Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

AKO POLITICI A PRÁVNICI REAGUJÚ NA COVID-19

30.09.2020 00:00


Objavenie sa novej infekcie koronavírusom a rozvoj ochorenia CIVID-19 so všetkými do- padmi na spoločnosť, nás zastihol nepripravených. Počnúc premiérom a vládou, končiac obyčajným občanom štátu. Zistili sme, že na takéto stavy nie sme pripravení, nemáme v rukách presné postupy. Tí, ktorí by sa mali o naše zdravie starať, dostávali informácie neskoro (prípad domova dôchodcov v Pezinku). Opatrenia sa prijímali operatívne, podľa vývoja situácie. Vyhlásili sa obmedzenia, ktoré mali za úlohu spomaliť rozbeh infekcie a zamedziť u pacientov rozvoj závažných postihov. Vznikla expertná skupina, poradný zbor pre premiéra a vládu a na základe ich odporúčaní sa "riadila" krajina. Stretávali sa tu pre- dovšetkým dva názorové prúdy: zdravotnícky a politicko-ekonomický. Nie je mojou úlohou hodnotiť postupy epidemiológov, hygienikov, intenzivistov a ďalších odborností zapojených do zdravotníckeho problému s koronavírusom a nedajbože hodnotiť politicko-ekonomické postupy. Jednoducho, ako občan štátu a radový lekár NsP ich jednoducho beriem na ve- domie. Nájdu sa aj takí, ktorí tieto postupy kritizovali, dokonca vyzývali na neposlušnosť. Dokonca niektorí populárni umelci dali zvesť, že koronainfekcia je ľahšia ako chrípka a netreba sa jej báť. Semienko nedôvery v oficiálne stanoviská je zasiate, začína klíčiť a pri- náša svoje "ovocie". Napriek tomu Slovenská republika bravúrne zvládla prvú vlnu infekcie. A to je z hľadiska zdravotníctva to najdôležitejšie. Aby sa zvládli ďalšie vlny ochorenia je potrebné chrániť obyvateľstvo proti infekcii a jednou z ciest je očkovanie proti koronavírusu.

Očkovanie proti ochoreniu Covid-19 ešte ani nie je poriadne vyvinuté, ale už teraz sa vedú ostré debaty o tom, či bude povinné. Množstvo ľudí niečo také odmieta. Očkovať proti no- vému typu koronavírusu, ktorý na celom svete nakazil doposiaľ viac ako 30 miliónov ľudí, by sa dala len necelá polovica Slovákov. Ani právna úprava okolo očkovania (všeobecne) nie je v SR po právnej stránke dotiahnutá.

Podľa názoru ústavného právnika, pána Jána Drgonca, sú opatrenia proti koronavírusu obmedzujúce ľudské práva v rozpore s ústavou. Hovorí, že veľkým problémom je najmä to, 


že mnohé protikoronové oparenia obmedzujúce základné ľudské slobody nie sú schvaľo- vané v Národnej rade SR, ale len akousi skupinou epidemiológov, krízovým štábom, čo ani v jednom prípade nie sú subjekty, ktoré môžu obmedzovať základné ľudské práva a slobo- dy. Podľa ústavy SR, základné práva, o ktoré tu ide, môžu sa obmedzovať len zákonom. Tým sa určuje orgán, ktorý tie obmedzenia môže prijímať - je to Národná rada Slovenskej republiky. Rovnako protiústavné by bolo podľa neho aj prípadné povinné očkovanie proti koronavírusu. Akékoľvek očkovanie bez súhlasu (občana) nie je očkovanie, aké by sa dialo v súlade s ústavou SR. Ak by sa za tohto stavu právnej úpravy malo diať očkovanie proti koronavírusu, tak jedine dobrovoľne, pretože povinné očkovanie by bolo hrubým porušením základného práva na súkromie (rozhodnutie Európskeho súdu). Od 1989 sa zmenili pod- mienky fungovania štátu a aj zdravotníctva. V minulosti činnosť lekára podliehala správ- nemu právu (teda lekár bol de facto nadradený nad pacientom), v súčasnosti sa jedná o občiansko-právny vzťah, resp. súkromno-právny vzťah medzi lekárom a pacientom, ktorý sa vyznačuje nie nadradenosťou štátu, ale rovnosťou zúčastnených subjektov. (Podľa môj- ho názoru bude pacient vždy v submisívnom vzťahu, postavení, voči lekárovi. pozn. autora článku). Problém môže byť prijímanie zákonov v Národnej rade SR, najmä ich promptnosť v krízových stavoch (ako je napr. súčasný priebeh koronainfekcie a poslanecké prázdniny, obštrukcie v parlamente a pod., pozn. autora článku), ich dokonalosť a potreba myslieť aj na také ochorenia, ktoré ešte neexistujú (prijaté a súčasne platné zákony a vyhlášky v čase ich vzniku ani nechyrovali o koronavírusovej infekcii)!


MUDr Branislav Brežný