Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

......keď začína byť zdravá strava problémom

30.06.2017 00:00


            Svankova a Jelinekova diéta pri SM  má svoje opodstatnenie. Vychádza zo sledovaní pacientov so sklerózou multiplex a ich príjmu potravín. Pozorovaním a štúdiom rôznych súborov pacientov a ich rodín sa potvrdil protektívny účinok stravy na zdravotný stav nielen pacienta ale i na členov rodiny.  Ponúknutá strava a životný štýl je pre esemkára odporúčaním, nie príkazom. Dbá sa na to, aby strava bola vyvážená a pestrá, i keď v určitých hraniciach - tak ako sme si mohli prečítať v minulých číslach Nádeje.
         Propagácia tzv."zdravého" štýlu stravovania akceleruje v posledných rokoch najmä v masovoko-munikačných prostriedkoch.  Deje sa to v  reklamách na potraviny či na kuchynské spotrebiče, ktoré potrebujeme na prípravu týchto zdravých jedál.  Reklama na nás útočí na každom mieste a v hociktorý denný či nočný čas! Sústavne sme presviedčaní, že zelené smoothie, raw tyčinky a dezerty bez cukru sú tá najlepšia voľba na raňajky, desiate či olovranty. Priam príkaz na vyhýbanie sa lepku v potrave sa stalo akýmsi celodenným hitom, hoci intolerancia na lepok je potvrdená skutočne len u malého percenta populácie. 
       Kalifornský lekár - Stevan Bratman -  si všímal ( asi pred 20-timi rokmi ) správanie sa svojich pacientov, ktorí najskôr vyradili zo svojho jedálnička niektoré druhy nezdravých potravín. Na začiatku ich neskoršieho problému stál vznešený cieľ - zdravý životný štýl. Postupne sa zoznam "zakázaných" potravín rozširoval, až začal pripomínať drastickú diétu. Výsledkom bola obrovská strata hmotnosti a zhoršenie ich zdravotného stavu. Zaviedol preto do medicíny nový pojem - ortorexia. 
        Slovo ortorexia vzniklo spojením pojmov - orto (priamo, správne), rexia (apetít - chuť do jedla). Ortorexiu  popísal ako patologickú posadnutosť zdravým jedlom, ktoré neobsahuje pesticídy, herbicídy, konzervačné látky a umelé prísady. Je to strach zjesť čokoľvek, čo nie je "čisté".  Nebezpečenstvo ortorexie spočíva v tom, že má blízko k anorexii resp. ortorexia sa môže veľmi ľahko zmeniť na anorexiu. Niektorí lekári zastávajú názor, že ortorexia je predsupňom k anorexii.
       Ľudia, ktorí trpia ortorexiou, sa stravujú podľa špeciálnych stravovacích pravidiel. Keďže u nás je málo "ambulancií zdravej výživy", najčastejšie si jedálničky  zostavujú sami, čo je časovo náročnou záležitosťou. Vyhľadávanie informácií, plánovanie a príprava stravovania zamestnáva myseľ postihnutého naplno. Ortorektik sa mu venuje na úkor ostatných povinností. 
        Tiež konzumovanie potravín mimo domova je závažným problémom. Ortorexia spôsobuje, že sa človek začne vyhýbať spoločenským akciám, kde sa konzumuje jedlo. Významným príznakom ochorenia je strach. Strach zo škodlivosti jedla - tuku, cukru, dochucovadiel, konzervačných látok a pod.  Svoje úsilie "jesť zdravo", považujú za ušľachtilý cieľ. Cieľ, ktorý dáva ich životu nový rozmer. Stáva sa, že odsudzujú druhých za skutočnosť, že jedia nečisté a nezdravé potraviny. 
Posadnutosť zdravým jedlom spôsobuje, že ortorektik postupne stráca záujem o rodinu, priateľov a koníčky, čím začína sám trpieť a ovplyvňuje svojim konaním aj svoju rodinu i okolie.  A k sa stane, že  "nejedli zdravo", majú pocitmi viny, zlyhania až beznádeje. A to už prerastá do obrazu psychickej poruchy.....
       Vo všeobecnosti sú ortorexiou najviac ohrození emočne labilní ľudia, ambiciózni ľudia a perfekcionisti. Sklony k ortorexii mávajú najčastejšie modelky, herečky,  športovci a ľudia, ktorí - v snahe vyzerať dokonale - radikálne zmenia svoje stravovacie návyky. Ohrození sú tiež skalní priaznivci biopotravín a alternatívnych výživových smerov. Podľa istej nemeckej štúdie tvoria pomerne veľkú skupinu aj vyštudovaní nutriční terapeuti, či študenti tohto smeru, ktorí sa celé dni zaoberajú zdravou výživou.
       Rovnako ako vo všetkom ostatnom, aj tu platí, že žiadny extrém nie je dobrý. Keď chodíte do obchodu so zoznamom "éčok",  je to už znak, že niečo nie je v poriadku. A to, že má niečo značku BIO, nám nezaručuje, že sme narazili na zdravšiu alternatívu. Pokiaľ si kupujeme produkty z ekologického hospodárstva, znamená to, že ste dali prednosť lepšiemu zachádzaniu so zvieratami, či ekologickejšiemu pestovaniu, ale nevraví to nič o kvalite potraviny, alebo o jej prospešnosti pre zdravie! Pri kúpe potravin často podliehame módnym trendom, zavrhujeme "obyčajné" potraviny len preto, aby sme "nevystupovali" z radu. Nakupujeme tak bio, eko, raw, gluten-free produkty, ktoré sme ani pred pár rokmi nepoznali, alebo zohnali len za vysokú cenu, často dovezené zo zahraničia.  A za tieto potraviny platíme vysokú cenu, pretože sú zjavne predražené....!!!
      Snaha o zdravé stravovanie je chvályhodná, ale hranica medzi rozumným a chorobným dodržiavaním zásad zdravej výživy môže byť veľmi tenká. Človek je síce na začiatku dobre motivovaný, no tí labilnejší môžu rýchlo spadnúť do nutkavého správania, čo nemá so zdravým životom nič spoločné. 
       Pacienti s SM mávajú často psychické zmeny. V literatúre sa uvádza, že až 60% pacientov trpí dlhodobo depresiami, menšia skupina postihnutých sú euforickí. Vyskytujú sa i reaktívne anxiozne-depresívne stavy či melancholické  rozlady,  bipolárne (mánio-depresívne) poruchy.  Otorexia má znaky závislosti a  obsedantno-kompulzívnej poruchy. Jej najväčšie nebezpečenstvo spočíva v tom, že býva vnímaná ako prednosť, nie ako zlyhanie. A to samotným postihnutým i jeho okolím. Silnej vôli, starostlivosti o telo a jeho zdraviu spoločnosť tlieska - veď čo by iní za to dali, keby sa len dokázali umierniť a zdravším stravovaním zlepšiť svoju kondíciu! Na každom rohu predsa vidíme apel na zodpovedný prístup k svojmu zdraviu a boj proti civilizačným chorobám!  Máloktorý ortorektik si uvedomuje, že si vlastne ubližuje tým, že na jedle stavia nielen starostlivosť o zdravie, ale hlavne stráca svoju sebaúctu a dokonca identitu.
         Ortorektici jedlo uctievajú, preto si vytvárajú rituály, prípadne celé ich systémy, ktorých porušenie považujú za hriech. Takým rituálom môže byť prežúvanie každého sústa päťdesiatkrát, alebo jedlo bez rušenia - najlepšie osamote. Keď ovládnu svoje vlastné prikázania, pritvrdzujú, chcú jednoducho viac. A tak ortorektik môže skončiť ako anorektik - úplne vylúči zo svojho jedálnička väčšinu potravín, pritom akosi mimochodom významne zníži príjem potravy a začne trpieť podvýživou. Potrava sa stáva náboženstvom so  stručným vyjadrením: ortorektici nevzdávajú vďačnosť za jedlo Bohu, ich úcta patrí pokrmu samotnému, pretože sa im do podvedomia vtesnala predstava, že jedlo ich ochráni. Pred chorobami, svetom, sebou samými a snáď i pred smrťou. Je pre nich ilúziou bezpečia.
        Ak máte pocit, že by sa vás ortorexia mohla týkať, spravte si Bratmanov test:
 1./  Premýšľate o jedle 3 a viac hodín denne?
 2./  Plánujete si svoj jedálniček niekoľko dní vopred?
 3./  Sú pre vás dôležitejšie kalórie, alebo chuť jedla?
 4./  Znížila sa kvalita vášho života (na úkor dodržiavania zdravšieho životného štýlu)?
 5./  Ste na seba prísnejší?
 6./  Zvýšila sa vaša sebaúcta preto, že sa stravujete zdravšie?
 7./  Vzdali ste sa vašich obľúbených pokrmov?
 8./  Spôsobuje vám diéta problémy pri stretnutiach s priateľmi, rodinou, alebo pri stravovaní mimo domov?
 9./  Máte pocit viny, keď porušíte svoju diétu?
10./  Cítite sa uspokojení, keď sa zdravo stravujete?
Ak ste na 4 až 5 otázok odpovedali ÁNO, mali by ste menej premýšľať o zdravom stravovaní. Ak ste odpovedali kladne na viac ako polovicu otázok, vyhľadajte  odborníka na výživu, prípadne sa poraďte so psychológom alebo psychatrom
         Diéta pri SM ponúkaná dr Svankom a dr Jelinekom má svoje pravidlá, síce prísne, ale neskĺzajúce do extrémov, ktoré trápia ortorektikov alebo anorektikov. Nie je však vylúčené, že niektorí z nás môžu padnúť do osídiel týchto výživových anomálií. Je na nás a našich blízkych, aby sme strážilii, kde sú hranice "normálnosti". Dajme si pozor, komu nadšene potľapkávame po ramene a obdivujeme jeho vôľu striktne dodržiavať prísne diétne pravidlá a podriadiť im celý život. Ale ak ho má niekto za jediný recept na zdravie a šťastie a chýba mu tolerancia voči iným možnostiam a na získanie následníkov používa manipulatívne metódy, treba  prehodnotiť jeho reč a jeho konanie. Zdravie sa predsa rovná  vitalita a psychická pohoda, je súborom telesného, duševného a sociálneho zdravia a nie militantné dodržiavanie toho, čomu slepo veríme že je zdravé.
                                                                                                MUDr Branilsav Brežný