Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Kapusta ako liek?

31.12.2013 00:00

 Kapusta hlávková /biela/  Brassica oleracea L. je dvojročná rastlina vyskytu-júca sa vo viacerých varietách- druhoch: kultúrou, geneticky i morfologicky navzájom veľmi odlišných. Bola dobre známa už za čias keltov,  grékov či sta-rých rimanov, ktorým bolo známych  viac ako dvadsať  kultivarov.  Kapusta žije takmer výlučne v poľných kultúrach i keď materská rastlina rastie ešte i  dnes na brehoch západného Stredomoria a v atlantickej oblasti severozápadnej Európy. Nakladanú kapustu objavili až Slovania vo svojej pravlasti. Nakladanú kapustu konzervuje najmä mliečne kvasenie, ktoré vyvolávajú baktérie Streptococcus brasiccae. Cukor obsiahnutý v kapuste sa skvasí kvasinkami  na alkohol, ktorý dodá vykysnutej kapuste osobitnú chuť a príjemný pach,.

      V ľudovom liečiteľstve sa používa vo forme čerstvých listov (prípadne šťa-vy) ako antiscorbutikum pre vysoký obsah výskytu vitamínu C, slúži proti vnú-torným parazitom (20-50 ml šťavy), ako prostriedok na vykašlávanie a pije sa odvar až 2-3 šálky denne ako donor vitamínov. Obsahuje najmä vitamín A, B1, B2, C, K a tzv. U vitamín. Ďalej obsahuje soli kyseliny fosforečnej, rozličné gly-kozidy, myozýn, soli draslíka, horčíka, vápnika, fosfor železo a sliz. 

        Obsahuje aj látky, ktoré nie sú ľudskému telu prospešné - sú to tzv. strumi-gény - tieto zabraňujú ukladaniu jódu v štítnej žľaze. Kapusta obsahuje veľa vi-tamínu K, ktorý výraznejšie znižuje účinok varfarínu  (lieky-Warfarin, Orfarin, ktoré sa používajú na zníženie zrážanlivosti krvi ). 

         Z dietetických účinkov má kapusta vysokú hodnotu nielen pre vysoký ob-sah vitamínov a minerálov ale aj pre blahodárny vplyv na zažívací trakt. Využí-vame ju (najmä šťavu ) na liečbu vredov žalúdka a dvanástoníka, kvasenú ka-pustu aj ako regulátora tráviacich pochodov, na normalizáciu črevnej flóry, tlmí rast nežiadúcich baktérií, podporuje životne dôležité pochody, slúži  aj ako obje-mové preháňadlo. Ostatnú dobu sa uvádza aj ako ochranca hrubého čreva pred jeho rakovinou.

         Kapustu  dostaneme kúpiť v obchodoch počas celého roka. Aby sme si mohli pripraviť chutnú nakladanú kapustu v malom množstve,  nemusíme čakať na dozretie tzv. zimnej kapusty ale môžeme si ju naložiť počas celého roka. Mô-žeme ju naložiť do 5 litrových zaváracích pohárov so širokým hrdlom a vykysne nám už za necelý týždeň. Môžeme ju z pohára odoberať každý deň a vždy bude trochu iná. Konzumujeme ju surovú,  aj ako šalát k jedlám, či varenú...

         Pri nakladaní sa mi osvedčil tento postup: Hlávku kapusty ( 1.5 - 2 kg ) nakrájam alebo nastrúham najemno. Nakrájam aj 2-3 stredne veľké cibule ( pod-ľa chuti môže sa i viac). Na jedno kilo kapusty pridávam 20 gramov soli. Pridám 10 zrniečok čierneho a 10 zrniečok nového korenia, 2 bobkové listy. Ak ju chcem  mať "voňavejšiu" tak pridám i za lyžičku horčičného semienka a 5 zrnie-čok koriandra. Všetko zmiešam a nechám cca pol hodinu odstáť. Potom kapustu päsťou natlačím do pohára, naspodok- ak mám- dám pár listov viniča. Dôležité je, aby som tlačením vypudil všetok vzduch. Kapusta pustí šťavu, ktorú všetku nechávam v pohári. Navrch dám vínne listy, ak nemám, použijem vrchné listy z kapusty. Na zaťaženie kapusty používam zavárací pohár z majonézy naplnený vodou, takže kapusta je stále pod "vodou". 

           Každá rodina má svoju chuť, svoje jedlá. Je vhodné vyskúšať i takto nak-ladanú kapustu. Nie všetci znášajú kyslosť kapusty a takto naložená je jemnej kyslosti, je na jazyku lahodná. Výhodou je, že sa dá pripraviť v malých množst-vách a podľa svojej chuti. Takže prajem:  Dobú chuť !


                                                                          MUDr Branislav Brežný