Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Lokálne účinné protizápalové versus galenické mazadlá....

04.11.2015 14:58


      Už od nepamäti sa v medicíne používali lieky, medzi nimi i "mazadlá", pripravované z prírodných substrátov. Sú to rozličnými technológiami ( roztieraním, maceráciou, extrakciou...) spracované liečivé rastliny zmiešané s pomocnými látkami tak, aby sa dali priamo používať k liečbe. Ich názov je odvodený od mena gréckeho lekára Galena z Pergamu a takto pripravené lieky nazývame všeobecne galeniká. Medzi ne patria tinktúry, extrakty, sirupy, aromatické vody, mazania, mydlá či náplasti. 

      Galeniká boli podrobené kritickému pohľadu z hľadiska medicíny dôkazu. Ich odporcovia poukazovali na to, že prírodné látky v nich obsiahnuté nemajú konštantnú koncentráciu a tak liečivo nie je "kalibrované". Určitú obľubu v používaní galeník lekármi i pacientmi majú doteraz miestne, lokálne účinkujúce a časom preverené účinné mazadlá. 

     Objavením kyseliny acetylosalicylovej, viac ako pred 100 rokmi, sa do liečby reumatických i iných bolestivých stavov dostala chemikália, ktorá posunula medicínu dopredu. Novým  medzníkom bolo objavenie indometacínu v roku 1962 a jeho zavedenie do praxe. Od vtedy výskumom boli zistené nové a nové molekuly (nesteroidné antiflogistiká), ktoré výrazne zlepšujú zdravotný stav a pohodlie pacienta. Ich užívanie však býva často spojené so systémovými nežiadúcimi účinkami. Až polovica pacientov udáva črevné obtiaže, asi u 20% pacientov vznikajú vredy na žalúdku, dvanástniku alebo v črevách a až v 2 % pacientov býva hospitalizovaných pre tieto obtiaže. Vo vyššom veku sa riziko systémových nežiadúcich účinkov zvyšuje.

      Aby sme sa vyhli systémovým komplikáciam, vyvinuli sa rôzne formy liečiv, ktoré obchádzajú zažívací trakt. Sú to masti, krémy, spraye, náplasti, gély a peny. Podľa toho, ako hlboko potrebujeme účinnú látku dostať, volíme formu liečiva. Preto účinná látka obsiahnutá v takomto  liečive nemusí zlepšiť stav pacienta. Po lokálnej aplikácii sa najvyššia koncentrácia účinnej látky dosiahne po 2 - 4 hodinách, druhý vrchol býva po 10-tich hodinách.  Hladina účinnej látky v krvi dosahuje 5-10% z hladiny dosiahnutej po perorálnom podaní daného lieku. 

      Z miestnych, lokálnych komplikácii ( sú to asi 1- 2 %), je to najmä začervenanie kože, pocity pálenia či zápal kože (paradoxne pri používaní proti zápalového lieku).


      Výhody  používania lokálnych mazadiel:

Ľahké podávanie pri bolestivých stavoch.

Nízke hladiny lieku v krvi, tým je daná jeho bezpečnosť.

Dobrá tolerancia. 

Obľúbenosť medzi pacientmi.

Kontrola liečby samotným pacientom.

     Nevýhody používania lokálnych mazadiel:

Nevhodné pri postihnutí viacerých oblastí.

Možná kožná reakcia.

Systémová reakcia aj pri nízkych hladinách ( hypersenzitivita na liečivo).

Dosiahnutie nízkej tkanivovej koncentrácie - nedostatočná účinnosť ( pri nevhodne vybranej forme).

Niekedy rovnaký účinok ako derivanciá.


     Kedy používať lokálne nesteroidné antiflogistiká? Používame ich pri tupých poraneniach, poškodeniach mäkkých tkanív pri športe či práci, pri lokalizovanej forme mimokĺbového reumatizmu, začínajúcich formách degenerácie kĺbov (aj veľkých - ako sú kolená, ramenné zhyby...), bolestiach chrbtice, pri bolestivých  úponoch šliach na kosť (napr. tzv. tenisový lakeť, syndróm karpálneho tunela)....Dokonca niektorí autori odporúčajú používať nesteroidné antiflogistiká lokálne už v začiatku ochorenia, ešte pred užívaním týchto liekov, ako metódu prvej voľby!

     Okrem mazadiel obsahujúcich nesteroidné antiflogistiká používame v týchto istých prípadoch i derivanciá. Sú to látky s tzv. derivačným pôsobením, ktoré vyvolajú prekrvenie, mierne podráždenie a pocit tepla alebo chladu v oblasti aplikácie, ktoré prinášajú úľavu pri  zápalových ochoreniach kĺbov a mäkkých tkanív akútneho alebo chronického charakteru. Po nanesení derivancia je pálenie kože  sprevádzané dočasným miestnym začervenaním a opuchom (zdurením), tkanivo sa značne prekrví a prípadné usadeniny a zápalové látky, ktoré vyvolávali problémy, sú "zvnútra" odstránené. Toto pôsobenie sa využíva pri bolestiach kĺbov, svalov nebo svalových kŕčoch.

     Tieto látky svojim účinkom dráždia najmä nervové zakončenia hrubých nervových vlákien, čím dochádza k novej rovnováhe nervových vzruchov na úrovni miechového segmentu, čím sa  reflexne zmierni postihnutie v mieste podaného derivancia a centrálne sa bolesť z postihnutých miest nepnáša do mozgu.

     Z derivancií sa najčastejšie používajú gáfor, mentol a kapsaicin. Okrem nich je množstvo iných, menej často používaných látok, používaných v ľudovom liečiteľstve. Z nich sa pripravujú tie "pravé galeniká".

      V našej ambulancii okrem už hotových, priemyselne vyrábaných lokálnych nesteroidných antiflogistík, používame veľmi často derivancia. Sú veľmi vyhľadávané. Ak by ste mali záujem vyskúšať ich, poproste vášho lekára o ich predpis:

      


Rp/                                                                            Rp/


Mentholi                                                                    Mentholi            

Glycerini aa        20,0                                                Camphorae  aa            5,0

Ti capsici            50,0                                                Ol. parafini                20,0

Spir. vini dil. ad 200,0                                              - menthae piperittae VI(sex)

M.f. sol.                                                                      Aquasorbi hydrosi   100,0

DS: Zvonka                                                                M. f. ung

                                                                                    DS: Zvonka


     Sclerosis multiplex prináša so sebou množstvo problémov. Bežné sú bolesti svalov, úponov šliach,  veľkých váhonosných kĺbov či chrbtice, často bývajú kŕče v priebehu dňa i v noci. Tieto obtiaže sa vekom stupňujú. Toto prináša aj užívanie množstva liekov, často kombinovaných, ktoré nezriedka obsahujú tri i viac chemických substancií. Nevieme, čo v našom tele urobia ( interakcie liečiv). Tiež pri ich metabolizácii môžu lieky navzájom reagovať a vznikať nové substancie, ktoré sa prejavia nežiadúcimi účinkami....Aj preto je vhodné užívať lieky po porade s lekárom a skôr siahať pri drobných  pohybových obtiažach  po liečebných mazadlách či derivanciách.