Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Leto - dovolenka! , dovolenka?

30.09.2019 00:00


  Dovolenka si plánujeme na leto. Máme predstavy, že si oddýchneme, že unikneme všedným dňom, že načerpáme nové sily do budúcich dní, prípadne chytíme "kožný bronz". To preto, aby sme tých druhých trocha "pošteklili", ako nám bolona dovolenke dobre 

    V niektorých krajinách toto obdobie nazývajú aj: dolce far niente, čiže sladké nič nerobenie. Je to zaužívaný, či vžitý názov niečoho, čo evokuje pokoj, kľud, ležérnosť žitia, dobrú náladu, jednoducho povedané to, čo si predstavujeme pod dokonalou dovolenku. Má to byť, ako som už hovoril, únik od problémov každodenného života. A pri tom sa tváriť, že všetko dianie ide okolo nás a nás sa to netýka ani náhodou. A to, že sa v lete deje málo zaujímavostí a je to vlastne obdobie bez intenzívnejšieho spoločenského diania, vystihli v minulosti obchodníci a neskôr i novinári pojmom uhorková sezóna. Je to obdobie, kedy dozrievajú uhorky, ktoré sa hneď aj konzervujú, takže je to jediná činnosť, ktorá sa medzi ľuďmi akceptuje.

    Je skutočne leto a jeho najteplejšie mesiace predurčené na leňošenie? Myslím si že nie. Keď sa bližšie pozrieme na to, ako leto prežívame, mám dojem, že ho žijeme intenzívnejšie ako ostatné mesiace v roku. 

    Deťúrencom skončil školský aj škôlkarsky rok. Majú prázdniny a my rodičia, či starí rodičia máme problém. Čo s ich voľným časom. Rodičia nemajú dostatok pracovného voľna, takže sa hľadajú rôzne alternatívy. Nie vždy a všetkým sa podarí umiestniť ratolesti aspoň na krátky čas do táborov. Nie všetci starí rodičia majú dôchodkový vek. A tak sa treba "prestriedať". 

    A videli ste deti, ktoré sedia na zadku celý deň? Treba sa im venovať, treba nasledovať ich pohybové aktivity. A keď už sú ratolesti v postielkach, treba rýchlo upratať, naplniť práčku a vyprať všetko, čo zašpinili. Až neskoro večer si človek sadne a rozmýšľa, čo bude zajtra. Popri tom treba i narýchlo navariť, lebo čo si budeme hovoriť, sú to hladoši! 

    Každá dobrá gazdinka si plánuje, čo zavariť na zimu. Dozreli marhule, broskyne, urodili sa uhorky, paprika a rajčiny i rôzna iná zelenina. Všetko to treba dať do pohárov a to v pravý čas, to preto, aby nič nevyšlo nazmar! 

    Ako sa z tohto kolotoča vymotať? Treba si zobrať dovolenku! Ozajstnú dovolenku. 

Takú, ktorá vyhovuje  heslu - dolce far niente. Práve náš Slovenský zväz SM pripravil pre svojich členov dve prímorské rekondície. Jedna v Chorvátsku a druhá v Taliansku. Obe na osvedčených miestach. A môžem povedať, že obe sú hladidlom na dušu a telo. A tiež som svedkom, že účastníci zájazdu si oddýchli a načerpali nových síl do dní budúcich.

    Prajem vám všetkým, aby ste sa z letných mesiacov čo najrýchlejšie zotavili. Aby ste mali len tie najkrajšie spomienky na okamihy, ktoré ste zažili so svojimi deťmi, vnukmi. Na chvíle prežité s priateľmi. A o to sa jedná - žiť a nechať žiť, dávať ale aj dostávať. Jednoducho, naučiť sa žiť tak, aby život bol prínosom a nie bremenom.

                                            Váš Branislav Brežný