Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

My a konopa

30.06.2019 00:00

     Týždenník Plus 7 dní sa obrátil na SZSM s otázkami ohľadne marihuany a nášho postihu. Európska komisia by totiž chcela zjednotiť  a uľahčiť prístup pacientom, trpiacich na rôzne ochorenia, k produktom z konopy, a to  v celej Európe, s cieľom zmiernenia ich utrpenia. Faktom je, že legislatíva v Slovenskej republike, týkajúca sa marihuany, je z celej Európy najprísnejšia.  


      Vypracoval som tento materiál, v otázke č. 3 som odpoveď rozšíril o nežiadúce účinky marihuany na ľudský organizmus. Je možnosť porovnania tohto materiálu s článkom v zmienenom  týždenníku. Myslím si , že mnou vypracovaný text nie je tendenčný -  nepresviedča, skôr vysvetľuje. Či sa niekto odhodlá na samoliečenie marihuanou  je jeho rozhodnutím.....

   1.  Ako vnímate odporúčanie Európskej komisie uľahčiť v jednotlivých členských štátoch prístup ku konope v rámci zmiernenia utrpenia pacientov?


      Konopa siata (Cannabis sativa L.) a vôbec všetky rastliny z čeľade Cannabaceae sú "kontroverzné" rastliny. Má viacero kultivarov a aj v rámci jedného kultivaru majú obsah a hladiny účinných látok rôzny, tak ako je to  u ostatných rastlinných drog ( názov "droga" je pre všetky sušené časti rastlín, ktoré sa používajú v liečbe). 


     Z usušených listov konopy  sa  získava tzv. "mäkká droga" ( v tomto slova význame je droga látkou, na ktorú vzniká závislosť), marihuana. Marihuana je najčastejšie zmes rastlín  konopa siata( Cannabis sativa ) a konopa hašišová ( Cannabis indica ). Vyskytuje sa i     konopa rumovisková ( Cannabis ruderalis ), ktorá rastie na rumoviskách ako divoká     rastlina s veľmi malým množstvom "účinných látok". Konopa siata obsahuje menej ako 0,3%    účinnej látky ( THC - tetrahydrocanabinol ), pokiaľ konopa hašišová, indická,       má viac ako 20%-ný obsah THC. Z nej sa vyrába hašiš. Slovo hašiš je arabského pôvodu a znamená tráva. Je to extrahovaná živica, je to žltá až tmavohnedá hmota, ktorá sa     získava rôznymi tradičnými technologickými postupmi. Hašiš sa takisto ako marihuana fajčí, môže sa však pridať do jedla. Účinky hašišu sú 5 - 8-krát ( o 50 - 70 %) silnejšie ako pri marihuane !!! 


     Užívanie marihuany je jednou z alternatívnych metód ovplyvnenia príznakov rôznych ochorení či nežiaducich účinkov liečby, liečby SM nevynímajúc. Napriek "ospevovaným" účinkom má marihuana aj nežiaduce účinky, o ktorých sa už hovorí menej a povieme si o nich neskôr.


    Marihuana sa používala po stáročia nielen ako "rekreačná droga", ale aj ako liek. Obsahuje viac ako 450 látok, pritom najmenej 66 zlúčenín patrí do skupiny tzv. kanabionidov a tieto ovplyvňujú, cestou špecifických receptorov, viaceré fyziologické funkcie a procesy.


    Pacienti pri fajčení marihuany pociťujú úľavu najmä v bolestiach a vo svalových kŕčoch. V literatúre nachádzame skoršie výskumy, ktoré uvádzajú, že marihuanu v minulosti používalo asi 8% pacientov s SM. Ostatnú dobu toto percento vzrástlo až na 43%, z nich 58% začalo s fajčením marihuany až po diagnostikovaní ochorenia SM. Tieto údaje sú z krajín, kde je marihuana voľne prístupná, rsp. je uvoľnená ako liečivo. Niektoré pramene   uvádzajú, že  by ju začalo fajčiť  až 76% pacientov, ak by bola prístupná.


      Serióznych štúdií a laboratórnych experimentov je nedostatok, takže sa nedá objektívne potvrdiť účinnosť marihuany. Niektoré štúdie sledujúce účinnosť kanabionidov pri SM majú až protichodné výsledky....Výsledky klinických štúdií nie sú jednoznačné, nedokazujú pozitívny účinok či benefit marihuany na SM. A tak využitie marihuany v modernej medicíne zostáva obmedzené. V čase "medicíny dôkazov" neexistujú jednoznačné vedecké dôkazy o jej účinku, napriek tomu je marihuana už vo viacerých krajinách Európy pre liečbu SM uvoľnená, legálna. Marihuana sa tak stáva akýmsi doplnkom, nie alternatívnym spôsobom liečby pacienta. Pokiaľ sa pacient s SM  lieči len marihuanou, jednoznačne je to chyba, pretože SM má svoj klasický priebeh, do ktorého marihuana nezasahuje. Ovplyvňujú sa najmä sprievodné znaky ochorenia, teda nie jej podstata.


     V súčasnosti sa vo svete pri liečbe SM  používa plejáda liekov, ktoré v serióznych štúdiách dokazujú úspešnosť liečby. Bolo by chybou, keby pacient s SM ochorením nevyužil liečbu ponúkanú na základe najnovších výskumov a lekárskej praxe. Tieto lieky majú aj svoje nedostatky, ale benefit je podstatne väčší ako nežiadúce účinky. 


     Konope má mnoho účinkov na ľudský organizmus. Môže sa použiť na zmiernenie príznakov ochorenia, ako podporný liek na viaceré ochorenia a na ich príznaky. Snáď najviac, okrem psychotropných účinkov, je využívaná jej vlastnosť tíšiť bolesť. Napriek tomu, že máme množstvo veľmi účinných liekov na zvládnutie bolestí, ich vedľajšie účinky môžu znemožniť zvyšovanie dávky tohto lieku a v takomto prípade je možnosť i na Slovensku predpísať určitý prípravok, ktorý ja výťažkom z marihuany.


     Existujú literárne údaje, ktoré potvrdzujú, že marihuana môže pomôcť pri svalových kŕčoch súvisiacich s poškodením nervovej sústavy alebo pri niektorých svalových ochoreniach. Údaje, že marihuana zastavuje alebo spomaľuje šírenie rakoviny treba brať s rezervou. Medicína dôkazu nás stále utvrdzuje, že metódou prvej voľby v liečbe rakoviny je doterajšia praxou overená onkologická liečba. A bolo by na škodu veci, keby by pacient uprednostnil liečbu nádorového ochorenia marihuanou a premeškal by sa ten správny čas na svoje vyliečenie onkologickou liečbou. Marihuana však môže zmierniť nepriaznivé účinky chemoterapie, ako sú nevoľnosť, vracanie, slabosť a nevýkonnosť, strata chuti do jedla.


     Kanabionidy  ( najmäTHC )  spomaľujú priebeh Alzheimerovej choroby, zlepšujú       poruchy správania pacientov s demenciou. Všetky výskumy sa ale konali v skorých       štádiách tejto choroby, preto je ďalší výskum stále nevyhnutný. Výskum z Izraela ukazuje, že fajčenie marihuany znižuje tras pacientov s Parkinsonovou chorobou  a  zlepšuje ich jemné motorické zručností. 


     Slovensko má aj v rámci Európskej únie pomerne konzervatívnu právnu úpravu užívania marihuany. Tolerancia výskytu THC u prípravkov z konopy siatej je na Slovensku nulová. 


      Liberalizácia zákonov o drogách je politickým rozhodnutím. Podklady na rozhodnutie politikov musia predložiť odborníci, musia zvážiť všetky benefity aj negatíva. Ak by dôkazy o účinnosti marihuany pri liečbe ochorení boli dostatočne silné, zaviesť konopné produkty na lekárenský trh by mal byť len technický problém. Bolo by však potrebné zaobstarať pre potreby farmapriemyslu  drogu v štandardizovanej kvalite, s presne stanoveným obsahom účinných látok, bez obsahu nežiaducich látok a v dostatočnom množstve umožňujúcom plynulé zásobovanie.


     Naši pacienti s SM by uvítali širokú odbornú debatu o problematike používania kanabionidov v medicínskej praxi. A ak sa farmapriemyslu podarí vyrobiť účinné preparáty na uľahčenie problémov pacientom, potom by ich privítali na trhu s radosťou. Z tohto hľadiska vnímame odporúčanie Európskej komisie kladne.


    2.Užívajú pacienti, u ktorých sa prejavila skleróza multiplex nejaké prípravky     obsahujúce konope? Ak áno, aké to sú?


     V Slovenskej republike nie je na farmaceutickom trhu na liečbu SM žiaden preparát z okruhu látok obsiahnutých v konope siatej. V lekárňach, v drogériách či rôznych         predajniach s výživovými doplnkami je možné zakúpiť si  produkty obsahujúce výťažky z konopy, avšak tolerancia na THC je nulová. Pritom v okolitých štátoch to tak nie je. A keďže je voľný pohyb ľudí v krajinách Schengenského dohovoru, nie je možné vylúčiť, že sa produkty s obsahom THC dostanú na Slovensko. 


     V Slovenskej republike je možné preparát  z marihuany obsahujúci THC predpísať        ( názov preparátu nie je možné uviesť - bráni tomu zákon o reklame ). Predpisovanie tohto lieku sa riadi pravidlami predpisovania "opiátových" preparátov, na recepte s modrým pásom, v troch vyhotoveniach ( jedna kópia receptu sa predkladá ku kontrole Policajnému zboru SR). Liek sa vyrába v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska.       Výrobca tohto prípravku nepožiadal kategorizačnú komisiu o registráciu lieku v SR. Keďže je voľná cenotvorba liekov a liek nie je hradený zdravotnými poisťovňami, jeho cena je  trojciferná a preto je pre nášho človeka liek nedostupný.


     Printové média či televízia i rozhlas bežne informujú o trestnej činnosti súvisiacej s  pestovaním konopy aj s výrobkami zo sušiny, s marihuanou. Inými slovami, kto zatúži po užívaní marihuany, si ju vie zadovážiť na čiernom trhu. A keďže vlastnenie marihuany v SR je trestný čin ( držanie čo i len jedinej cigarety marihuany ), tak sa pacient nezdôverí s užívaním týchto látok druhej osobe.


     Lekár sa skôr ocitne v pozícii konzultanta - či pacientovi  konopa môže pomôcť pri jeho      problémoch. Je však na samotnom pacientovi, či podstúpi riziko pestovania konopy v rámci domácich záhradkárskych aktivít, alebo si kúpi hotový produkt.


     Vo svojej praxi som sa stretol len s jediným pacientom s SM, ktorý používal  marihuanu v samoliečbe a s jedným pacientom, ktorý používal marihuanu na "rekreačné účely" a    neskôr sa diagnostikovala u neho i SM.  Prvý pacient, žiaľ,  už dva roky nie je medzi nami. Užíval marihuanu pre mozočkový tras, ale len s malým efektom. Pri vyšších dávkach sa u neho vyskytli psychické poruchy a poruchy správania a to v konečnom stave viedlo až k rozpadu manželstva. Druhý pacient, mladý muž holdoval alkoholu a fajčil i marihuanu. Keď mal diagnostikovanú SM, zvýšil si dávku cigariet, lebo si na internete našiel stránku, na ktorej sa dočítal o liečbe sclerosis multiplex marihuanou. Následne bol na proti           alkoholickom liečení na Prednej Hore a tam sa vyskytla porucha správania  a bola       diagnostikovaná novo zistená schizofrénia. Po návrate z liečenia bol k stavu kritický a   prestal užívať marihuanu. Po dvoch návštevách na mojej ambulancii sa viac neukázal, jeho osud mi je neznámy.


     Ak by sa na Slovensku "dekriminalizovalo" užívanie marihuany, aj lekárska obec by  získala viac informácii o účinkoch  kanabionidov na pacienta, na človeka, ktorý má reálne potreby liečiť svoj stav. Koniec-koncov, ani o používaní produktov z konopy, ktoré            neobsahujú THC, veľa nevieme. Na odborných seminároch sa o tom veľmi málo hovorí. Na tomto mieste treba povedať i to, že na pôde Slovenského zväzu Sclerosis multiplex  odznela pekná prednáška na túto tému a bola určená pre pacientov s SM.




     3.Aké účinky má konope na stav pacienta v porovnaní so "štandardnou" liečbou    


   V Slovenskej republike sú zavedené určité štandardy liečby SM. Predovšetkým novo diagnostikovaní pacienti sú liečení v takzvaných centrách pre liečbu SM. Odhadujeme ich počet na niečo viac ako 2000. Predovšetkým sa jedná o liečbu relaps-remitujúcej formy SM s aktivitou ochorenia. Primárne a sekundárne progresívne formy sú liečené             predovšetkým symptomatickou, príznakovou liečbou. Je to z toho dôvodu, že zápalovú  aktivitu ochorenia pri relaps-remitujúcej forme SM vieme modifikovať a kontrolovať, avšak degeneráciu, ktorá dominuje progresívnym formám nevieme ovplyvniť.


     Z morálne etických dôvodov nemôžeme v štúdiách, ktoré sa zaoberajú liečbou relaps-remitujúcich foriem, požiť metódu dvojitej zaslepenej štúdie. Nie je možné v takýchto     štúdiách nepoužiť najefektívnejšiu liečbu, pretože je tu možnosť závažného poškodenia zdravia pacienta a to až do konca jeho života. SM je totiž ochorenie, ktoré je                   nevyliečiteľné, ale pritom liečiteľné. Nie je preto možné v liečbe vytvoriť skupinu s           placebom alebo s marihuanou. To si môžeme dovoliť iba pri progresívnych formách SM. Nepoznám serióznu štúdiu farmaceutických firiem, ktorá by porovnávala symptomatickú liečbu s liečbou  pacienta pomocou marihuany. Nevylučujem však, že v individuálnych   prípadoch môže  marihuana zlepšiť stav pacienta, ale nie ho vyliečiť.


     Pri vyfajčení už jednej cigarety marihuany - jointa - sa vyskytuje znížená kapacita         vnímania a porozumenia, sťaženie koncentrácie až apatia so zmenami nálad.                Zaznamenáva sa zvýšenie reakčného času a zmenená orientácia v čase a priestore.     Vyskytuje sa často  nekontrolovateľné impulzívne chovanie, ktoré často vedie ku            kriminálnym aktivitám. Vyskytuje sa celová pomalosť a únavnosť. Veľmi často sú pri         fajčení krvavé oči a sťažené dýchanie.


     Dopady chronického užívania sú najmä v zníženej kapacite vnímania a porozumenia, vyskytuje sa aj zhoršenie krátkodobej pamäti, zvýšenie reakčného času, zmenená je    orientácia v čase a priestore, kolísanie nálad s chronickou apatiou. Prítomná je impotencia a zníženie libida. Veľmi dôležité je, že u ľudí s predispozíciou k psychickým poruchám môže pôsobiť ako ich spúšťač. Metaanalýzou a skúmaním bola zistená súvislosť s        užívaním marihuany v mladosti so vzťahovačnosťou  až stihomamom, depresiou so       samovražednými sklonmi v dospelosti. 


     Samozrejme, ako u každej "cudzorodej" látky, aj pri požití marihuany sa vyskytujú     nežiadúce, či vedľajšie účinky. Ich výskyt a sila závisí hlavne od dĺžky doby užívania,        psychiky jednotlivca a odrody rastliny ( obsah THC ). Prítomné sú rozšírené zrenice a    červené oči. Býva zvýšená chuť na jedlo, hlavne sladké, pre suchosť v ústach je zvýšená spotreba tekutín ( alkoholické  nápoje nevynímajúc). Vyskytuje sa silný tlkot a búšenie  srdca i zvýšená frekvencia tepu. Sú prítomné bolesti hlavy a závrativosť. O psychických      zmenách sme hovorili. I keď v začiatku užívania pôsobí marihuana ako silne stimulujúce     afrodiziakum, neskôr dominuje impotencia. K tomu treba pripočítať i všetky negatíva      pôsobiace na ľudské zdravie, ktoré prináša fajčenie ako také ( rakovina pľúc ).




      4.Vedeli by sme získať aj názor nejakého pacienta, ktorý užíva v rámci ochorenia sklerózy multiplex liečebné prípravky s obsahom konope? (ak by išlo o niečo      "ilegalne", tak by to mohlo byť samozrejme anonymné. Zmyslom celého článku je poukázať na to, že konope má liečivé účinky a pomáha ľuďom. 


     Žiaľ, nemám kontakt na pacientov, ktorí v liečbe používajú marihuanu. Nemám ani    vedomosť, že by niektorí z kolegov diskutovali v kuloároch o liečbe SM marihuanou. Možno by bolo vhodné obrátiť sa na lekárov z centier pre liečbu SM vo veľkomestách alebo na  neurologické kliniky našich lekárskych fakúlt.  


                                                                                            MUDr Branislav Brežný