Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Edukačný seminár pre novo diagnostikovaných pacientov a Sekciu detí, ich rodičov a mládeže pri SZSM

31.12.2018 00:00


    Ako už býva zvykom, v ostatných rokoch novembrovým edukačným seminárom završujeme vo zväze školiace akcie. Aj tento raz sme si vybrali Ružomberok. Prirástol nám k srdcu. Je tu príjemné, priam komorné prostredie. Je tu možnosť posedieť si v ústraní, občerstviť sa v kaviarni, porozprávať sa a najmä vypočuť si prednášky, dozvedieť sa niečo nového. A nad týmto seminárom, v dňoch 16. - 18. novembra, bdel duch pána profesora MUDr. Petra Turčániho, PhD, hlavného odborníka pre neurológiu pri MZ SR, ktorý bol odborným garantom tohto podujatia. A keďže nielen vedomosťami je človek živý, o naše zažívacie ústrojenstvo sa staralo osadenstvo kuchyne, ktoré sa znamenite ujalo svojej úlohy.

      Prednáškový maratón otvorila prezidentka SZSM pani Jarmila Fajnorová. V krátkosti nás oboznámila s technickými záležitosťami celého podujatia a uviedla prvú prednášku pani MUDr. Marianny Vítkovej, PhD z Neurologickej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Jej prednáška "Tehotenstvo a SM" sa dotýkalo najmä mladých esemkárov. Nielen nežného pohlavia, ale aj mužskej časti auditória. Tí starší mali možnosť na základe povedaného posúdiť svoj postoj k tejto problematike. V minulosti totiž gravidita pacientky s SM bola nežiadúca a odporúčalo sa tehotenstvo ukončiť umelým potratom. Našťastie, nové poznatky o priebehu SM, liečbe SM novodobými liekmi a možnosti plánovania gravidity umožňujú priviesť na svet deti bez zbytočného rizika pre matku. Narodením dieťaťa sa rodina stáva kompletnou, plnohodnotnou a žena si splní prianie byť matkou.

   Druhá prednáška  sa týkala psychológie pacienta so SM. Jej názov bol " Vzťahy pacienta so SM" a predniesla ju PhDr. Martina Chylová z 1. psychiatrickej kliniky LF UPJŠ v Košiciach. Bola to široko koncipovaná prednáška o vzťahoch pacienta so SM v rodine a v spoločnosti. Poukázala na množstvo úskalí v živote esemkára. 

    Treťou prednáškou prvého bloku bola prednáška pána PharmDr. Dominika Tomeka z Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity s názvom "Úvod do potravinových intolerancií". Téma bola bravúrne zvládnutá a aj nám laikom boli zrejmé rozdiely medzi intoleranciou a alergiou na potraviny alebo ich súčasti. Varoval pred "samoliečbou" a aj pred nekritickým postojom k zásadám výživy. Svoje problémy je nutné konzultovať s lekárom, pretože sa môžu "zaskliť či zaretušovať" veľmi závažné príznaky ochorenia a ich príčiny  môžu byť objavené pacientovi neskoro, kedy má už závažne poškodené zdravie. Povedal nahlas, že nemáme lekárov, ktorí by sa venovali výžive obyvateľstva a to najmä v preventívnej  činnosti. Praktickí lekári, diabetológovia či gastroenterológovia sú zahltení množstvom chorých a na prevenciu akoby neostal čas. A ani spoločnosť nevypracovala jednotné zásady správnej výživy.

      Po ukončení prvého prednáškového bloku nasledoval coffee break. To nie je únik, nie je to odpútanie sa od predkladanej témy dňa, ale je to rozprávanie sa, besedovanie v kuloároch o prednesených témach. Tiež sa pri ňom stretali "starí známi" a ostávali v družnom rozhovore.

    Následný blok "rozdelil" auditórium do dvoch skupín. Jedna skupina pod vedením pani PhDr. Martiny Chylovej sa venovala téme "Relaxáciou proti ťažkým chvíľam"  a druhá skupina bola vedená pánom Mgr. Šedekom a venovala sa téme " Cvičenie náš priateľ" . Po trištvrte hodine sa skupiny vymenili. Boli to praktické ukážky, ktoré oboznamovali účastníkov o možnosti relaxácie psychologickými  a telovýchovnými prostriedkami.

    Po večeri bol v Átriu hotela  spoločenský večer. Mali sme možnosť sa zoznámiť s novými priateľmi, porozprávať sa o činnosti v kluboch, o dosiahnutých métach, o sebe, o rodine. Boli to pekné chvíle súdržnosti a náklonnosti. Mali sme aj  hudbu, pri ktorej sa nielen mladí, ale i tí skôr narodení vrteli, poskakovali. Škoda, že o 22-tej hodine hudba stíchla. Mnohí z nás sa ešte vybrali do ulíc a krčmičiek, kde družné rozhovory pokračovali až do skorého rána. Na niektorých to bolo na druhý deň vidieť, veď program začal už o deviatej hodine.

    Pani MUDr. Zuzana Dean, neurologička Fakultnej nemocnice v Nitre, predniesla  tému  "Strava a výživové doplnky". Pani doktorka sa totiž venuje aj problematike stravovania pacientov so sclerosis multiplex. Zdôraznila, že doteraz nie je na  stravovanie pacientov s SM jednotný názor. Neexistujú zásadné práce, ktoré by boli jednoznačne označili "dobré" a "zlé" potraviny. Odporúčania dietológov na stravovanie a návyky pri stravovaní  sa esemkára sú obdobné, ako u pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami. A to najmä vo znížení príjmu tukov. Za dobré tuky označila tie, ktoré sú pri izbovej teploty tekuté ( výnimka je kokosový a palmový olej). Strava esemkára by mala byť veľmi blízka "stredomorskej" - teda veľa zeleniny a rýb, z tukov treba preferovať olivový olej. Súčasne je potrebné v strave zvýšiť príjem vitamínu D, ktorý je rizikovým faktorom pre vznik SM a má čo hovoriť i do imunitných pochodov. Pani doktorka vychádza z prác prof. Swanka a prof. Jelineka, ktorí jednoznačne dokázali, že ich pacientom sa pri dodržiavaní určitých zásad výrazne zlepšil zdravotný stav. Zlepšenie nenastane zo dňa na deň, ani z mesiaca na mesiac. Je to beh na dlhé trate, na roky. Je to zmena stravovacích návykov pre celú rodinu, zmena životného štýlu. Pani doktorka vedie skupinu pacientov, ktorí tieto diéty dodržujú a chcela by vydať akúsi kuchársku knihu či manuál s receptami dodržiavajúcimi zásady stravovania ako ich navrhli páni profesori Swank a Jellinek.

     Ešte pred obedom sme sa znova rozdelili na dve skupiny, ktoré si neskôr vymenililektorov. Prvú skupinu viedla pani Lucia Knapcová, ktorá sa venovala  cvičeniu "Pilates" a druhú skupinu viedla pani Mgr. Jana Dornáková Bukvayová a venovala sa cvičeniu "Jóga".

     Po cvičení nám vyhladlo ( cvičenia sa pretiahli o viac ako pol hodinu oproti plánu) a po obede sme sa stretli  o 14 -tej hodine v prednáškovej miestnosti, kde pani doc. MUDr. Ema Kantorová, PhD z neurologickej kliniky  a centra pre liečbu SM  Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine predniesla "Nové možnosti liečby". Vo svojej prednáške zhrnula problematiku liečby v minulosti a v súčasnosti, vysvetlila zásady liečby SM a možné riziká a úskalia modernej liečby. Poukázala, že "najsilnejšie" lieky majú aj najviac nežiaducich účinkov. Vyzdvihla nutnosť spolupráce pacienta, sestry i lekára navzájom. Liečba by mala  byť "ušitá" na mieru každému pacientovi.

    Po prednese tejto témy sme sa rozdelili na ženy a mužov s SM. Nasledovali totiž "Dôverné rozhovory s psychológom", viedla ich pani PhDr. Martina Chylová. Mužská aj ženská časť populácie má svoje osobitné problémy. Tie sú dobré rozobrať samostatne, teda ženy a muži zvlášť. A aby  sa esemkári nehanbili pred svojimi doprovodmi,  vylúčili sme ich z týchto skupín. 

    Čas coffee breaku sa tentoraz dobre pretiahol, pretože keď pracovali ženy, muži sa občerstvovali a naopak, keď boli v "páci" muži, občerstvovali sa ženy. To už sme sa rozdelili na štyri skupiny a pod vedením našich sestričiek z centier pre liečbu SM -pani Mgr. Viery Priesolovej, Aleny Margetiakovej, Bc. Zuzany Szilagyiovej a pani Viery Zigovej - a dr Brežného sme sa venovali téme " Úskalia liečby v domácom prostredí".  Boli to rozhovory, na ktoré bežne v ambulanciách nie je dostatok času alebo priestoru. Často sú veľmi osobné, ale ukázalo sa, že mnohí z nás majú obdobné problémy, ale ich neventilujú. A tu na to bol priestor.

   Žiaľ, ukážka z cvičenia umenia Taoistického Tai Chi nebola, pretože sa nám v poslednej chvíli lektor ospravedlnil.

    Záverečné slovo pri ukončení tohto, dovolím si povedať veľmi úspešného podujatia, mali všetci účastníci. Vyslovili svoj názor na jeho priebeh a obsah. A tiež odzneli návrhy, ako pokračovať ďalej pri organizovaní nových ročníkov vzdelávania. Pani prezidentka JarmilaFajnorová prisľúbila, že sa týmito návrhmi bude zaoberať. Poďakovala všetkým za aktívnu účasť a vyslovila prianie, aby sa o tomto podujatí rozprávali i v kluboch. Veď nie všetci mali možnosť zúčastniť sa seminára. A informácie majú v tejto dobe a pri našom postihu zásadný význam.

     Chcel by som poďakovať všetkým prednášajúcim, vedúcim workshopov a cvičiteľom za výborne navodenú pracovnú atmosféru  a aj organizátorom za zvládnutú organizáciu tohto podujatia na jednotku s hviezdičkou. Tiež pracovníkom hotela Kultúra, ktorí napriek prestavbe tohto zariadenia nám pripravili krásne prostredie. Veľké ďakujem vyslovujem kuchárom  a  obsluhujúcemu personálu, ktorí  nás svojim umením (opakovane) očarili. 

    Ostáva mi len vysloviť prianie, aby sme sa na podobnom edukačnom seminári stretli budúci rok.

                                                                              MUDr. Branislav Brežný