaľ. Mnohí ním nahrádzajú raňajky či dokonca hlavné jedlo! Ani s ovocnými a zeleninovými nápojmi, akokoľvek zdravo sa tvária, to netreba preháňať. Kým džús prešiel do tekutej formy lisovaním, smoothie nápoj získal svoju formu rozmixovaním. Ošúpaním šťavnatého ovocia sa totiž úplne a zbytočne zbavujeme potrebných antioxidantov a vlákniny, čiže zložiek, ktorých má práve šupka najviac. A preto je nanajvýš vhodné, aby sme toto ovocie jedli neošúpané a nie ho pili. V súboji džús verzus smoothie jednoznačne vyhráva smoothie. Dôležité je uvedomiť si, že džúsy, šťavy ani iné ovocné a zeleninové nápoje neslúžia ako náhrada vody! Neuspokojte sa preto s argumentom vašej rodiny a najmä vašich ratolesti, že im čistá voda nechutí a nenalievajte ich výlučne šťavami. Veď čistá voda má byť na prvom mieste.

    Pitný režim má byť totiž z výraznej väčšiny založený na pití čistej vody a z menšej časti ho majú pokryť čaje, ideálne bylinkové a nesladené, ako aj ovocné alebo zeleninové nápoje, opäť bez prídavku cukru. Ak by ste sa totiž rozhodli po celý deň popíjať len šťavy či smoothie a žiadnu vodu (alebo len minimum vody), váš organizmus by sa mohol veľmi skoro stať prekysleným, nehovoriac o množstve kalórií, ktorým by ste sa chtiac-nechtiac zásobovali. Krv by bola zahustená a mohli by sa objaviť bolesti hlavy, slabosť, malátnosť, poruchy trávenia a pasáže čreva.

   Často počuť názor, že pri pití smoothie či džúsov prijíma  náš organizmus mega dávky vitamínu C. Pravdou je, že pri samotnom mixovaní a najmä skladovaní nápoja na svetle strácajú tieto nápoje  nielen  nutričnú hodnotu ale sa výrazne znižuje i množstvo vitamínu C. Preto nápoje typu džús alebo smoothie je potrebné pripraviť čerstvé a v malých množstvách.

     Na prednáškach sme počuli rôzne výhrady voči (predovšetkým) kravskému  mlieku. Pravdou je, že mlieko je iba ten živočíšny produkt zvieracích mám, čim  kŕmia  svoje mláďatá hneď od narodenia. Takzvané "rastlinné mlieka"  nie sú mliekom.  Sú to nápoje pripravené, ako sám názov hovorí z rastlín. Tešia pomerne veľkej popularite. Pravdepodobne k tomu prispievajú mnohé ochorenia, intolerancie a alergie, ktorými v súčasnosti ľudia trpia čoraz častejšie, ale aj snaha žiť inak, o čosi zdravšie. Najpopulárnejším rastlinným mliekom je celkom určite ovsené. Je totiž

"najkrémovejšie" z rastlinných mliek. Za ním nezaostávajú veľmi ani ostatné ako sójové, ryžové, kokosové, mandľové, či konopné mlieko. Ovsené  mlieko sa pre svoje vlastnosti často využíva na prípravu obľúbených kávových nápojov - cappucina a latté bez laktózy

    Rastlinné mlieka sú veľmi kalorické a nemali by sa stať každodenným a najmä nie nekontrolovaným pitím takéhoto mlieka. Najmä ovsené mlieko je veľmi bohaté na sacharidy a kalórie a v porovnaní s nesladeným mandľovým mliekom ich obsahuje až štvornásobne!

    Ovsený nápoj si môžete dopriať i samotný, no skvelo sa hodí najmä do sladších pokrmov. Využijete ho napríklad pri varení aj pečení alebo pri príprave krémov, pudingov a kaší. Taktiež je vhodný do smoothie nápojov i mliečnych koktailov. Stačí len zistiť, v ktorých pokrmoch vám toto rastlinné mlieko najviac vyhovuje.   

    Ovsené mlieko obsahuje bielkoviny, sacharidy i tuky, ďalej vápnik, horčík, meď, malé množstvo železa a niektoré z vitamínov skupiny B. Ovos je tiež bohatý na betaglukány , ktoré prispievajú k lepšiemu tráveniu, udržiavaniu vhodnej hladiny cholesterolu či posilňovaniu imunitného systému. Rovnako priaznivo vplýva na správnu funkciu metabolizmu a normalizovanie hladinu cukru v krvi. Tento nápoj prispieva k prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Jeho konzumáciou podporíte kvalitu svojich vlasov, pokožky aj nechtov.

    Ovsené mlieko si môžete ľahko pripraviť i v pohodlí vlastného domova. Vyrobíte si ho   z  ovsených vločiek. Tie vo vhodnej nádobe zalejte vodou a nechajte ich cez noc odstáť. Ďalší deň túto zmes rozmixujte a vzniknutú hmotu následne sceďte cez husté sitko alebo gázu, vďaka ktorej budete môcť vločky aj poriadne vyžmýkať. Pripravený nápoj už len prelejte do uzatvárateľnej fľaše a umiestnite do chladničky, kde vám vydrží asi 3 až 5 dní. Tento nápoj má obsahovať hlavne vodu a podiel ovsenej zložky by mal byť aspoň 10 %.

    Veľmi zaujímavé je aj sezamové mlieko a skvelé na ňom je, že si ho rýchlo a jednoducho vieme pripraviť aj doma. Je to chutný a zdravý nápoj, plný vitamínov, minerálov, predovšetkým vápnika, železa, horčíka, medi, proteínov a vlákniny. Stačí, ak si doprajete jeden pohár sezamového mlieka denne a výrazne si tým posilníte kosti, pečeň, zrýchlite svoj metabolizmus, prispejete k zdraviu vašej pokožky a vlasov a tiež zaženiete chuť na sladké.

    Na prípravu mlieka budete potrebovať: 200 g lúpaného sezamu, 2 PL medu (môže byť, ale nemusí), 1 l vody.

     Sezam zalejte studenou vodou a nechajte odstáť aspoň dve hodiny, ideálne však cez noc, aby bola výsledná chuť mlieka výraznejšia a sezamovejšia. Následne môžete pridať k zmesi med a všetko dôkladne rozmixujte. Ak je mlieko príliš husté, dolejte ešte trochu vody. Po rozmixovaní mlieko preceďte cez gázu alebo sitko, pričom zvyšky sezamu nemusíte vyhadzovať, naopak, pridajte k nemu ovsené vločky a trochu medu a upečte si z nich sušienky. Sezamové mlieko si môžete dochutiť aj pridaním štipky škorice alebo trošky vanilky. Takisto, ak máte radi datle, figy či hrozienka, pokojne sezamové mlieko ozvláštnite aj nimi, ešte pred samotným mixovaním. Namiesto medu môžete pokojne pridať agáve alebo javorový sirup. Toto mlieko vám vynikajúco poslúži na prípravu smoothie nápoja, mliečneho koktailu, kaše,  môžeme ho dať do kávy. Je výborné aj samo o sebe, vďaka svojej príjemnej orieškovej chuti. Pravidelné kloktanie sezamového mlieka vraj bieli zuby a čistí ústnu dutinu. Inu, experimentátori majú zelenú.

    Rastlinné mlieko, ktoré ani zďaleka nepatrí medzi tie najznámejšie či najviac obľúbenéje pripravené z konopy. Konopné mlieko je priam nabité mnohými cennými látkami. Dokáže pozitívne ovplyvňovať

organizmus. 

    Hlavnou ingredienciou v konopnom mlieku, respektíve nápoji, sú konopné semená, ktoré sa získavajú z rastliny, nazvanej konopa siata. Je to monumentálny rastlina, je až 4 metre vysoká a je rozšírená naprieč celou Európou, Áziou i Amerikou. Dôležité je nepliesť si ju s konopou indickou, ktorá má vysoký podiel psychoaktívnej látky THC(tetrahydroxikanabinol). Konopa siata, známa aj ako technické konope, sa bežne pestuje na priemyselné účely. Jej semená našli uplatnenie predovšetkým v potravinárskom priemysle. Pripravuje sa z nich olej či spomínaný nápoj.  

    Konopné mlieko má vodnatú textúru a skôr nenápadnú, no mierne sladkastú chuť. Použiť ho môžete do rozličných nápojov i pokrmov. Zíde sa pri príprave omáčok, krémových polievok, múčnikov, pudingov či smoothie nápojov. Mlieko tiež môžete dochutiť medom, vanilkou či kakaom a vypiť samotné. Ak ho rozmixujete s banánmi či jahodami, získate skvelý proteínový nápoj.

    Konopný nápoj je v prvom rade dobrým zdrojom mnohých cenných látok, ktoré podporujú správnu funkciu ľudského organizmu. Nabitý je dôležitými omega-3 aj -6 mastnými kyselinami i bielkovinami.

Semená sú zdrojom vápnika, horčíka, medi či selénu. Taktiež sa v nich nachádzajú viaceré vitamíny skupiny B. Konopné mlieko pôsobí protizápalovo a blahodarne vplýva na srdce. Napomáha udržovať ideálnu hladinu cholesterolu a preventívne pôsobí proti kardiovaskulárnym ochoreniam, je účinné pri tlmení príznakov predmenštruačného syndrómu. Pitím tohto nápoja posilníte svoj imunitný systém i nervový systém, metabolizmus i trávenie. Konopným mliekom nakoniec podporíte i zdravie pokožky a vlasov.

   Ako na to: Potrebujeme 1/2 pohára lúpaných konopných semien a 2 šálky čistej vody.  Rozmixujte vodu a konopné semená v mixéri, mixujeme asi 3 minúty, alebo kým nebudú semená dostatočne rozmixované. Následne zmes precedíme cez gázu,  hustejšie sitko alebo hustejšiu látku. A môžeme nápoj konzumovať. V chladničke vo vzduchotesnej nádobe vydrží až 3 dni.

     V tejto stati som priblížil rôzne druhy nápojov. Smoothie  treba skôr považovať ako jedlo než nápoj. Môže osviežiť, ale stratu tekutín tela najmä v lete nenahradí. Zároveň je aj kalorickým nápojom, takže sa skôr hodí ako doplnok stravy, napríklad na desiate alebo olovranty. Čo sa džúsov týka, najmä zo zrelých a veľmi sladkých ovocí, tieto obsahujú veľa cukrov a sú husté. V žalúdku alebo v čreve môže dôjsť k ich zrieďovaniu vyplavovaním telesných tekutín do čreva. To sa potom prejaví rýchlou pasážou čreva a človek nemusí dobehnúť. Odporúča sa teda džúsy riediť a určite nie dosládzať ich cukrom. Tiež s rastlinnými mliekami, i keď majú veľkú výživovú hodnotu a sú prínosom pre naše zdravie, to netreba preháňať. Nie je dobré ostať len u jedného druhu rastlinného mlieka, ale je potrebné ich striedať. Týka sa to najmä tých z nás, ktorí majú intoleranciu na laktózu alebo majú alergiu na živočíšne mlieko, alebo im živočíšne mlieko  niekto kompetentný neodporučil, či priam zakázal a používali by rastlinné mlieko denne.

    Treba si uvedomiť, že pitný režim predovšetkým hovorí o bilancii vody v organizme. Preto je potrebné predovšetkým dopĺňať cirkulujúci objem tekutín čistou vodou. A to v pravidelných intervaloch. Veď predsa vieme, že najzdravšia voda je z vodovodu.                                                                                                                                                               

                                                                                        MUDr Branislav Brežný