Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Edukačná činnosť SZSM II.

03.02.2015 17:11


      Rok 2014 významne poznačil SZSM novou vzdelávacou aktivitou, konanouv rámci Svetového dňa ľudí so sclerosis multiplex. Témou edukačných seminá-rov bola: Včasná diagnostika - skorá liečba = kvalitný život.  O seminároch konaných v prvom polroku 2014 som Vás už informoval na stránkach časopisu Nádej.  Teraz sa zmienim o seminárrových aktivitách SZSM v druhom polroku.

     V druhej polovine roka sa tieto semináre uskutočnili v Poprade, Turčian-skych Tepliciach a v Banskej Bystrici. V Turčianskych Tepliciach sa semináru zúčastnili aj členovia sekcie detí, ich rodičov a mládeže pri SZSM a tiež boli prí-tomní predsedovia klubov z celého Slovenska, pretože program pokračoval za-sadnutím Výkonnej rady SZSM a predsedov klubov SZSM.

      Osnova programu edukačných seminárov bola rovnaká ako v prvom polro-ku. Nosnou prednáškou bola problematika SM, jej skorej diagnózy a liečby. Na-priek tomu treba konštatovať, že každá prednáška bola osobitá a diskusia bola bohatá a rôznorodá. 

       Najviac otázok sa vyskytlo v Turč. Tepliciach, kde po prestávke sa znova otvorila diskusia k prednáške p. dr. Kantorovej PhD z martinskej neurologickej kliniky. Je pravdou aj to, že tu bolo najviac zaplnené auditórium. Bolo prítom-ných mnoho mladých SM-károv, ktorí bažili za vedomosťami a tak ukázali, že im nie je ich budúcnosť ľahostajná, čo v konečnom dôsledku bolo veľmi sympa-tické. Po skončení prednášok boli na programe workshopy zamerané na zvlád-nutie liečby v domácom prostredí a ak by účastníkov seminára nevyhnal hlad, bol by pokračoval podstatne dlhšie.

        Seminár v Poprade zastrešovali dve neurologické  oddelenia - z Popradua z Levoče. Napriek tomu, že v tejto oblasti nie je centrum pre liečbu SM, účasť SM-károv bola bohatá. Účastníci semináru poukázali opakovane na fakt, že v tejto oblasti centrum chýba a je potrebné "niečo vymyslieť". Spádové územia jednotlivých centier sú veľké, s množstvom pacientov a centrá nevedia všetkých pacientov zvládnuť. Pacient s SM musí "zablúdiť" do vzdialenejšieho centra,aby mohol byť v centre liečený ( pacienti zo spádu centra v Košiciach navštevu-jú centrum v Ružomberku...). Samotní lekári by privítali, keby sa v tejto oblasti nové centrum pre liečbu SM otvorilo.

      V Banskej Bystrici odznela prednáška p. dr. Kanianskej z centra liečby SM. Venovala sa nielen diagnostike SM - (najnovším MRI kritériám), ale aj korelátu MRI v klinickom obraze SM a liečbe najmä RRSM. Tu vyzdvihla nové prepa-ráty typu alemtuzumabu ako modernej a účinnej liečby RRSM a ich indikácie. Vie, že SM- kári sú "nevyliečiteľní optimisti" a ich optimizmus sa zrejme v bu-dúcnosti naplní. V Banskej Bystrici predstavila Mgr. Kmeťová nový prístroj na liečbu kognitívnych porúch, porúch koncentrácie a orientácie -Cogni plus prog-ram. Tento program je vhodný nielen pre pacientov s SM, ale i s Parkinsonovou chorobou, Alzheimerovou chorobou, po úrazoch mozgu a po cievnych mozgo-vých príhodách. Nevýhodou je, že nateraz zdravotné poisťovne túto liečbu v Banskej Bystrici nehradia.

      V seminároch odzneli i prednášky psychológov, ktoré boli venované proble-matike zvládnutia problémov sprevádzaných pacienta s SM a jeho rodinu. Zno-va odznela otázka otvorenia psychologickej ambulancie v centrách pre liečbu SM. Tieto by slúžili nielen pacientom ale aj ich najbližším príbuzným. SM  totižsvojou psychologickou symptomatológiou postihuje aj pacienta aj jeho rodinu.

       Edukačné semináre splnili svoju neľahkú úlohu: informovať o SM a prob-lematike s ňou spojenou členskú základňu SZSM naprieč celým Slovenskom. Prednesené témy prednášok boli vysoko odborne štrukturované a vniesli tak svetlo do problematiky SM. Diskusie na prednes boli podnetné nielen pre audi-tórium ale i pre prednášajúcich a boli tak dobrou spätnou väzbou. Treba si oz-rejmiť, že prednášky, hoc na rovnakú tému, boli rôzne a z toho vyplýva i rôzna diskusia. Znova sa potvrdilo hovorené, že keď dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté!  Bolo by dobré, keby sa pacienti s SM a aj ich rodinní príslušníci zúčast-ňovali týchto seminárov nielen vo svojom "spáde", ale navštevovali i prednášky v iných vzdialenejších centrách.

        Myslím, že by bolo vhodné, keby SZSM aj v roku 2015 pokračovalo v ta-kýchto edukačných seminároch. Námaha, ktorá je s tým spojená sa vypláca a  vracia sa v spokojnosti účastníkov týchto seminárov.

        Záverom by som chcel poďakovať všetkým  prednášajúcim za ich prácu pre pacientov s SM. Ich práca je o to cennejšia, že pracovali pre nás bez nároku na odmenu, čo sa v týchto časoch málokedy vidí. Súčasne prosím za prepáčenie, ak som svojou štiplavou či vŕtavou otázkou zapríčinil prednášajúcim nepríjemné pocity. Ich odpovede boli vždy bravúrne zvládnuté, za čo im osobne a zo srdca ďakujem.

        Moja úprimná vďaka patrí aj garantovi seminárov, ktorým bol pán prof .MUDr Peter Turčáni, PhD. Pevne verím, že aj jemu výsledky seminárov ukážu ďalšie smerovanie SZSM a potrieb členskej základne, že výsledky tejto práce bude môcť využiť i pri svojej práci pre dobro pacientov nielen s SM ale aj pre pacientov s inými neurologickými ochoreniami. Vážený pán profesor, ďakujem.

         Moje ďakujem patrí i organizátorom a sponzorom týchto seminárov, pri-mátorom miest za podporu týchto aktivít. Snáď najväčšie ďakujem patrí pred-sedníčke zväzu, nášmu slniečku, pani Jarmile Fajnorovej a jej manželovi Karo-lovi, bez ktorého pomoci a pochopenia by sme to nezvládli. Tiež ďakujem všet-kým, ktorí naplnili auditóriá a dúfam, že informácie zo seminárov im skvalitnia život. 

          Verím, že naše edukačné semináre napĺňajú heslo SM-károv: "Sursum corda".

                                                                             MUDr Branislav Brežný