Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Láska medzi nami

30.09.2020 00:00


    Žijeme dobu, ktorá je zvláštna. A preto žijeme ju zvláštne. Viac menej od začiatku roka. Najväčšia zmena nastala v marci, kedy sa zaužívané zvyklosti náhle zmenili. Veci dostali iné hodnoty. Nevedeli sme, ale ani teraz nevieme, čo nás čaká, ako sa máme správať a čo nám prinesie budúcnosť. Nie nadarmo sa hovorí, že zvyky sú železná košeľa. Hľadáme nové možnosti, nové východiská pri hľadaní ciest ku cieľu, ktorý sme si vytýčili.

    Korona kríza nás umiestnila na pomyselnú hojdačku. Po prekonaní prvej vlny došlo k určitej úľave, zmierneniu protiepidemických opatrení. Uvoľnil sa zákaz stretávania sa, nebolo treba nosiť rúška. Avšak najhorší dopad na život v kluboch a aj vo zväze je dopad na plánovanie a najmä na následné uskutočnenie akcií. Akoby sa vnútrozväzový život zastavil. 

    Jeseň je obdobie, kedy zvykneme zbierať ovocie našej práce. Jedným z takýchto ovocí je abilympiáda, ktorá sa "urodila" začiatkom septembra na nám už známom mieste, na Zemplínskej šírave v hoteli Chemes. Žiaľ, okrúhly stôl plánovaný na 16. septembra nám "zožral" vírus. Ostávajú nám ešte dve veľké naplánované akcie a to vzdelávacie. Či sa uskutočnia nevieme. Držme si palce, aby sa naše sny v čo najväčšej miere splnili.

    V týchto chvíľach akosi častejšie siaham do studnice múdrosti a životných rád, po reči biblických textov. Znie to čudne, že v túto dobu ma môžu osloviť texty dva tisíc rokov staré. Sú to ale univerzálne texty a majú čo povedať aj ľuďom bez vierovyznania alebo iného zamerania ako kresťanského. 

    Pre túto dobu by som vybral časti z listu sv. Pavla Rimanom ( Rim 13): Dávajte každému, čo ste dlžní: komu daň, tomu daň, komu clo, tomu clo, komu bázeň, tomu bázeň, komu česť, tomu česť. Nebuďte nikomu nič dlžní, okrem toho, aby ste sa navzájom milovali: veď kto miluje blížneho, vyplnil zákon a ktorékoľvek iné prikázanie je zahrnuté v tomto slove: Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého! Láska nerobí zle blížnemu; teda naplnením zákona je láska. Žime počestne ako vo dne; nie v hýrení a opilstve, nie v smilstve a necudnosti, nie v svároch a žiarlivosti.

    A ešte pár slov o láske z úst filozofa:

Inteligencia bez lásky je zvrátená.
Spravodlivosť bez lásky je neľútostná.
Diplomacia bez lásky je pokrytecká.
Úspech bez lásky je arogantný.
Bohatstvo bez lásky je lakomé.
Poddajnosť bez lásky je podlízavá.
Chudoba bez lásky je pyšná.
Krása bez lásky je smiešna.
Autorita bez lásky je tyranská.
Práca bez lásky je otrocká.
Modlitba bez lásky je sebecká.
Viera bez lásky je fanatická.
Život bez lásky... nemá zmysel. 

    Milí moji, verte, že nebyť predsedov a ostatných činovníkov klubov a zväzu, a keby s láskou pre Vás nerobili to čo robia, keby neobetovali svoj vzácny čas pre dobrú vec, žilo by sa nám všetkým podstatne ťažšie. Veď aj posledná akcia na Šírave bola plná lásky k blížnemu. A preto mala aj taký úspech. Preto Vám držím palce, aby sa kult lásky rozvíjal a prosperoval a aby ten, ktorý v sebe ešte neobjavil studnicu lásky, aby mal to šťastie a našiel ju. Veď aj naše heslo je plné lásky, takže milí moji: Sursum corda!

                                                                                                             váš Branislav Brežný