Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Koncoročné účtovanie

30.12.2019 00:00


    Kedysi, pred rokmi, som videl v televízii film z čias Olivera Twista, kde na Silvestra obchodník do neskorého večera robil finančnú bilanciu obchodu a rodinného rozpočtu. Manželka ho doma netrpezlivo čakala a keď prišiel domov, povedal jej správu: Tento rok bol veľmi úspešný, zarobili sme temer jednu libru!

    Áno, koncom roka sa snažíme bilancovať, čo sa nám podarilo a čo nie. V práci,v spoločnosti, v rodine. Či sme boli zdraví, či nedajbože nás postihla nejaká pliaga. Či sa darilo našim deťom, vnúčatám. Politika a kríza spoločnosti nás v koncoročnom bilancovaní netrápi, i keď sa nás to dotýka, lebo nežijeme izolovaní od okolia, od spoločnosti. Snažíme sa skôr reagovať na to, čo môžem ja pre seba, pre svoju rodinu urobiť, prípadne čo môžem zmeniť. Lebo v rámci psychohygieny - čo nemôžem zmeniť alebo ovplyvniť, to je potrebné jednoducho vytesniť z mysle.

    Často si dávame k Novému roku rôzne záväzky a ciele. Niekedy až nereálne, nesplniteľné. A pri spomienke, čo sa nám nepodarilo, vyplávajú na povrch negatívne emócie, pesimistické pocity, že sme to nedokázali pre svoj postih, pre nepriaznivé finančné podmienky, pre nepriaznivé vplyvy okolia. Potom v nás zavládne pocit nicoty, neistoty, depresívnej nálady. A to pre budúcnosť nie je dobrý začiatok, štart do nového obdobia.

    Koncom starého a začiatkom nového roka nás čaká obdobie vianočných a novoročných sviatkov. Nielen pre kresťanov je to obdobie, kedy sa stretáva rodina a spoločne trávi tieto chvíle. Vianoce nie sú len oslava narodenia Najvyššieho, ale aj oslava rodiny. Sviatok svätej rodiny ( Ježiša, Márie a Jozefa ) sa slávi v r.k. cirkvi v nedeľu nasledujúcu po Narodení Pána, teda po 25. decembri. V tomto roku pripadá tento sviatok na 29. december.

   V tento deň si pripomíname význam rodiny v súčasnej spoločnosti, nezastupiteľnú úlohu nielen matiek, ale i otcov v rodinách, dôležitosť dobrých vzťahov medzi rodičmi a deťmi, ako aj medzi ostatnými členmi rodiny. V tento deň v r.k. chrámoch počas sv. omší si manželia obnovujú svoje manželské sľuby. V bežnom roku si, tak-povediac, pripomíname manželské sľuby nežným bozkom. Ráno pri vstávaní i s prianím pekného dňa a večer pri ukladaní sa k spánku ako prejav vďaky za prežité spoločné chvíle. 

    Veď rodina je prenesmiernym darom. No žiaľ dnešný svet si túto hodnotu neuvedomuje a neváži, váľa sa v konzume. Bez milujúcej rodiny, kde je každý prijatý a milovaný, sme stratení, osamelí, odsúdení na zánik. Fungujúca rodina je viac ako všetky peniaze sveta. Ľutujem deti, ktorým rodičia namiesto srdca zaplnili účet, ľutujem deti, ktoré namiesto času a pozornosti rodičov dostali pod stromček kopec hračiek, tablety a mobily. Tiež tie, ktoré nedostali dar úplnej rodiny.

    Aký je náš koncoročný účet? Ohliadnime sa a vystavme si účet za rok, ktorý práve končí. Nebojme sa nastaviť si zrkadlo, nebojme sa zarátať dobré i zlé veci, ktoré sme prežili. Lebo len správny účet nás posilní a zocelí.

    V novom roku Vám všetkým prajem predovšetkým zdravie, lásku k blížnemu a pokoj v srdci. Nech sa Vám splnia i tie najtajnejšie túžby.

                                                                                 Váš  Branislav Brežný