Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Nové možnosti liečby migrény

30.03.2020 00:00


    Bolesti hlavy sú u pacientov s SM časté, migrénové bolesti nevynímajúc. Ale nie každá bolesť hlavy je migréna. Výskyt bolesti hlavy typu - migréna udáva až 20% inak populácie. Výskyt migrény je u žien asi 3x častejší ako u mužov, migrénou trpia i deti. Asi pätina až tretina migrenotikov udáva auru, teda určité vnemy - zrakové, sluchové alebo somatické, ktoré sa objavujú  v krátkej dobe pred záchvatom migrény. Aura môže byť sprevádzaná aj krátkodobými poruchami reči, závratmi, tŕpnutím rúk, úst, poruchami sluchu.

    Ak sa príznaky migrény objavia v oku, hovoríme o oftalmoplegckej migréne. Tá môže prerásť do klasickej migrény, alebo bolesť hlavy môže chýbať. Očná migréna postihuje asi 10% pacientov, začína sa drobným výpadom v centrálnej časti zorného poľa. Pri čítaní zrazu vypadne jedno alebo dve písmená v riadku, pri pohľade do diaľky býva pocit zahmleného videnia.  Výpad v zrakovom poli je iskrivý a viditeľný pri otvorených ale aj pri zatvorených očiach, môžu sa pridať cik-cak obrazce, svetlé záblesky, hviezdičky, lesknúce a mihotajúce sa body, ale aj dvojité skreslené obrazy a aj dočasné oslepnutie. Asi po 20 až 30 minútach výpad zmizne a zraková ostrosť sa znormalizuje. Tieto očné príznaky sa ľahko diferencujú od retrobulbárnej neuritídy alebo amaurofis fugax, čo je prchavý výpad zraku na jednom oku cievneho pôvodu. 

    Asi 10% žien s migrénou má bolesti hlavy viazané na menštruačný či ovulačný cyklus. Spúšťače záchvatu migrény sú však u každého pacienta individuálne, špecifické. Môžu to byť zložky bežnej potravy ako sú syry, najmä tvrdé, čokoláda, kakao, víno i tvrdý alkohol, umelé sladidlá, kofeín, rôzne koreniny, glutamát sodný ( syndróm čínskej kuchyne ), rôzne alergény... Tu odporúčam napísať si potraviny, ktoré sa zjedli v posledných dvoch dňoch pred migrénou, pretože interval medzi príjmom noxy v potrave a začiatkom záchvatu môže byť až dva dni. I preto je zisťovanie spúšťača náročné a vyžaduje si trpezlivosť. Ak sa na zozname určitá potravina vyskytne opakovane, môže to byť náhoda, ale ak sa vyskytne už tretí raz, treba túto potravinu z jedálnička vylúčiť.

    Liečba samotnej migrény zahrňuje liečbu akútneho záchvatu bolesti hlavy antimigrenotikami. Avšak u pacientov s chronickou migrénou je potrebné užívať preventívne lieky, tzv. profylaktické lieky, ktoré sú z rôznych skupín ako sú napríklad niektoré antireumatiká na krátkodobú prevenciu záchvatu u žien v období menštruácie a triptany, na dlhodobú prevenciu migrény sa používajú aj antiepileptiká či antidepresíva. 

    Napriek výraznému pokroku v liečbe migrény a vysoko účinným liekom, ktoré máme k dispozícii, sú niektorí pacienti rezistentní na medikamentóznu liečbu.Farmaspoločnosti preto vyvíjajú nové lieky, ktoré sú účinné na profylaxiu migrény aj zo skupiny "zumabov". V roku 2018 získali registráciu prvé monoklonálne protilátky a od roku 2020 očakávame ich úhradu poisťovňami v SR. Erenumab a fremanezumab sú účinné ako v prípadoch epizodickej i chronickej migrény. Ich nežiadúce účinky boli na úrovni 2%, najčastejšie to bola reakcia v mieste podania lieku.

    Erenumab je prvý z línie humánnych monoklonálnych protilátok a je u nás registrovaný, podáva sa 1x za mesiac. Fremanezumab je tiež humanizovaná monoklonálna protilátka a podáva sa 1x za 3 mesiace. Galcanezumab je tak isto humanizovaná  monoklonálna protilátka, podáva sa 1x za mesiac. Všetky sa podávajú subkutánnou injekciou.

    V predregistračnom procese je ešte jeden "zumab" z rovnakej skupiny - eptinezumab. Táto protilátka je jediná, ktorá sa podáva intravenózne. Mala by byť účinná ako pri akútnej migréne, tak i v profylaxii. Ako nežiadúce účinky boli registrované infekty horných ciest dýchacích a močových ciest, boli však porovnateľné s podaním placeba. Pri akútnej migréne sú v konaní ďalšie tri perorálne molekuly, nie však zo skupiny protilátok.

    V liečbe migrény sa ako prvé cielené lieky u nás objavili v deväťdesiatych rokoch triptany. V úvode ich používania poisťovne ich nehradili. Následne overením ich účinnosti praxou, sú poisťovňami hradené i keď s malým doplatkom pre pacienta. Napriek tomu je skupina pacientov, kde je liečba migrény menej účinná a neprináša pacientovi želateľnú úľavu. Preto lekárska verejnosť očakáva od nových liekov, že aj tejto skupine pacientov budeme môcť pomôcť.

    Sclerosis multiplex nie je jediným neurologickým ochorením, pri ktorom používame lieky z línie humánnych monoklonálnych protilátok. Monoklonálne protilátky otvorili novú kapitolu histórie liečby pacientov. Mnohí pacienti, trpiaci migrénou, a ktorým doterajšia liečba nepriniesla želaný efekt, majú možnosť vyskúšať novinky v liekovom portfóliu neurologických ochorení. Je však potrebné o nových trendoch v liečbe migrény vedieť.

                                                                                  MUDr Branislav Brežný