Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Chrípka v čase COVID-19

30.06.2021 00:00


    Snáď jeden a pol roka sme konfrontovaní s najhoršou vírusovou epidémiouza posledných viac ako sto rokov. Nebezpečnosť respiračných vírusových ochorení ľudstvo dobre pozná už z minulosti. Poslednou obdobne prebiehajúcou vírusovou infekciou, prebiehajúcou takto pandemicky, bola tzv. Španielska chrípka, ktorá šarapatila v čase ukončenia bojov prvej svetovej vojny a v následných rokoch po nej. Od vtedy sme v Európe i vo svete zaznamenali epidémie chrípky, avšak v podstatne miernejšom priebehu. Pred zhruba dvadsiatimi rokmi sme sa vyštrašili výskytom takých ochorení, ako sú SARS a MERS. Epidemiológovia nás vtedy "balamútili" názorom, že vznikne nová veľká pandémia respiračných ochorení. Nevedeli čo to bude pre ľudstvo znamenať, čo to spôsobí a najmä - kedy to príde. Učičíkaní spotrebným životom a blahobytom nemáme predsa chuť zaoberať sa negatívnymi a pesimistickými myšlienkami a prognózami. Vedci by neboli vedci, keby neboli bádali. Predpokladali, že to bude vírus z okruhu SARS či MERS a pripravili proti nim vakcíny. Nebolo ich treba použiť, pretože epidémia týchto ochorení sa nekonala. Rozbehnutie epidémie COVID-19 bolo vyvrcholením očakávania veľkej pandémie. A vývoj očkovacích látok proti COVID-19 na báze rozpracovaných vakcín proti SARS-u a MERS-u bol vyústením práce vedcov za posledných dvadsať rokov. Preto sa na trh dostali očkovacie látky proti COVID-19 v rekordne krátkom čase a v širokom spektre mechanizmov účinku jednotlivých vakcín.

   Epidemiológovia  upozorňovali, že súbeh, komorbidita COVID-19 a chrípky môže byť veľmi nepríjemná. Predpokladá sa výrazne horší priebeh takto kombinovanej infekcie, pretože zasiahne aj horné aj dolné dýchacie cesty a pľúcne tkanivo. Preto sa odporúčalo očkovanie proti chrípke už v októbri a tak dať organizmu čas pripraviť si imunitný systém na zvládnutie chrípkovej epidémie v sezóne 2020/2021. 

    Chrípka je dobre definované ochorenie: má krátku inkubačnú dobu a rýchly začiatok - nástup príznakov ako sú bolesti hlavy, svalov, slabosť, či zimnica sú alarmujúcimi prvkami začiatku respiračnej infekcie avšak problémy s dýchacím systémom nastupujú asi dva dni neskôr. Chrípka má však závažnejší priebeh ako iné respiračné (chrípke podobné) vírusom spôsobené ochorenia, ktoré trvajú krátko a sú mierneho charakteru. Obe skupiny sa vyskytujú sezónne a bežne sa zamieňajú. Často v klinickej praxi o pôvode vyvolávateľa ochorenia nepátrame, hoci máme možnosť odberom vzoriek stanoviť vyvolávajúceho činiteľa. Aj preto naša populácia sa bráni očkovaniu proti chrípke, ba dokonca spochybňuje dôležitosť očkovania proti nej. Aj preto sa po sezóne 2019/2020 znehodnotilo mnoho nepoužitých vakcín a pre sezónu 2020/2021 sa objednalo menej očkovacích dávok. V konečnom dôsledku bolna trhu jej nedostatok. Ko-infekcia COVID-19 a chrípky totiž naháňala strach a začali sme si uvedomovať potrebu sa chrániť. Tým sa zvýšil záujem obyvateľstva o očkovanie, avšak výrobcovia očkovacích látok, a to z objektívnych dôvodov, nemali šancu ich "dovyrobiť" a dodať.

    Ak sa pokúsime hodnotiť chrípkovú sezónu 2020/2021, musíme konštatovať viacero faktov. Jedným z nich je, že nemáme presné štatistické čísla, teda počty chorých na chrípku. Z informácii úradu verejného zdravotníctva (ktorý zbiera hlásenia o infekčných ochoreniach a tiež zo správ zozbieraných najmä od praktických lekárov pre deti a dorast a praktických lekárov pre dospelých je zrejmé, že najmä v začiatkoch predpokladanej chrípkovej sezóny bol výskyt chrípkových ochorení ( vrátane chrípky) asi jednotretinový oproti predchádzajúcej sezóne. Z  priebehu výskytu respiračných ochorení z konca roku 2020 sa predpokladalo, že v januári a februári tohto roka sa nevyskytne výraznejšie postihnutie populácie chrípkou, čo sa skutočne aj potvrdilo. 

    Na vznik "bežného" respiračného ochorenia je potrebná malá dávka vírusu, avšak chorý už pri prvotných príznakoch uvoľňuje do priestoru veľké množstvo vírusových častíc. Pri COVID-19 je inkubačná doba podstatne dlhšia a chorý môže produkciou vírusu infikovať podstatne širšie spektrum obyvateľstva. Nešpecifickými hygienickými opatreniami, ktoré sme zaviedli pri COVID-19 pandémii (rúško-odstup-ruky) sa  jednoznačne a zásadne uplatnili i pri šírení chrípky. Samozrejme i zabránenie stretávania sa ľudí či už v exteriéroch a interiéroch vo všeobecnosti, alebo karantenizácia postihnutých, má spoj leví podiel na nízkej incidencii respiračných ochorení. Lekári každoročne spoločnosť vyzývajú na ich dodržiavanie pri očakávaných chrípkových ochoreniach, ale ľudia ich akosi berú na ľahkú váhu, vyhýbajú sa im a spochybňujú ich.

    Ďalším faktorom absencie chrípky je vakcinácia proti nej. Je dôležité, aby okoliemožných vnímavých jedincov bolo takto "ošetrené". Teda sú to rodinní príslušníci, zdravotnícki pracovníci, opatrovatelia, pracovníci v sociálnej sfére, obyvatelia v domovoch dôchodcov, klienti stacionárov a v neposlednom rade všetci tí, ktorí vytvárajú skupiny a uzavreté komunity obyvateľstva.

    Akákoľvek vakcinácia alebo prirodzená infekcia vytvára v imunitnom systéme človeka reakciu. Tá vedie k akémusi "nabudeniu" imunitného systému a k produkcii rôznych látok, ktoré zlepšujú imunitu všeobecne. V COVID-19 pandémii sme zaznamenali napríklad jav, kedy osoby očkované proti chrípke boli akoby odolnejšie proti SARS-COV 2 (teda proti ochoreniu COVID-19). Ak u nich prebehla infekciachrípkovým vírusom alebo očkovanie proti chrípke a ochoreli na COVID-19, priebeh ochorenia bol kratší a miernejší. Tento fakt treba ešte podrobiť bližšiemu skúmaniu.

    Aké by sme si mali vziať poučenie z poslednej chrípkovej sezóny? Nuž na prvom mieste veriť lekárom! Hygienici, epidemiológovia, infektológovia, či praktickí lekári sú v prvej línii boja proti chrípke. Samozrejme špecialisti nastupujú pri zvládnutí komplikácií chrípky v druhej línii. Teda každý na svojom mieste, svojim dielom a svojou prácou, vydáva zo seba maximum na zvládnutie epidemickej situácie.  A že ich práci niekedy nerozumieme je prirodzené. V tejto dobe je ťažko rozlíšiť, čo je pravda a čo je klam, alebo konšpirácia. Dôležitý je správny úsudok. A gramotnosť. Nestačí čítať, písať či počítať. Treba porozumieť hovorenému, písanému. A to funguje u vzdelanej populácii. Lebo nič nie je horšie, ako sa učiť na vlastných chybách. (Mám pacientku, ktorá na COVID-19 stratila od Silvestra do Veľkej noci piatich rodinných príslušníkov.)

    Je potrebné riadiť sa nariadeniami úradov a nespochybňovať ich vyjadrenia. Je dôležité si tiež uvedomiť, že čo je dnes ideálny názor a ideálne riešenie, zajtra to nemusí byť pravda. Aj preto sa rôzne nariadenia môžu zdať chaotickými, rýchlo sa meniacimi, sú však reakciou na meniace sa zmeny v období aktuálnej pandemickej situácie.

    Je priam nutnosť zmeniť filozófiu svojho a aj nášho ega: musíme opustiť pozíciu obrany svojich občianskych, demokratických či ústavných práv (na povinnosti zabúdame) a snažiť sa konať tak, aby som neuškodil svojim konaním či postojom inému človeku. Treba si uvedomiť, že moja demokracia končí tam, kde začína demokracia toho druhého. Je to rozdiel v chápaní sveta a bytia východnou a západnou civilizáciou.

    V tomto duchu je potrebné zbaviť sa klamného, falošného heroizmu. Výroky typu: mne sa nemôže nič stať, je to len soplík alebo chrípočka - nie sú na mieste. Už pri výskyte prvých príznakov akéhokoľvek respiračného ochorenia je potrebné izolovaťsa! A samozrejme spustiť kaskádu protiepidemických opatrení u seba, v rodine a aj na pracovisku, škole či v iných  kolektívoch. Lebo nevime, čo sa z týchto prvých príznakov zmeny zdravotného stavu "vyvrbí".

    Vírus chrípky je neustále meniacim sa živým organizmom. A z tejto jeho podstaty vyplýva, že sa epidémie chrípok budú znova a znova opakovať. A jedinou účinnou špecifickou prevenciou a tým aj obranou pred chrípkou je očkovanie proti nej. A to každoročne, pretože každý rok môže epidémiu chrípky zapríčiniť iný kmeň a očkovaciu látku treba vyvinúť nanovo. Kapacity na výrobu očkovacích látok sú obmedzené a tiež objednávky na počet vakcín sú limitované spotrebou z predchádzajúceho roka. Je nanajvýš vhodné hlásiť sa už teraz u svojho praktického lekára s požiadavkou na očkovanie proti chrípke v tomto roku.Očkovaním dospelej populácie totiž chránime deti a tiež ostatných, ktorí z akéhokoľvek dôvodu nemohli byť očkovaní.

                                                                                 MUDr Branislav Brežný