Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Dolce far niente !

30.06.2019 00:00


    Áno, sladké nič nerobenie! Taliansky znejúce, obsahovo dovolenkové predstavy. Nič nerobiť, len si užívať. Užívať si tepla, užívať si leta, užívať si siesty, užívať si nič nerobenia. Sladké to predstavy. Už po koľký raz si to "nič nerobenie" predstavujeme a koľký raz sme sklamaní. Lebo bez práce nie sú koláče. A ani vtedy, keď si chceme užiť dovolenky.

    A propos. Dovolenka. Má to byť snáď niečo, čo znamená, že si môžeme všetko dovoliť? Alebo to znamená, že nám je dovolené zmiznúť, vytratiť sa z bežného denného zhonu, z každodennej práce, vymaniť sa z každodenných starostí a problémov? 

    Každo - denne sa za niečím naháňame. Žijeme v strese, v zhone a tak nám unikajú i tie krásne chvíle, ktoré by sme mali prežiť so svojimi blízkymi. So spolupracovníkmi na pracovisku, s priateľmi vo chvíľach voľna, s životným partnerom, rodičmi či deťmi. 

    Ulice sú plné trúbiacich sa a v oku mihajúcich áut, chodníky sú plné ľudí, davu, ktorý sa ženie do neznáma. Oznamovacie médiá sú plné neprehľadných a chaotických správ, až mámeproblém identifikovať v nich niečo dobré, niečo radostné. A máme problém v tomto toku života a informácií  identifikovať známych a priateľov. A samozrejme, už nemáme čas sa zastaviť pri nich, prehodiť s nimi pár viet, slov. Nie je čas pozvať sa navzájom na šálku voňavej kávy ( a šľak to traf - aj na cigaretku) a posedieť si. Dať normálnu, ľudskú reč. 

    Lebo život nám priniesol niečo nevídané. Úspech v práci či v rodine, alebo len pocit zdravia či života s drobnými problémami, sa akosi v tejto dobe považuje za negatívum. Niečo, čo tomu druhému pokazí náladu. Niečo, čo vie z kamaráta spraviť nevďačníka, závistníka, či neprajníka. Veď skúste niekomu povedať, že sa máte dobre, rodina je zdravá a v práci sa vám darí. Pohľad na neho vám odhalí priateľa či niekoho, kto sa za priateľa len vydáva.

   Aký mám pre Vás recept na zlepšenie prežitia letného nič nerobenia? Volá sa to - POKOJ !

Pokoj tela a pokoj duše. Pokoj v srdci a pokoj v mysli. Pokoj prijímať a pokoj dávať. Moja svokra, Milka Vašutová, hovorí: Čistému len čisté! Ak som čistý ja, aj moje konanie, skutky i myšlienky smerujúcemu k tomu druhému sú čisté. A robia ho čistým. A aj to je náplňou nášho každodenného bytia a žitia.

    Milí priatelia. Prajem Vám, aby Ste prežili letné mesiace, mesiace dovoleniek a rekondícií v plnom zdraví. Aby slnečné lúče vo Vás pripravili zásobu D vitamínu na celý rok. Aby dni sladkého nič nerobenia Vás nabudili a naplnili energiou do ďalšieho roka. A aby pokoj bol skutočným pokojom. Pokoj Vám dávam, svoj  pokoj Vám zanechávam. Nech naše skutky sú skutkami pokoja a mieru v nás. A ani v letných mesiacoch nezabúdajme na naše heslo: Sursum corda - hore srdcia.      Váš Branislav Brežný