Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

DR. STAN V MESTE

30.09.2020 00:00

Jednu krásnu sobotu 22. 8. 2020 sme sa spolu s Jarkou Fajnorovou, na pozvanie agentúry A-medi management a projektu "Spolu môžeme" zúčastnili na akcii "Dr. Stan v meste". Táto akcia sa konala v spolupráci s mestskou časťou Bratislava - Nové Mesto v areáli amfiteátru Kuchajdy. Keďže sa tento rok neuskutočnil, kvôli pandémii Covid-19, celoslovensky známy festival Pohoda v Trenčíne, kde sa kaž- doročne Dr. Stan organizoval, A-medi management a "Spolu môžeme" vymysleli alternatívu a pripravili bohatý program prednášok a diskusií, ktorý mal neformálnou cestou edukovať verejnosť a odborníkom zasa priniesť podnety od pacientov.

Na začiatok od 9.30 do 10.00 hod. si mohol každý zúčastnený zacvičiť jogu. Potom už dve šar- mantné moderátorky pozývali na pódium lekárov a odborníkov. Nasledoval teda sled prednášok a diskusií

na rôzne témy:

Prvej témy "Pandé-

mia a očkovanie" sa ujali epidemiologičky prof. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD., MHP a doc. MUDr. Mária Štefkovičová, PhD., MHP. Rozprá- vali aké je dôležité očkovanie a kedy je vhodné sa dať zaoč- kovať.

V druhej téme s ná- zvom "Život s cukrov- kou nie je vôbec slad- ký" diskutovali doc.

MUDr. Branislav Vohnout, PhD. a známa hydrometeorologička Mgr. Miriam Jarošová, PhD. (pacientka). Tu bola možnosť vypočuť si rady a názory odborníka a rovnako pacienta s diabetologickým ochorením. Tretia téma "Čo je dobré pre srdce a čo pre mozog", ktorú rozoberali MUDr. Anna Vachulová, PhD. a MUDr. Peter Solík, sa týkala oblasti kardiológie. Hovorilo sa o tom, že srdce a mozog spolu úzko súvisia,

takže to, čo je dobré pre srdce je nakoniec dobré aj pre mozog.

Štvrtá téma "Nie za všetky hrôzy a skazy môžu chyby štítnej žľazy alebo rýchlokurz pre laikov" bola

zase pohľadom na daný problém očami endokrinológov MUDr. Jany Kollerovej, PhD. a MUDr. Mikuláša Puru, PhD.

Piata téma "Prečo liečiť boľavý kĺb" bola prednesená MUDr. Romanom Jančovičom, ktorý vysvetľoval, ako bolesti kĺbov obmedzujú kvalitu života človeka, aké sú príčiny bolesti kĺbov, aké sú druhy poškodenia a aké sú spôsoby liečby.

Šiesta téma "Ste áčko, alebo béčko či nula - Darovanie krvi" od Doc. MUDr. Viery Fábryovej CSc. mim. Prof. z hematologickej ambulancie priblížila zúčastneným všetko o krvných skupinách o ľudskej najvzácnejšej tekutine. O tom, prečo by sme mali darovať krv, o tom ako to urobiť, o tom ako darovanie ovplyvnilo práve pandémiu Covid-19, a pod

SPRÁVY Z KANCELÁRIE ZVÄZU 14


Všetky témy boli zaujímavé a poučné. Početné diskusie s odborníkmi doplnili i stánky na meranie tlaku, cholesterolu, hladiny cukru, meranie čistoty pľúc, vyšetrenie znamienok, či inštruktáž prvej pomoci a mnohé ďalšie aktivity, ktoré môžu prispieť k starostlivosti o naše zdravie. Deň spestrili aj rôzne kultúrne podujatia a hudobný program. Na záver programov vystúpila a zúčastnených rozospievala Gizka Oňo- vá. Aj naša prezidentka bola oslovená a pozvaná na pódium, aby prezentovala Slovenský zväz sclerosis multiplex a povedala zúčastneným niekoľko slov o tom, aké akcie robíme a čo plánujeme do budúcnosti. Slovenský zväz sclerosis multiplex sa delil so "Spolu môžeme" o informačný stánok aj s Adriankou Ko- vačechovou, študentkou lekárskej fakulty v Bratislave, ktorý sa prezentoval a oboznamoval verejnosť s ochorení sclerosis multiplex.

Touto cestou sa chceme poďakovať agentúre A-medi, že nás pozvala a mohli sme prežiť krásnu a slnečnú sobotu aj keď sa nám bohužiaľ nepodarilo zostať na celý program.

Helena Bottková viceprezident SZSM