Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Je vhodné užívať niektoré výživové doplnky?

30.12.2019 00:00


     Naši starí a prastarí rodičia boli, akoby som povedal, prírodní ľudia. Boli vžití s prírodou a žili prirodzeným životom. Všetko, čo sa objavilo v záhradke alebo na poli už skoro na jar, strčili do hrnca. Koncom jesene naplnili komory, špajze i pivničky úrodou, ktorú postupne v zime konzumovali. Nebola to len koreňová alebo buľvová zelenina, ale i rôzne ovocie, ktoré malo nezastupiteľné miesto na každodennom stole. Nakladali do suda kapustu ako bohatý zdroj  vitamínu B a C. Železo dopĺňali krvnými jaternicami alebo na cibuľke praženou hydinovou krvou ( husi a kačice), čo považovali za delikatesu. A klobása sa stala " básňou" medzi domácimi výrobkami z vykŕmeného prasiatka. V tých časoch ani nevedeli, že bravčové mäso obsahuje vitamín C a paprika uvoľňuje endorfíny. Vedeli čo je dobré a to je podstatné!

    Novodobý spôsob existencie človeka akoby zavrhol staré vzorce stravovania sa. Do popredia sa dostáva rýchle spracovanie mäsa, skôr fajnové kúsky, bez zbytočného tuku, bez jedál obsahujúce vývary z kože či glejovky ( môčing ). Veď kto by v dnešnej dobe varil vývar z kostí, ktorý na miernom ohni "sedí" na sporáku viac ako 8 hodín. Rôzne zeleninové prívarky či múčne bezmäsité jedlá sa akosi vytratili z portfólia kuchárskych kníh a ovocie zo Slovenských sadov sa z našich stolov stratilo. A potom nie je nič výnimočné, ak sa v medicínskej literatúre  objavujú články poukazujúce na chýbanie  vitamínov, minerálov, či vlákniny v našej strave a na s tým súvisiace poruchy zdravia a imunity.

   Vitamín C - kyselina askorbová je jedným z najdôležitejších vitamínov pre ľudský organizmus. Už  minulosti krásna literatúra zaznamenala ochorenia spojené s poruchou výživy a vitamínov. Napríklad Jack London vo svojich dielach spomína skorbut, ktorým trpeli najmä zlatokopi. Príčinou skorbutu bol nedostatok vitamínu C. Liečbu skorbutu vtedy predstavovalo jedenie zemiakov, ktoré boli bohatým zdrojom vitamínu C. Od vtedy však boli publikované nespočetné množstvá prác, ktoré poukazujú na mnohostranný účinok vitamínu C na ľudský organizmus. Snáď najčastejšie diskutovanou otázkou je problematika oxidatívneho stresu, tvorba voľných radikálov a ich eliminácia. Vďaka svojej schopnosti ľahko darovať elektrón je vysoko efektívnym antioxidantom, ktorý dokáže chrániť dôležité "biomolekuly" pred možným poškodením voľnými kyslíkovými radikálmi vznikajúcimi počas normálneho metabolizmu buniek. Kyselina askorbová sa zúčastňuje i imunitných procesov. Sú práce, ktoré uvádzajú, že vitamín C sa zúčastňuje imunostimulačných pochodov, iné to nepotvrdili. Významne však prispieva k zlepšeniu funkcií imunitného systému, predovšetkým podporou vrodeného a adaptívneho imunitného systému.

Pre to, že vitamín C sa zúčastňuje imunitných procesov, svedčí i to, že ho leukocyty aktívne akumulujú  voči koncentračnému gradientu ( aktívne ho vychytávajú ), čím dochádza k jeho 50-100-násobnej vyššej koncentrácii než v krvnej plazme. Pri zápalovej reakcii v tele dochádza k migrácii leukocytov, ktoré začnú vylučovať viac než 30 rozdielnych kinínov, ktoré vyvolávajú rýchlu a adekvátnu odpoveď na poškodenie tkanív. Ak je v organizme nedostatok vitamínu C, sú tieto pochody spomalené a organizmus je ohrozený rozvojom závažnejšieho poškodenia. Klinické štúdie ukazujú, že suplementácia ( doplnenie ) vitamínom C pri zápalových ochoreniach nevedie priamo k znižovaniu prípadov nachladnutí, môže však pomáhať jedincom vystaveným výraznejšiemu fyzickému zaťaženiu a vystavených vplyvom chladného prostredia. Vitamín C môže skrátiť dobu prechladnutia a prispieť k zmierneniu závažnejších symptómov, najmä v respiračnej oblasti.

    Zistilo sa, že primárna respiračná viróza vyvoláva nadmerné imunitné, rsp zápalové odpovede, ktoré poškodzujú organizmus a drasticky zvyšujú riziko nebezpečnej sekundárnej baktériovej infekcie. Ak pneumokokové baktérie narazia na organizmus napadnutý chrípkou, baktérie sú podstatne agresívnejšie. A inak neškodné baktérie, žijúce v respiračnom strome a za bežnej situácie nevyvolávajúce žiadnu imunitnú reakciu, stávajú sa zabijakom. Často druhotná infekcia pri chrípke spolu s vyčerpaným organizmom vedú k smrti pacienta. Tieto novodobé poznatky potvrdzuje svedectvo mojej starej mamy. Koncom I. svetovej vojny zachvátila najmä Európu pandémia Španielskej chrípky. Umierali na ňu desaťtisíce ľudí denne. Určite tomu prispelo i utrpenie vojnových rokov a zhoršenie výživy obyvateľstva. Následným výskumom sa však zistilo, že priamo nezabíjal vírus chrípky ( ktorého genóm máme rozlúštený ) ale superinfekcia baktériou Haemophylus influenze ( Krvoľub chrípkový ). Táto za "normálnych " podmienok nevyvolá žiadnu reakciu, ochorenie človeka. Jeden zo šiestich typov ( B ) však môže najmä u detí do 5 rokov vyvolať závažné ochorenie a treba proti tomuto subtypu baktérie deti očkovať.

    Drastická spotreba vitamínu C v ľudskom organizme je najmä na začiatku infekcie. Koncentrácia vitamínu C v imunitných bunkách klesne v priebehu niekoľkých hodín približne o 50%. Ak sa vitamín C nedopĺňa v dostatočnom množstve, hrozí jeho nedostatok a obranyschopnosť organizmu klesá, je výrazne redukovaná a otvára sa brána novým infekciám. Okrem toho, predlžuje sa aj doba liečby. Často je potrebné siahnuť po antibiotikách, ktoré zas vytvárajú poruchu mikroflóry v čreve či zmeny v iných orgánoch.

    Odporúča sa zjesť aspoň 2 porcie ovocia či zeleniny denne. V prepočte by to malobyť minimálne 90mg kyseliny askorbovej za deň u muža a 75 mg u ženy. Tehotné ženy by mali zvýšiť prísun na 85 mg/deň a dojčiace na 130 mg/deň. Fajčiari by mali mať príjem vitamínu C o 35 mg/deň viac než nefajčiari. Pri fyzickej záťaži sa odporúča suplementácia  vitamínu C v dávke 100-200 mg/deň, najlepšie v pomaly rozpustných tabletách a súčasne s príjmom ovocia alebo zeleniny. Vtedy sa vitamín C lepšie resorbuje z čreva. Už v časných štádiách ochorenia sa odporúča vitamín C v dávke 500 - 1000 mg/deň alebo v injekčnej forme. V klinickej praxi sa osvedčilo pri ochoreniach respiračného traktu podávať do žily kalcium + vitamín C.

    Horčík ( magnesium ) je po draslíku ( kalium ) druhým najvýznamnejším vnútrobunkovým katiónom. Jeho význam tkvie v tom, že je kofaktorom asi 350 enzymatických reakcií v našom tele.  Významne sa podieľa  najmä pri metabolizme ATP a pri prenose energie, svalovej kontrakcii, metabolizme glukózy, tukov a bielkovín. Významným zdrojom horčíka je tvrdá pitná voda, je zastúpený v bežných potravinách, najmä v rastlinách a je súčasťou chlorofilu. Bežná strava by mala zabezpečiť  jeho denný prístup. Napriek tomu, slovenský národ sa zdá byť hypomagneziemický, tj. naše telá majú nedostatok magnézia. Príčin je niekoľko.

    Na prvom mieste nedostatku magnézia dominuje jeho nedostatočný príjem stravou. V ostatnej dobe sa pri pitnom režime používajú mäkké vody, ktoré obsahujú malé množstvá horčíka. Tiež, ak je pacient dlhšie odkázaný na vnútro žilovú liečbu, nemá možnosť suplementácie magnézia potravou. Rôzne ochorenia, ako sú napríklad ochorenia pankreasu, pečene a žlčových ciest, syndróm krátkeho čreva či poruchy absorpcie magnézia z čreva. K zníženej absorpcii dochádza pri strave bohatej na tuky, sacharidy, vápnik, zinok, fosfáty. Resorpcia horčíka je tiež výrazne zhoršená ak organizmus nemá dostatok vitamínov skupiny B: B1, B2 a B6. Ostatnú dobu sa diskutuje korelácia absorpcie horčíka s hladinou vitamínu D. 

   Znížené hladiny horčíka sa prejavujú najmä v oblasti neuromuskulárnej a nervovej sústavy, objavujú sa zmeny nálad a depresia, často poruchy orientácie, apatia. V oblasti neurogénnej je to najmä tras, stŕpanie končatín, zvýšená nervovo-svalová dráždivosť, kŕčové prejavy až tetania, bolesti svalov prípadne epileptiformné kŕče. Niektoré druhy epilepsie majú zníženú hladinu horčíka a jeho podávaním sa výrazne redukujú záchvaty. Hypomagneziémia môže signalizovať skoré štádiá závažných obličkových ochorení. V kardiologickej oblasti sa môžu vyskytovať fibrilácie siení, v extrémnych prípadoch i komôr či arytmie.  V gynekologickej oblasti sa môže zvýrazňovať predmenštruačný syndróm, dysmenorhea, migréna viazaná na menštruáciu či akcentovať príznaky klimaktéria. Často je spojená nízka hladina magnézia s nízkou hladinou kália.

    Organizmus sa snaží udržať čo najdlhšie hladinu minerálov v krvnej plazme vo fyziologických hodnotách. Tak sa stane, že bunka hladuje a dochádza k poruchámzdravia, hoci krvné hodnoty minerálov sú v norme. Aj v takomto prípade je potrebné dodávať organizmu minerály. V lekárňach máme k dispozícii celú plejádu preparátovhorčíka, samotného alebo v kombinovaných preparátoch s inými minerálmi a vitamínmi. Zistilo sa, že vysoké dávky horčíka sa horšie vstrebávajú a tak je odporúčaných viac  nízkych dávok v priebehu dňa. Keďže je korelát medzi hladinami vitamínov B1, B2 a B6 a množstvom vstrebaného magnézia, predpisujú sa ich kombinácie. Tiež sa lepšie vstrebávajú organické zlúčeniny magnézia ako sú  glukonát, laktát, orotát, aspartát či citrát oproti anorganickej forme ako sú sírany či uhličitany. Vyššie ročníky môžu mať problém s laktátom, ak  intolerujú laktózu. Vyššie dávky magnézia v anorganickej forme ( najmä síran ) môžu mať vplyv na zrýchlenie peristaltiky čreva, čo sa v klinike používa pri zápchovitých stavoch.

   Pacientov s SM zaujíma tiež hladina vitamínu D v krvi. Zistilo sa, že nízke hladiny magnézia korelujú s nízkymi hladinami vitamínu D. Magnézium slúži ako jemný regulátor syntézy aktívnej formy vitamínu D  ( zo stravy i pôsobením UV žiarenia ) a v týchto reakciách pôsobí ako kofaktor. Závery štúdie NHANES robené v USA poukazujú na to, že až 79% Američanov neprijíma dostatočné množstvo horčíka v strave. U nás som nezachytil podobnú štúdiu, avšak z mojich klinických skúseností si myslím, že nebudeme na tom lepšie.

    Selén  je stopový prvok, miktromutient. Je jedným z najsilnejších "antioxidantov" a jeho účinok je selektívne v oblasti štítnej žľazy ( glandula thyreoidea ). Má až zásadný vplyv na normálnu funkciu štítnej žľazy a jej integritu, normálnu funkciu imunitného systému i na reprodukčné funkcie mužov ( tvorba a vyzretie spermií ). V testoch " in vivo" i " in vitro" znižuje selén zápalové parametre autoimunitného zápalu štítnej žľazy. Európska thyreidologická spoločnosť odporúča liečbu selénom u pacientov s autoimunitným zápalom štítnej žľazy, i keď sa tento názor zatiaľ nedostal do medzinárodných liečebných "guidelines". Slovensko patrí medzi krajiny s deficitom selénu a tak je predpoklad, že celkové nízke národné hladiny selénu budú mať vplyv na výskyt ochorení štítnej žľazy. Selén sa do organizmu dostáva stravou - hlavným zdrojom sú vnútornosti, mäso a mäsové výrobky, plody mora, cereálie a obilie ( múčne výrobky ). V krajinách s nedostatkom selénu sa odporúča pridávať ho do umelých hnojív, odkiaľ sa dostanú so potravinového reťazca. V niektorých krajinách sa okrem jódu pridáva do soli i selén.

    Autoimunitná thyreoiditída ( AIT ) je epidemiologickou najvýznamnejšou thyreopathiou v krajinách, v ktorých sa eradikoval jódový deficit. AIT je súčasne najčastejším autoimunitným ochorením vôbec. U nás zvykneme hovoriť o epidémii výskytu AIT. Až 5% dievčat do 20 rokov a 20% postmenopauzálnych žien trpí týmto ochorením. Zaznamenaný nárast ochorení zrejme súvisí i s nárastom zdravotnej starostlivosti a s cieleným záujmom endokrinológov o túto časť populácie.  Ostatnú dobu sa diskutuje asociácia AIT s SM liečenej DMD liečbou.  Počas DMD  liečby niektorými prípravkami sa objavila AIT. Naši neurológovia v centrách pre liečbu SM to dobre vedia a edukujú našich pacientov aj v tejto otázke. Napriek tomu, že nie sú odporúčania na úrovni "guidlines" pre liečbu AIT selénom, vzhľadom na negatívny vplyv deficitu selénu na mnohé orgány je racionálne indikovať liečbu selénom v krajinách s dokázaným deficitom selénu, teda i na Slovensku.

    Preparáty obsahujúce selén sú nielen výživovým doplnkom, ale pre svoj dopad i liekom a každé užívanie týchto prípravkov je potrebné konzultovať s lekárom.

   Resveratrol je rastlinná látka medializovaná ako prírodný zázrak medzi antioxidantami. Niektorí ho nazývajú aj "vínom v tabletke". Vyskytuje sa v rôznych druhoch zeleniny a ovocia. Bol nájdený v šupkách i zrnkách modrého viniča, arašidoch, šupkách a jadierkach čiernych ríbezlí, tiež v borievkach, morušiach, kakaui v šupke a jadierkach grapefruitu.

    Liter červeného vína obsahuje 0,2 - 5,8 mg resveratrolu a to v závislosti na odrode. Biele víno ho obsahuje menej a dôvodom tohto stavu je zrejme kratšia doba lisovania, teda kontaktu medzi šupkou a dužinou hroznovej bobule. Tiež pri kvasení hroznového muštu modrých odrôd sa používajú aj šupky z hrozna, v ktorých je resveratrol viac zastúpený. Resveratrol je 20-krát silnejší antioxidant ako vitamín C, 5-násobne silnejší ako betakarotén a má 50-násobne vyšší antioxidačný účinok ako vitamín E. Preto sa považuje konzumácia primeraného množstva, najmä červeného, vína za zdravé. Platí nielen "in vino veritas" ale aj "in vino sanitas".   Pre manželky je to dobrý spôsob ospravedlnenia sa za potrebu vysedávania pod viechou. Má to svoje racionálne jadro. Je to podľa všetkého súčasť zdravého spôsobu života, pravda za predpokladu, že človek neprekračuje odporúčanú dávku, ktorá v prípade žien predstavuje 2 deci a u mužov 3 až 4 deci červeného vína denne. Alkohol je totiž metla ľudstva a je potrebné udržať "triezvu hranicu" jeho pitia,  čo je pre mnohých skutočne ťažké.

    Resveratrol má schopnosť blokovať androgénne receptory a preto sa predpokladá pozitívny vplyv v prevencii rakoviny prostaty, chýbajú však klinické dôkazy.  Má tiež schopnosť upravovať krvný tlak, modulovať imunitný systém a energetický metabolizmus. V laboratóriách sa sledoval jeho účinok na vírusy. U väčšiny testovaných vírusov mal resveratrol inhibujúci účinok na ich replikáciu, rozmnožovanie. Tento účinok bol dokázaný pri ľudských herpes vírusoch, vírusoch chrípky, cytomegalovírusoch, Epstein-Barrovej víruse. Už v minulosti kanadskí vedci zistili, že vodou riedené víno ( strik ) má protektívny účinok pri chrípkových ochoreniach. Tiež v našom ľudovom liečiteľstve sa ako prevencia nachladnutia a jeho liečby, najmä v skorých štádiách, používa varené víno. Zaujímavosťou je, že vírus spôsobujúci africký mor ošípaných je inhibovaný vo svojej replikácii resveratrolom v 98-100%. Žiaľ, na niektoré vírusy, ako napr. na ľudský vírus hepatitídy C má resveratrol stimulačný účinok. Skupina poľských vedcov zistila, že súčasné podávanie resveratrolu s meďou, či zinkom vedie u testovaných potkanov k zvýšenému počtu nádorov. Napriek tomu má blahodarný účinok na srdcovocievny systém, znižuje hladiny LDL a naopak zvyšuje hladiny HDL ( toho dobrého ) cholesterolu, bráni zvýšenej zrážanlivosti krvi a bráni tým vzniku žilovej trombózy, zlepšuje priebeh astmy i chronickej obštrukčnej choroby pľúc, znižuje riziko demencie, teda aj riziko vypuknutia Alzheimerovej choroby. Je efektívnym kozmetickým prostriedkom, pretože bráni predčasnému starnutiu kože, obnovuje kolagénové vlákna, udržuje hladkosť a pružnosť pokožky. Tiež je veľmi efektívny pri poškodení sietnice oka u cukrovkárov a hypertonikov, má blahodarný vplyv na zrak. V neposlednom rade zvyšuje odolnosť organizmu proti stresu.

      Podávanie resveratrolu v koncentrovanej podobe  ako lieku, liečiva či výživového doplnku je kontroverzné. Nie je dostatok klinických skúseností a serióznych prác ( dvojitá zaslepená štúdia kontrolovaná placebom ) zaoberajúcich sa jeho účinkoma tak jeho účinnosť ako lieku nie je potvrdená. Vzhľadom k možnému nepriaznivému účinku resveratrolu na organizmus ( aktivácia priebehu hepatitídy C a zvýšený výskyt nádorov u laboratórnych potkanov ak sú vystavení karcinogénnymi  látkami) je mnohými lekármi emocionálne označovaný ako " klinec do rakve...."

    Nadpis tohto pojednania je vlastne otázkou. Je vhodné užívať niektoré výživové doplnky? Odpoveď je ťažká. Aj pri správnej výžive, pestrosti stravy či zastúpení všetkých podstatných zložiek stravy môže dôjsť k deplečnému, karenčnému stavu. Či už pri ochorení čreva, poruchy vstrebávania alebo zvýšenej spotreby pri fyzickej záťaži alebo pri závažnejšom zápalovom ochorení.

    Jednoznačne by som odporúčal užívať ich preventívne, ak sa očakáva zvýšená spotreba vitamínov. V prvom rade treba siahnuť po prirodzených potravinách. Žiaľ v zimnom a najmä skorom jarnom období nám chýbajú najmä vitamín C. Preto nie je možné zabúdať na prirodzený zdroj tohto vitamínu ako sú kyslá kapusta a zemiaky, ovocie z našich záhradiek a sadov. V prípade akútneho respiračného ochorenia alebo nachladnutia je potrebné siahnuť po vitamíne C vo vyšších dávkach. Tiež náhrada minerálov, najmä po fyzickej záťaži či športe, je u nášho postihu dôležitá. V tomto smere sa odporúča nízko alkoholické pivo. Obsahuje minerály, ktoré sme vypotili, vitamíny najmä zo skupiny B a energiu, ktorú môžeme okamžite čerpať. Problém selénu treba riešiť prísne individuálne, vždy po porade s lekárom. A čo sa týka resveratrolu? Osobne si myslím, že tabletka tohto antioxidantu nenahradí pohár vínneho moku. Či v príjemnej spoločnosti alebo osamote, pri čítaní peknej knihy alebo počúvaní hudby. 

    Ste zvedaví čo som práve robil pri dokončovaní tohoto pojednania? Cez YouTube som počúval Luciano Pavarotti - 3 Tenors - Yokohama 2002 a v čaši som mal naliate červené vínko, ktoré som pomaly vychutnával. A predstavoval som si ako mi závidíte. A bolo mi fajn. Tak, moji milí, na vaše zdravie aj do budúcna!

                                                                                        MUDr Branislav Brežný