Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Je Covid - 19 neurologické ochorenie?

30.06.2020 00:00


    Na stránkach Nádeje sme už písali o koronavírusoch. Avšak trocha opakovania neuškodí. Koronavírusy sme objavili v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Sú to RNA vírusy, ktorých hostiteľmi sú vtáky, voľne i v hospodárskych chovoch žijúce cicavce, ale aj ľudia. Niektoré tieto vírusy sa môžu adaptovať a prelomiť medzidruhovú bariéru, čo sa deje v prírode prirodzenou mutáciou RNA.  V minulosti nás prekvapili SARS-CoV - severe ascute respiratory syndrome a MERS-CoV - middle east respiratory syndrome. Tieto prelomili medzidruhovú bariéru a spôsobili u človeka závažné infekcie, MERS dokonca s úmrtnosťou až do 40%, dokonalo vystrašili ľudstvo, ale keďže sa stratili, nevzali sme si z nich poučenie. Novo diagnostikovaný vírus z WU-chanu je významne podobný SARS-CoV vírusu čo do sekvencií genómu, biologickým správaním aj v klinických prejavoch a bol označený SARS-CoV-2. Ochorenie, ktoré vyvoláva bolo pomenované COVID-19 -coronarovirus disease 2019.

    Typickými príznakmi COVID-19 je horúčka,suchý kašeľ, únava a celkový dyskomfort. Avšak napriek tomu, že pri tomto ochorení dominujú  respiračné príznaky, popisujú sa neurologické komplikácie tohto ochorenia. Bola uverejnená štúdia z  Wu-chanu, ktorá zahrnovala 214 pacientov a z nich malo 37% neurologickú symptomatológiu. Tá sa dá roztriediť do troch skupín: napadnutý centrálny nervový systém (CNS), periférny nervový systém (PNS) a muskulo-skeletálny systém (MSS).

    Z príznakov z CNS to boli najmä závrativosť, bolesti hlavy, poruchy vedomia, akútne cievno-mozgové príhody, poruchy cielenia a epileptické záchvaty. Poškodenie PNS sa prejavuje zníženou citlivosťou na kvalitu chuti (hypogeusia,  nie znížená chuť do jedla) a zníženým rozpoznávaním pachov- vôní (hyposmia), poruchou videnia a neuropatickou bolesťou. Poruchy v MSS boli prezentované bolesťou svalov spojených so zvýšenými hladinami enzýmov, ktoré sú charakteristické pre poškodenie svalu, čo bolo najmä u pacientov so závažným priebehom ochorenia.

    V skupine ťažkých pacientov vyžadujúcich pľúcnu ventiláciu sa neurologické príznaky vyskytli v 46% prípadov, jednalo sa najmä o poruchy vedomia, cievne príhody a poruchy MSS. Ischemická CMP sa vyskytla v 11% prípadov, trombóza žilových splavov l%, krvácanie do mozgu 1%. Ischemické príhody sa diagnostikovali u pacientov s vyšším vekom a so zvýšeným kardiovaskulárnym rizikom. K ich vzniku dochádzalo na 12. deň od objavenia sa príznakov ochorenia. Všetci mali zvýšenú zápalovú odpoveď, zvýšené hodnoty  D-dimérov (hyper-koagulačný stav) a multiorgánové zlyhania.

    Vyskytol sa i priebeh zápalu mozgu, encefalitída, s potvrdeným vírusom v mozgovo-miechovom moku  a jeden prípad transverzálnej myelitídy s ochrnutím dolných končatín, likvor pre pandémiu odobratý nebol. 

    V minulosti sa robili štúdie s infikovaním myší SARS-CoV a MERS-CoV podaním malých dávok vírusu do nosa. A následne sa detegoval vírus v mozgu zvierat. Predpokladá sa prestup infekcie cestou čuchových dráh do mozgu a postih centier riadiacich činnosť srdca a dýchania. Pritom častice MERS-CoV boli zistené 

v mozgu, nie v pľúcach. Preto sa vedú diskusie, že vstupom SARS-CoV-2 sú vlákna čuchového nervu. Iná teória hovorí o možnosti prieniku vírusu z krvi do mozgu cestou porušenej hemato-encefalickej bariéry. 

    V MSS nemáme nateraz potvrdené jednoznačné nálezy. Paradoxne príčinou toho stavu je pandémia, pre ktorú sa nerobili EMG a likvorové vyšetrenia. Pri SARS-CoV bola preukázaná masívna vaskulitída - zápal ciev v rôznych orgánoch aj v svaloch,  otázka postihov periférnych nervov pri COVID-19 je stále otvorená.

    Nateraz nie sú štúdie, ktoré by boli vo vzťahu k SM. Vo všeobecnosti, v prípade prejavov COVID-19 u pacientov s neurologickým deficitom, ktorý sa vyskytol pred infekciou, bude treba sledovať klinické prejavy a neurologický status. Samozrejme, ak bude možné, urobiť zobrazovacie vyšetrenia, likvorologické vyšetrenia či iné potrebné. To je ale dané situáciou a možnosťami.

    Celú pandemickú situáciu je potrebné chápať ako niečo, čo prinieslo ľudstvu nielen obrovské množstvo poznatkov, ale aj nesmierne dôležitú skúsenosť spojenú s prekonávaním nepredvídaných ťažkostí. Ešte mnoho vecí treba doriešiť, je to výzva do budúcna. Pravdou je, že pandémia COVID-19, je určitá forma rozcvičky, pretože sme sa naučili reagovať na niečo, na čo sme doteraz neboli pripravení. Celosvetovo to parametre pandémie má, európsky to parameter epidémie má. Na Slovensku sme sa tomu, našťastie, vyhli. 

    Najťažšie časy však máme za sebou. Osobne si myslím, že nosenie rúšok zohralo dôležitejšiu úlohu, než si väčšina z nás pripúšťa. Aj keď máme pred ústami tie rúška, ktoré nás iritujú, tak tá kvapôčka, obsahujúca vírus, sa k vám nedostane. Vírus v mnohých prípadoch výrazne oslabuje imunitu, čím môže značne zhoršiť priebeh základných chorôb a skrátiť tak dĺžku života.