Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Do tretice všetko dobré......

30.09.2017 00:00

    Už po tretí raz  sa členovia považskobystrického klubu stretli  na rybníkoch v Považskej Teplej pri varení rybej polievky - halászlé.....Ráno sme si vypočuli správy o počasí- to, aby sme vedeli, čo
si obliesť, prípadne, či zobrať so sebou parazól...... Hlásili pekne a teplo, bez búrok alebo iných poveternostných prekvapení. A tak sme sa vybrali na toto stretnutie plní očakávania. Veď tak ako guláš nechutí vždy rovnako, aj halászlé je vždy iné!
     Už pred deviatom sme sa začali schádzať. Ako prví prišli Majka Chudá s manželom s Štefanom, kľúčiarom  chatiek rybárskeho zväzu. Rýchlo sme rozbalili sedenie a začali pripravovať maškrty. Postupne sme sa schádzali a každý bol zapriahnutý do prípravných prác. Samozrejme, že popri tom sme sa rozprávali, veselo i vážne. A ani sme sa nenazdali a prvý chod pol za nami. Totiž pri práci najviac chutí a tak si každý natrel čerstvučký, mäkkučký a voňavučký chlebík domácou masťou a posypal cibuľkou podľa svojej chuti. Všetci sa zhodli, že ako úvod to bolo úžasné, doma takétomuto neholdujeme.
       Prekvapením tohto roka boli šaláty. Tie boli robené podľa pravidiel našich " diétológov " - Swanka a Jelineka  ( recepty budú uverejnené v Nádeji ).  Keďže tento deň bol venovaný  rybám, ponúkol som dva druhy šalátov so surimi tyčinkami. Neviem odhadnúť množstvo, koľko sa toho minie, ale pri rozchode sa prítomní na ne vrhli a rozdelili si ich, lebo sa chceli touto pochúťkou doma pochváliť.
        Halászlé bolo varené z troch druhov rýb - kapra, zubáča a pangasiusa . Kapor bol obalený v múke a vysmažený, neskôr vložený už do hotovej polievky aby sa prehrial. Pangasius  sa pri varení  rozpadol a zahustil polievku. Kúsky zubáča  osviežili "zahryznutie".  Halászlé nesklamalo a bola to pochúťka.
         Vedeli sme, že bude aj skorý olovrant. Mávame grilovanú rybu. Tohoto roku padla voľba na makrely. Upiekli sme ich doma a na grile zohrievali. Tých 10 minút nad pahrebou s dymom úplne stačilo na prehriatie a navoňanie rýb. Neostala po tých piatich kilách ani šupina.  A ešte sa aj prsty oblizovali.....
          A propos, keď hovoríme o pečení. Každá dievčina  sa pochválila svojim koláčikom. Teda na stoly sa dostali tie najfajnovejšie zákusky. Bol pri tom dodržaný pitný režim. Za náprstok vasoaktív-neho destilátu na začiatok - pokračovalo sa vo vínku, minerálnych vodách a džúsoch..... Každý podľa svojho priania. 
         Záverom môjho príspevku netreba zvlášť zdôrazniť, že to bol krásny deň plný zážitkov. Vydarilo sa pookriať telu i duši. Poďakovanie za to patrí všetkým zúčastneným a tí, čo neprišli, môžu ľutovať!  Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné stretnutie.
                                                                                            MUDr Branislav Brežný




            Surimi je japonské slovo a v preklade znamená mleté mäso.  Surimi sú  priemyselný  potravinársky produkt, ktorý sa vyrába na imitáciu krabieho mäsa alebo  mäsa iných morských príšer. Vyrába sa obyčajne z rybieho mäsa, napríklad z tresky, ktoré je rozdrvené.  Pridávajú sa do neho rôzne prísady a lisujú sa z neho vzory pripomínajúce morské živočíchy. Najznámejšia forma takýchto výtvorov v západných krajinách je imitácia krabích končatín.  Odporcovia tejto stravy ho zvyknú nazývať zmesou odpadu, ktorý zvýšil po spracovaní rybieho mäsa. (Nie sú až tak ďaleko od pravdy.) 
      Do rozdrvenej mäsovej hmoty výrobcovia pridávajú korenie, dochucovadlá, arómy, konzervačné látky a farbivá, aby sa čo najviac priblížili typickej farbe a chuti morských plodov. Z takejto "hmoty" sa strojovo vyformujú chvosty homára, klepetá langusty, krabie mäso či lúpané krevety. Možno ich nájsť nielen v supermarketoch, ale aj v špecialitách reštauráciách a v stánkoch s rýchlym občerstvením - napríklad ako súčasť šalátov z morských plodov. Nie vždy sa však dozviete, či ide o napodobeniny alebo originál.
      Priemysel na spracovanie rýb sa snaží skutočne spracovať všetko čo sa dá.  Separáciou rybieho mäsa a spracovaním tejto hmoty sa získa biela hmota so značne narušenou štruktúrou svaloviny. Bielosť tohto polotovaru sa zabezpečí pridaním peroxidu vodíka. Vyvinutím vysokého tlaku na bunku  vodou sa z nej vyplaví väčšina rozpustných proteínov a nebielkovinového dusíka. Takto získame masu bez vône a chuti....
      Hneď na rybárskej lodi ( vlastne plávajúcej fabrike) sa tento polotovar zmrazí, dôjde k denaturácii bielkovín a strate ich prirodzenej  biologickej aktivity. K "surimi" sa pridávajú  prísady (najčastejšie cukor a polyfosfáty) , ktoré túto hmotu stabilizujú a dovolia skladovať pri nižších teplotách. "Plnohodnotná surimi hmota" je použiteľná až rok. Z nej sa potom vyrába výsledný produkt podľa priania obchodu a zákazníka. Výrobca strojovo pripraví veľké množstvo napodobenín morských príšer, ako sú kraby, krabie tyčinky, krevety, kalamáre, homáre...  jednoducho si ani nevieme predstaviť plejádu morských živočíchov, ktoré nám ponúka obchod a stravovacie prevádzky. O pravosti a autentičnosti morskej príšery sa nám môže veľakrát iba zdať. A že surimi výrobky obsahujú len 7% rybieho mäsa nám môže byť ukradnuté. Hlavne že nám chutí!
         






 
Šaláty so surimi tyčiniek:
Šalát č.1:
Čo potrebujeme: 250 g surimi tyčinky, 2 ks vajcia uvarené na tvrdo (ak má niekto rád vajíčka môže dať viac), 360 ml majonéza ,    1 konzerva  kukurice v sladkom náleve ( bez nálevu), 1 dl sladko-kyslý nálev (ktorý si pripravíme) , biele mleté korenie a  soľ podľa chuti

 
Jednotlivé zmrazené surimi tyčinky  necháme zabalené a dáme variť na 5 minút. Takto sa rozmrazia a napučia. Potom ich vyberieme a jednotlivé kúsky odbalíme. Necháme vychladnúť. Súčasne varíme vajíčka natvrdo. Vychladnúté ošúpeme a nakrájame. Ja osobne preferujem rozkrojiť vajce napoly a potom na krájači nakrájať na plátky. Vychladnuté a odbalené tyčinky nakrájeme "na slížiky".
Pridáme konzervu kukurice a majonézu. Premiešame a doriedime vychladnutým sladkokyslým nálevom. Celé dochutíme mletým korením a soľou. 
Dáme schladiť do chladničky  asi na 20-30 minút a šalátik je hotový.  Ak by stál v chladničke cez noc, tak má tendenciu sa samozriediť, bude mať redšiu konzistenciu. Podávame s chlebíkom. 
     Ako si pripravíme si sladkokyslý nálev: dáme zovrieť jedno deci vody, pridáme 2 čajové lyžičky kryštálového cukru a 1-2 čajové lyžičky octu a premiešame.      
Dobrú chuť!
Šalát č.2:
Čo potrebujeme: 1 cibuľa, 1  balenie krabích tyčinek, 1 plechovka konzervovaného ananásu, l plechovka šampiňónov v slanom náleve, asi 150 ml majonézy alebo tatárskej omáčky, citrón, soľ, biele korenie

Postup:
Surimi tyčinky  rozmrazíme a zbavíme obalov,  nakrájame na malé kúsky. Môžeme ich uvariť ( ako hore v recepte) alebo môžu byť "surové". Cibuľu najemno nakrájame a dáme asi na 5 minút povariť vo vode, scedíme a necháme vychladnúť. Stratí tým "silu" a bude jemným doplnkom k ananásu. Ananás nakrájame na kúsky a pridáme ich k nakrájaným tyčinkám a cibuli. Pridáme aj huby bez nálevu. Následne pridáme  majonézu ( tatársku omáčku) podľa potreby a premiešame. Pridáme pár kvapiek z citrónu, môžeme pridať aj lyžicu z nálevu a znova premiešame ( upravíme konzistenciu, tiež má šalát tendenciu k samozriedeniu). Nakoniec osolíme a pridáme podľa chuti mleté čierne alebo biele korenie. Následne dáme odpočinúť na cca pol hodinku do chladničky aby sa spojili chute.
Podávame aj ako nátierku na chlebíku aj ako šalát, predjedlo.
Dobrú chuť! 

                                                                                MUDr Branislav Brežný