Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Blahoželáme pán profesor !

30.12.2019 00:00

Blahoželáme pán profesor !

    V tomto roku ubehlo už 100 rokov od založenia  Univerzity Komenského v Bratislave. Lekárska fakulta bola jednou zo zakladajúcich fakúlt novej univerzity a  v septembri si pripomenula toto vzácne jubileum.

   K oslavám okrem iného patrilo zakopanie časovej schránky do zeme na pôde teoretických ústavov lekárskej fakulty, slúžiacej ako odkaz pre budúce generácie lekárov. V schránke sa umiestnili rôzne dokumenty z histórie fakulty, poznámky o súčasnom chode a problémoch zdravotníckeho školstva a zdravotníctva, s ktorými sa borí súčasnosť. Okrem toho sa do schránky dostal fonendoskop ako základná pomôcka lekára pri fyzikálnom vyšetrení pacienta a ktorá je až doteraz nenahraditeľnou súčasťou potreby lekára vo svojej praxi. Zvlášť ma potešilo, že do schránky sa dostalo i neurologické kladivko, ktoré napriek zavedeniu moderných vyšetrovacích metód v neurológii ( zobrazovacích, elektrofyziologických i laboratórnych ) nestratilo svoje "kúzlo".

   Pri príležitosti  osláv boli ocenení pamätnou medailou Univerzity Komenského viacerí pedagógovia ako prejav vďaky za ich dlhoročnú a záslužnú  prácu na poli vzdelávania lekárov a ich práce pre prospech pacienta. Medzi takto ocenenými lekármi bol aj pán profesor MUDr Pavel Traubner, PhD.

    Pán profesor sa vo svojom živote angažoval nielen profesionálne ako lekár a vysokoškolský učiteľ, ale aj ako občan v kultúrnom živote a v treťom sektore. Hektická doba konca osemdesiatych a začiatkom deväťdesiatych rokov dvadsiateho storočia dalo vznik aj Slovenskému zväzu Sclerosis multiplex. Pamätám si na stretnutie v Modre-Harmónii a na debatu o potrebe vzniku občianskych združení zameraných na pomoc pacientom s rôznym postihom. A keďže sa jednalo o zakladajúci zjazd SZSM, a priori sme spolu hovorili ( pán profesor MUDr Pavel Traubner, PhD., pán MUDr Anton Neuwirth veľvyslanec SR pri Sv. stolici vo Vatikánea pán Hradílek, novinár a vedúci činovník organizácie SM ) o smerovaní a úlohách nášho budúceho zväzu. Tam sa zrodili myšlienky vzdelávania pacientov s SM na základe odporúčaní lekárskej rady SZSM. Neskorší vývoj vyústil do nateraz konečnej podoby vzdelávania, tak ako ho poznáme v terajšej podobe.

    Za získanie interferónov a ich uvedenie do praxe a tiež za publikovanie prvých praktických skúsenosti s liečbou SM interferónmi vďačíme pánovi profesorovi Traubnerovi. Neustály boj s administratívou poisťovní a presviedčanie revíznych lekárov o potrebe sústavnej a nepretržitej liečby pacienta s SM interfrónmi a za kontroly MRI vyšetrenia, ho stálo nemálo  síl. Týmto svojim postojom sa nepriamo zasadil o nákup nových MRI prístrojov a ich rozmiestnenie po celej SR. Je pozoruhodné, že od tejto práce ho neodradili ani ponižujúce požiadavky zo zdravotných poisťovní. Totiž, ambulantný neurológ napísal návrh na liečbu SM interferónmi. Táto sa dostala do rúk pána profesora Traubnera a ak boli splnené  predpísané podmienky a liečbu odobril, musel sa návrh revidovať a odsúhlasiť ďalším neurológom, pánom profesorom MUDr Ľubomírom Lisým, DrSc.

     Za svoje aktivity pre neurologických pacientov a pacientov s SM zvlášť, bol  pánovi profesorovi  Traubnerovi udelený titul Čestný prezident SZSM. Keď otvorím náš časopis Nádej a vidím tam uvedené jeho meno, uvedomujem si, koľko práce pán profesor pre nás urobil. Veď nebyť stretnutí v Častej-Papierničke a prezentácii západoeurópskych časopisov esemkárov, ani by sa nezrodila naša Nádej. 

    Vážený pán profesor, dovoľte mi, aby som za celú rodinu esemkárov, aj za seba, zablahoželal Vám k udeleniu Pamätnej medaily Univerzity Komenského pri príležitosti osláv jej storočnice. Je to ocenenie nielen za prácu a rozvoj univerzity, ale aj za prácu pre dobro a zdravie človeka. Veľké ďakujeme znie z našich úst a súčasne Vám prajeme do ďalších rokov veľa zdravia a tvorivých síl.

                                                                                 MUDr Branislav Brežný