Kapusta ako liek?
Kapusta hlávková /biela/ Brassica oleracea L. je dvojročná rastlina vyskytu-júca sa vo viacerých varietách- druhoch: kultúrou, geneticky i morfologicky navzájom veľmi odlišných. Bola dobre známa už za čias keltov, grékov či sta-rých rimanov, ktorým bolo známych viac ako dvadsať kultivarov. Kapusta žije takmer výlučne v poľných kultúrach i keď materská rastlina rastie ešte i dnes na brehoch západného Stredomoria a v atlantickej oblasti severozápadnej Európy. Nakladanú kapustu objavili až Slovania vo svojej pravlasti. Nakladanú kapustu konzervuje najmä mliečne kvasenie, ktoré vyvolávajú baktérie Streptococcus brasiccae. Cukor obsiahnutý v kapuste sa skvasí kvasinkami na alkohol, ktorý dodá vykysnutej kapuste osobitnú chuť a príjemný pach,.
V ľudovom liečiteľstve sa používa vo forme čerstvých listov (prípadne šťa-vy) ako antiscorbutikum pre vysoký obsah výskytu vitamínu C, slúži proti vnú-torným parazitom (20-50 ml šťavy), ako prostriedok na vykašlávanie a pije sa odvar až 2-3 šálky denne ako donor vitamínov. Obsahuje najmä vitamín A, B1, B2, C, K a tzv. U vitamín. Ďalej obsahuje soli kyseliny fosforečnej, rozličné gly-kozidy, myozýn, soli draslíka, horčíka, vápnika, fosfor železo a sliz.
Obsahuje aj látky, ktoré nie sú ľudskému telu prospešné - sú to tzv. strumi-gény - tieto zabraňujú ukladaniu jódu v štítnej žľaze. Kapusta obsahuje veľa vi-tamínu K, ktorý výraznejšie znižuje účinok varfarínu (lieky-Warfarin, Orfarin, ktoré sa používajú na zníženie zrážanlivosti krvi ).
Z dietetických účinkov má kapusta vysokú hodnotu nielen pre vysoký ob-sah vitamínov a minerálov ale aj pre blahodárny vplyv na zažívací trakt. Využí-vame ju (najmä šťavu ) na liečbu vredov žalúdka a dvanástoníka, kvasenú ka-pustu aj ako regulátora tráviacich pochodov, na normalizáciu črevnej flóry, tlmí rast nežiadúcich baktérií, podporuje životne dôležité pochody, slúži aj ako obje-mové preháňadlo. Ostatnú dobu sa uvádza aj ako ochranca hrubého čreva pred jeho rakovinou.
Kapustu dostaneme kúpiť v obchodoch počas celého roka. Aby sme si mohli pripraviť chutnú nakladanú kapustu v malom množstve, nemusíme čakať na dozretie tzv. zimnej kapusty ale môžeme si ju naložiť počas celého roka. Mô-žeme ju naložiť do 5 litrových zaváracích pohárov so širokým hrdlom a vykysne nám už za necelý týždeň. Môžeme ju z pohára odoberať každý deň a vždy bude trochu iná. Konzumujeme ju surovú, aj ako šalát k jedlám, či varenú...
Pri nakladaní sa mi osvedčil tento postup: Hlávku kapusty ( 1.5 - 2 kg ) nakrájam alebo nastrúham najemno. Nakrájam aj 2-3 stredne veľké cibule ( pod-ľa chuti môže sa i viac). Na jedno kilo kapusty pridávam 20 gramov soli. Pridám 10 zrniečok čierneho a 10 zrniečok nového korenia, 2 bobkové listy. Ak ju chcem mať "voňavejšiu" tak pridám i za lyžičku horčičného semienka a 5 zrnie-čok koriandra. Všetko zmiešam a nechám cca pol hodinu odstáť. Potom kapustu päsťou natlačím do pohára, naspodok- ak mám- dám pár listov viniča. Dôležité je, aby som tlačením vypudil všetok vzduch. Kapusta pustí šťavu, ktorú všetku nechávam v pohári. Navrch dám vínne listy, ak nemám, použijem vrchné listy z kapusty. Na zaťaženie kapusty používam zavárací pohár z majonézy naplnený vodou, takže kapusta je stále pod "vodou".
Každá rodina má svoju chuť, svoje jedlá. Je vhodné vyskúšať i takto nak-ladanú kapustu. Nie všetci znášajú kyslosť kapusty a takto naložená je jemnej kyslosti, je na jazyku lahodná. Výhodou je, že sa dá pripraviť v malých množst-vách a podľa svojej chuti. Takže prajem: Dobú chuť !
MUDr Branislav Brežný