Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Jar ako pozvánka ku zdraviu

29.03.2019 00:00


    Rok má štyri ročné obdobia. Jar, leto, jeseň a zimu. Kalendárny rok však začína zimnými mesiacmi a jar prichádza až v marci, teda v treťom kalendárnom mesiaci. A jar máme meteorologickú, tá začína prvého marca a kalendárnu, podľa jarného slnovratu či dňa rovnodennosti, ktorá začína dvadsiateho prvého marca. A jar, na ktorú sa tešíme sa nezačína dátumom, ale počasím a najmä aktivitami vonku,v prírode. Veď zimné mesiace nás doslova priklincovali do domov, do tepla, do kresiel a pred televízor. Snáď sviatky jari, Veľká noc, ktorá je pohyblivým sviatkoma riadi sa lunárnym kalendárom, je predelom v našich aktivitách. 

    Prvé hlasy, že sa niečo deje, sú okolo 14. februára ( sviatok má Valentín). To začínajú vtáčiky ladiť svoj sirinx, vydávajú prvé tóny lásky a snažia si padnúť navzájom do oka a založiť novú generáciu. Deň sa predlžuje, prvé teplejšie lúče nás ťahajú von z domovov. Veď začiatok marca nás vnadí na MARS. Na prvé rozhýbanie sa a prebudenie sa zo zimnej letargie. Už tu sa kujú plány, ako si v kluboch nájsť miesto pre pohyb, hľadajú sa miesta a ciele spoločných výletov, akcií.

     Tí skôr narodení si spomínajú na Odznak 100 jarných kilometrov. Dal sa získať za aktivitu, za pohyb pre svoje zdravie. Chôdzou, na bicykli i dopravnými prostriedkami. A keď sa zamyslím nad zmyslom týchto aktivít, upevniť zdravie, tak oceňujem aj to, ako sme sa ich ako deti s radosťou zúčastňovali. Pohyb nám bol vlastný. Pohyb bol každodennou prirodzenou aktivitou. Najmä v malých mestách a na dedinách, kdenebola verejná doprava tak ako teraz. Do školy, do práce, do obchodov, na úrady.....všade sa preferovala chôdza. Na dlhšiu trať to bol bicykel.

     Nik nás nemusel presviedčať, že je potrebných desať tisíc krokov denne, čiže osem kilometrov, pre moderných anglosasky rozmýšľajúcich je to päť míľ. Niektorí autori odporúčajú stredne rýchly až rýchly krok. Najnovšie sa zistilo, že to nemá až taký význam a môže sa aktivita rozdeliť na niekoľko častí, na niekoľko denných aktivít. Kardiológovia odporúčajú pohybovú aktivitu aspoň jednu hodinu denne. Veľmi presne hovoria, ktoré svaly sú pre naše srdiečko dôležité.

   Sú to veľké svaly dolných končatín, najmä flexory - ohýbače kolena. Sú uložené na zadnej strane stehna a najviac sú zaťažené práve pri chôdzi do kopca alebo keď ideme do schodov. Takto dvíhame na jednej nohe celú hmotnosť tela. Cvičíme a posilňujeme tým svaly celého tela, zlepšujeme srdcový výdaj a prekrvenie aj mozgu ( písali sme o tom v článku o aerobnom cvičení). Preto pokiaľ možno, nepoužívajme výťah. 

    Hovorí vám niečo Flectamus genua? Je to v latinčine, znamená to Ohnime kolená, voľne preložené - Pokľaknime. Vieme, že mnísi, mníšky a kňazi žijú dlhšie. Je to popri prísne pravidelnom striedaní práce, odpočinku, modlitby a prechádzkach po jedle, aj kľačanie. Teda ohýbanie kolien, nielen pri fyzickej aktivite, ale aj ako  symbol pokory. Vieme, že pokora predlžuje život, ale o tom niekedy neskôr.

    Milí priatelia. Skutočne je jar! Nie, že je pred dverami. Ale je tu a my sme sa ocitli v strede tohto diania. Pohybom na utuženie svojho zdravia, zdravia rodiny, a ak chcete tak i kolektívneho zdravia členov klubu. Nehanbite sa vychádzok, ísť len tak von, nadýchať sa jari. Zájsť pozrieť sa na lúky, do lesa, navštíviť niektorý z hradov, zámkov alebo len tak, navštíviť susedné mesto. Spoznať a prežiť niečo nové. My sme to v klube nazvali - Dobi svoj hrad.

    Prajem Vám, aby ste tých hradov dobyli čo najviac.

                                                                                               Váš Branislav Brežný