Jesenné športové hry
Konečne sme sa dočkali otvorenia vynoveného velnes-centra v Považskej Bystrici. To preto, aby sme mohli usporiadať športový deň. Stalo sa tak dňa 2. decembra. Pred dvanástou sme sa stretli pred šatňami, aby sme sa mohli namočiť do víru vášni v teplej vode. Bolo nás jedenásť, ako v tej pesničke.
Nechýbala vírivka, proti prúdové plávanie ani tri druhy sáun. Chladiť sme sa mohli polievaním studenou vodou z nádoby umiestnenej nad hlavou alebo namočením sa do kade s ľadovou vodou. Nám vyhovovalo to prvé. Veru, nebola núdza o výkriky derúce sa akoby znenazdajky z našich hrdiel. Skutočne studená voda dopadajúca na rozhorúčené telá robila svoje.
Po dvoch hodinách pobytu vo velnese sme sa presunuli o poschodie vyššie do Swimklubu- reštaurácie, kde sme pokračovali vo veselej debate o veciach každodenných a najmä, tešili sme sa na občerstvenie. Tam nás už čakali ďalší traja klubisti- ktorí z rôznych dôvodov nemohli absolvovať horúce procedúry.
Podávala sa luteránska procesia s chlebom. Majka Krajná upiekla zemiakovo -cesnakový posúch, to aby sme zajedali polievočku. Bol však taký fajnový, že sme ho zhltli hneď na začiatku posedenia. Luteránska procesia je jedlo ( recept bude v Nádeji na inom mieste), ktoré sa varieva na strednom Slovensku v oblasti Banskej Bystrice a v Slovenskej Ľupči dokonca robia súťaž vo varení tohto vychýreného jedla. Chutilo výborne, napriek tomu, že sme ho varili po prvý raz. S hanbou musím povedať, že sme zhrešili proti Swankovej diéte a ospravedlňujeme sa týmto pani doktorke Dean. Ale hriech to bol krásny....
Popoludní, o 16-tej sme sa rozchádzali, už sa stmievalo. Posledné lúče slnka farbili do červena zore a oblaky nad nami. Bol to jeden z krásnych zážitkov končiaceho sa roka. Ešte nás čaká "Mikuláš" a plán práce na tento rok naplníme.
MUDr Branislav Brežný
Luteránska procesia podľa klubu v Považskej Bystrici
Do hrnca si dáme vodičku, do nej vložíme údené karé ( krkovičku alebo kolená, rebrá) a klobásku, zároveň pridáme geršničku (jačmenné krúpy), fazuľku ( namočenú vo vode 12-24 hodín).
Pomaly varíme asi 1,5-2 hodinky a keď je všetko mäkké, vyberieme mäsko a klubsku. Necháme ich vychladnúť. Pridáme zeleninu nakrájanú na malé kocky, tiež zemiaky a dochutíme...
Keď je zeleninová vložka uvarená, pridáme do polievky na kocky nakrájané mäso a klobásu, následne zahustíme cesnakovou zásmažkou.
Pripravíme si cesnakovú zápražku: na rozpálený olej alebo masť dáme múku, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Zápražku nalejeme do polievky a necháme ju prevrieť.
TIP: Polievku veľmi nesolíme, pretože údené mäso a klobása sú slané. A aby sa niekto nehádal, že má o kúsok mäska alebo klobásky menej, dá sa urobiť porcia- plátok mäska alebo kúsok klobásky. Chuti polievky to neuberie.....
To je recept na luteránsku procesiu, polievku, v ktorej nájdete všetko od výmyslu sveta. A za takou polievkou je hodno ísť ako sa chodí na procesiu.
Tento recept je na 5-6 litrov polievky