Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Močové cesty u pacienta s SM II.

30.06.2020 00:00


    Moč je číra aromatická tekutina od svetložltej po jantárovú farbu. Vzniká filtráciou krvnej plazmy obličkami, z nich sa močovodmi dostáva do močového mechúra a z neho sa z tela vylučuje močovou rúrou, trubicou. Obsahuje koncentrované metabolické odpady, soli , rôzne organické látky, ktoré telo nepotrebuje a pre telopotenciálne toxické látky rozpustné vo vode. pH moču sa pohybuje v rozmedzí 4,5 - 7,8. Hustota ( merná hmotnosť ) moču je 1 002 - 1 035 mg/ml. V zdravom močovomsedimente sa môžu nájsť erytrocyty 0 -5 / ul ( mikroliter ), leukocyty 0-10 / ul , ojedinele ploché bunky z výstelky močových ciest a baktérie. Moč odobratý za sterilných podmienok je bez baktérií, teda sterilný. Moč môže obsahovať bielkoviny v rozmedzí 0,2 - 0,3 g/l = 70 mg/ deň. Fyzická námaha môže jednorazovo túto hladinu zvýšiť. Produkcia moču je za deň 0,5 - 1,5 litra, zodpovedá príjmu vody počas dňa a stratám potením. Akékoľvek výkyvy od tejto normy sú chorobné a je potrebné diferencovať, kde je problém.

    Medzi najčastejšie ochorenie týkajúce sa vylučovacej sústavy patrí infekcia dolných močových ciest. Môže sa opakovane objaviť v celej populácii avšak u žien je najčastejšia. Štatistiky ukazujú, že ženy v reprodukčnom veku trpia zápalom až 50 - krát častejšie ako muži a to najmä pre tesnú blízkosť konečníka, pošvy a močovej rúry. Svoju úlohu zohráva aj hormonálny status ženy, konkrétne ich výkyvy v určitých obdobiach života. Problémom ochorenia je, že sa veľmi často vracia, takže opakovaný a následne chronický zápal nie sú nič neobvyklé, najmä u žien. V zásade platí, že infekciu by ste nikdy nemali podceniť práve pre možnosť vzniku chronicity a postihnutie horných močových ciest.

    Príznaky tohto ochorenia sú tak jasné, že ho identifikujete takmer okamžite. Medzi najčastejšie a úplne prvé príznaky patria bolesti a  dyskomfort v oblasti podbruška. Neskôr sa pridá aj nutkanie na močenie, ktoré je čoraz častejšie ale množstvo vymočeného moču je len veľmi malé. Počas močenia cítiť pálenie, rezanie a bolesť, najmä na konci močenia. Niekedy býva teplota zvýšená, málokedy sú výraznejšie horúčky. Avšak, ak infekcia postupuje na horné močové cesty, bývajú vysoké teploty, zimnica a triaška, môžu sa vyskytovať aj bolesti chrbta. Často sa pridruží nechutenstvo, odgrgávanie, niekedy pocity na vracanie ( z podráždenia pobrušnice ). Moč pri zápale býva sfarbený do tmava, inokedy zakalený, niekedy obsahuje krv, čo je varovný signál. 

    Najčastejšie príčiny zápalov močových ciest sú baktérie. V 75% prípadov je týmto pôvodcom infekcie baktéria Escherichia coli, čo je typický predstaviteľ črevnej flóry. Z iných mikroorganizmov sú to Proteus, Klebsiella, Enterobacter, Pseudomonas, Enterococcus, Chlamýdie, vírus Herpes simplex genitalis kvasinka  Candida, Staphylococcus, Mycoplasma, Salmonella, Diplococcus ( gonorrhea ) atď.

    Medzi rizikové faktory vzniku zápalu v močových cestách patrí oslabená imunita.Aby mohol zápal prepuknúť, je potrebné, aby bola obranyschopnosť organizmu oslabená, napríklad vplyvom nejakej inej predošlej choroby prípadne zníženie imunity môžu navodiť niektoré lieky. Nižšia imunita je teda prvým rizikovým faktorom, ktorý môže významne prispieť k rozvoju samotnej infekcie. Chlad je druhým výrazným rizikovým faktorom. Mnoho žien uvádza, že s príchodom prvého chladnejšieho počasia sa u nich rozbehla infekcia močových ciest. Treba sa vyvarovať sedeniu na studených podkladoch a ak sa ozimí, treba sa vhodne obliekli. Diskutovanou otázkou býva holenie ohanbia. Viacero gynekológov upozorňuje, že ochlpenie udržuje teplo a bráni oteru kože bielizňou, čím na vyholených častiach môžu vznikať zápaly kože a koreňov chĺpkov, niekedy s nutnosťou antibiotickej liečby. Nepriateľná je depilácia voskom.

    Zadržiavanie močenia a nedostatočný pitný režim je moderným rizikovým faktorom pre vznik infekcie. Menej prijatých tekutín a menej močenia sú živnou pôdou pre vznik infekcií. Rozmnožovací cyklus baktérií je cca 2 hodiny. Ak sú v močovom systéme baktérie, prúd moču ich spláchne. Inými slovami, dostatočné pitie tekutín a močenie častejšie ako raz za dve hodiny sú nešpecifickým liečebným postupom. Ak je prítomný tzv. vesicoureterálny reflux, čo je spätný tok moču z močového mechúra do močovodov a obličiek, infekcia postupuje jemnými močovodmi nahor k obličkám a to môže byť vážny problém. Často býva pri spastickom močovom mechúri, kedy tlak moču v mechúri je vyšší ako tlak moču prichádzajúci od obličiek. I preto je potrebné piť tekutiny v primeranom množstve počas celého dňa. 

    Z ostatných faktorov sú to najmä pohlavie, opakované a chronické infekcie močových ciest najmä u žien, zväčšená prostata u mužov a inkontinencia moču, ďalej vyšší vek a dlhodobé sedenie vo vozíku či pripútanie na lôžko. Nemôžeme zabudnúť na komorbiditu cukrovkou, kedy moč obsahuje cukor, čo je živná pôda pre baktérie. V tehotenstve sa vylučujú z vnútorných pohlavných orgánov výlučky, tiež charakteru sacharidov, čo zvyšuje riziko zápalu.

    Z posledných najčastejších faktorov, ktoré môžu prispievať k zápalom močových ciest a genitálií je pohlavný styk a hygiena urogenitálnej oblasti. Dôležitá je každodenná starostlivosť o túto oblasť. Umývanie genitálu by malo byť len prúdom čistej teplej vody, blízkou teploty tela. Určite nepoužívať mydlo ani gély, hoc vyrábané na intímnu hygienu, ktoré likvidujú prirodzenú laktobacilovú mikrobiálnu flóru a ktorá je prirodzeným ochrancom pred patologickými baktériami. Prítomnosť tzv. Döderleinových bacilov ( Lactobacillus acidophylus ) vytvára kyslé prostredie a zabezpečuje tak stabilitu pošvového prostredia. Ak sa predsa len rozhodnete pre drogistické prípravky, tak len s kyslým Ph. 
    Po vymočení je potrebné sa utierať smerom odpredu - dozadu, to preto, aby sa baktérie z oblasti konečníka nedostali do blízkosti močovej rúry a ústia pošvy. Nie je vhodné používanie parfumovaného toaletného papiera, pretože chemické prípravky,ktorými je papier napustený, dráždia sliznicu a napomáhajú vzniku infekcie. Tiež parfumované vložky dráždia sliznice, ktoré sa pre baktérie stávajú vnímavejšie, čo prispieva k častejším zápalom.

    Pohlavný styk, akoby sa na prvý pohľad zdalo, by nemal byť rizikovým faktoromvzniku močových infekcií. Pohlavný styk, aj keď vyznie jemne a láskyplne, je pre sliznice veľkou záťažou. Mechanické dráždenie a záťaž totiž "likviduje" prirodzenú ochranu slizníc, sliznice sa stávajú suchšími a zraniteľnejšími, vznikajú mikrotrhlinky slizníc a baktérie sa mechanicky vmasírujú nielen do nich, ale aj do oblasti ústia močovej rúry. Mikrobiálnym rozborom krvi žien po súloži sa v nej zistili kolujúce baktérie ( mikrosepsa ), čo však organizmus zdravej ženy zvládne bez problémov. Gynekológovia ako prevenciu zápalov urogenitálneho systému ženy odporúčajú umytie genitálu a vymočenie sa pred a tiež po súloži.  Samozrejme, že tieto hygienické úkony platia aj pre mužskú časť populácie. Najmä častejší a búrlivý pohlavný styk alebo s novým partnerom je často rizikovým faktorom, že sa infekcia zanesie z okolia konečníka či pošvy priamo do močových ciest.

    Dôležitá je prevencia zápalov močových ciest. Čo ešte môžeme pre to urobiť?Treba dbať na pravidelný pitný režim počas celého dňa a počas zápalu uprednostňovať urologický čaj alebo šťavu z brusníc, čučoriedok alebo černíc. Pri nutkaní na močenie je treba sa vždy čo najskôr vymočiť. Pri menštruácii dávajte prednosť (neparfumovaným) vložkám pred tampónmi. Na intímnu hygienu používajte špeciálne neparfumované prípravky s kyslým pH. Dávajte prednosť bavlnenej bielizni, ktorá saje telesné výlučky a nepoužívajte tango nohavičky, pretože sa zistilo, že výraznejšie zvyšujú riziko zápalov a to prenosom črevných baktérií smerom k pošve a ústiu močových ciest. Nikdy dlhšie nenechávajte na sebe mokré plavky - hneď ako vyjdete z vody sa dôsledne osušte a prezlečte sa do suchých plaviek, pretože sušením plaviek na tele sa z neho odoberá teplo a orgány malej panvy sa podchladzujú. Po návšteve bazénov s chlórovanou vodou alebo prírodného kúpaliska si dôkladne poumývajte genitálie a ústie močovej rúry si môžete natrieť dezinfekčným krémom, ktorý obsahuje napr. povidonum iodatum ( Betadine ) -samozrejme, iba ak nemáte alergiu na jód. Počas zápalu močových ciest vynechajte sex aj kúpanie. Pri častejšie sa opakujúcich zápaloch alebo pocitov pálenia bez zistenia baktérií v moči je vhodné používanie lubrikačných krémov alebo iných prípravkov s nízkym obsahom estrogénov. Tie je vhodné použiť aj pred pohlavným stykom, keď sú sliznice suchšie ( mimo ovulácie ) a najmä u žien po menopauze, kedy sú sliznice prirodzene zraniteľnejšie i jemnejším mechanickým dráždením. 

    A posledná rada: ak príznaky zápalu neodznejú do dvoch dní alebo sa infekcie u vás opakujú, vyhľadajte lekára. Liečba zápalu močových ciest patrí do rúk lekárovi, praktický lekár posúdi, či treba do liečby zapojiť ďalšieho odborníka.

                                                                                   MUDr Branislav Brežný