Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

A je tu zas!

31.12.2018 00:00


Pýtate sa kto? - čo? Nuž koniec roka. Dni sa krátia, akosi skoro je tma a človek pri návrate z práce už toho doma veľa nespraví. Snažíme sa stíšiť, ukľudniť, lebo zrazu akosi nie je kam utekať. Pekné dni leta a jesene sú už za nami a aj sme sa vrátili k zimnému času. Objavujú sa posledné kvety, kvety krátkeho dňa. Tie nám spríjemňujú smutné a plačlivé  jesenné dni. Áno, sú to chryzantémy. Od jari rastú a vyvíjajú sa, aby na sklonku jesene ukázali svoju krásu. I stane sa, že prídu mrazy a kvety sklonia svoju hlávku, ukončia svoje bytie. Tak ako mnohí pred nami. Dni sa napĺňajú nostalgiou spomienok. Spomínali sme na svojich blízkych i známych, ktorí nás predišli do večnosti.

Smútočnú náladu postupne meníme. Obchody rýchlo menia sortiment ponúkaných tovarov. Regály sa zapĺňajú čokoládovými figúrkami, sladkosťami od výmyslu sveta, objavujú sa hračky, vianočné ozdoby.... nad tým všetkým znejú z reproduktorov vianočné piesne, rôzne melódie oslavujúce čaro Vianoc a aj hlas pripomínajúci, že sú sviatky pred nami a treba nakúpiť všetko potrebné už teraz a hneď, zaraz! Tento akustický smog sa v pravidelných intervaloch opakuje a sme z toho všetkého unavení. A v čase, kedy by sme si radi tieto koledy pri stromčeku zaspievali, zistíme, ako tieto krásne piesne zovšedneli a čaro ich jedinečnosti sa jednoducho vyparilo. Znejú akoby umelo, duto.

Mesiac pred Vianocami sme zvyknutí zapaľovať na adventnom venci prvú sviečku. To sa v rodinách pripravujeme na veľký sviatok, na Narodenie Pána. V rodinách sa začína žiť viac duchovne ako počas bežného roka. Veď Vianoce nie sú len o príchode Ježiška a o rozdávaní darčekov, o užívaní si hmotných statkov. 

Vianočné sviatky sú aj sviatkom rodiny. Sú to sviatočné dni, pri ktorých si obnovujeme manželské sľuby. Sľub, že sa budeme o svojho životného druha starať v dobrom i v zlom. Že budeme jeden druhého ochraňovať, budeme si pomáhať. Že sa budeme milovať navzájom, budeme vychovávať a chrániť svoje dietky. Tak ako Svätá rodina, čo musela utekať z Betlehemu pred zlom sveta, a jej členovia sa tak stali novodobými migrantmi.  

Silvestra a Nový rok skôr prežívame svetsky. Bilancujeme, čo bolo a plánujeme, čo bude. Snažíme sa zabudnúť na to zlé a zapamätať si to dobé, čo sme zažili. Kujeme plány -  ako v novom roku budeme lepší, ako a čím prispejeme k svojmu zdraviu. Čo očakávame, aby sa nám splnilo. Ale mali by sme si naplánovať, čo urobíme my, čo urobím ja pre toho druhého. Možno blízkeho a možno vzdialeného, dokonca aj pre neznámeho. 

A máme tu náš zväz a klub. Máme tu rodinu esemkárov. Našu rozšírenú rodinu. Veď so svojimi kamarátmi v kluboch prežívame dobré i zlé. Treba si naplánovať klubové akcie, reálne postaviť plán práce. Zúčastňovať sa na akciách zväzu. Veď tento rok bol naplnený úžasnými akciami, ktoré nám závidia i zdraví spoluobčania! Veď budúci rok by mal byť lepší ako bol tento.

A keď hovorím o polepšení sa v novom roku, nemôžem na tomto mieste nepripomenúť, že máme nielen priania, ale aj povinnosti. Jednou z povinností je aj "pustiť groš". Je samozrejmé, že pošleme peniaze na zväz. Ale už sa za samozrejmé nepovažuje pri platbe použiť variabilné symboly. A je to na škodu veci, lebo ani viceprezidentka a ani hospodárka zväzu nevedia priradiť k platbe  jej účel - čo sa platilo, ak nie je pripojený variabilný symbol. Preto pripomeniem čísla variabilných symbolov platieb: 101 - členské, 104 - rekondície, 105 - ostatné, a predovšetkým 106 - časopis Nádej. 

Pri našej Nádeji sa pristavím. Každý, kto mal v tomto roku zaplatené predplatné časopisu, dostáva automaticky poštou prvé číslo Nádej-e aj v novom roku. Až pri sumarizácii platieb za použitia variabilného symbolu 106 vieme, kto zaplatil a dostane poštou ďalšie tri čísla. Na to, aby skutočne Nádej našla svojho adresáta je nutná presná adresa. Takže je v záujme každého z nás uviesť vždy pri platbe variabilný symbol a svoju presnú adresu.

Milí moji, prajem Vám, aby dni Vianoc, dni sviatočné, skutočne boli sviatkom rodiny. Prajem Vám v novom roku 2019 predovšetkým pevné zdravie, veľa rodinných, pracovných a klubovo-zväzových úspechov. 

Váš     Branislav Brežný