Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Očistný a harmonizujúci stravovací program

05.03.2014 09:28

Slovník cudzích slov pod heslom diéta uvádza vysvetlenie - je to presne stanovený spôsob stravovania a strava chorých podľa druhu choroby. Jedná sa teda o úpravu stravovania, ktorá nekopíruje národné alebo krajinské zvyky v spôsobe stravovania. Predpokladá sa, že diétne stravovanie bude súčasťou komplexnej liečby chorého. Predpokladá sa tiež, že sa budú v stra-vovaní používať len zdravé suroviny a potraviny. Tu treba povedať i to, že čo sa považovalo za zdravé pred desiatimi či dvadsiatimi rokmi nemusí byť považované za zdravé v účastnosti. Okrem pestrosti potravín má čo do zdravého stravovania hovoriť i množstvo zjedeného množ-stva potravy ( energetická hodnota stravy sa udáva v kalóriach či v Jouloch) a počet podáva-ných jedál počas dňa. To, či sa prejedáme, teda či prijímame viac energeticky hodnotných potravín ako potrebujeme vidíme z toho, že priberáme na váhe. Väčšia hmotnosť prináša ob-tiaže s pohybom a môže urobiť veľké problémy pri zhoršení zdravotného stavu  v budúcnosti.  Preto sa vymysleli a aj v súčasnosti vymýšľajú rôzne redukčné diéty. Ich hlavnou úlohou je redukcia váhy tela a tomu je podriadená ich filozófia.  Sú to tzv. karenčné diéty, ktoré prísne limitujú množstvo, energetickú a biologickú  hodnotu prijatej stravy a sú pre pacientov s SM nevhodné. Pri ukončení takejto diéty dôjde zákonite k "jo-jo" efektu, o ktorom som písal už v minulosti.

     Dovolím si Vám predložiť modifikovanú detoxikačnú diétu podľa Mačingovej. Pre našu potrebu postačuje ju dodržiavať 14 dní, v originále je to 28 dňová diéta. Úlohou tejto diéty je detoxikácia organizmu a doplnenie potrebných živín pre organizmus, nie redukcia jeho váhy. Sama autorka uvádza niekoľko zásad, ktoré treba dodržať, sú racionálne: Treba jesť do maxi-málneho pocitu nasýtenia a denne pite odporúčaný objem ( 3 litre, v lete 4 litre) prevarenej teplej vodovodnej  alebo pramenitej vody! - nie sladkých džúsov, kolových nápojov alebo štiav z ovocia alebo zeleniny. Ak si osladíme vodu medom, môže pomôcť pri zápche. Ak sa ochutí citrónom, má očistný účinok i na zníženie hladín kyseliny močovej. Obmedzte pitie alkoholu, nápoje sýtené s CO2, nápoje obsahujúce kofeín (čaj, káva). Je potrebné obmedziť konzervované potraviny a údeniny pre zvýšený obsah dusíkatých látok a soli, ktorá v orga-nizme zadržiava vdu.

     Ak by ste mali medzi jednotlivými chodmi hlad, doobeda si treba dať zmes sušených sli-viek s vlašskými orechmi alebo .mandľami   Ak budete mať hlad v popoludňajších hodinách, doprajte si biely jogurt  s mandľami a medom. Ak vás prepadne hlad vo večerných hodinách, kľudne si zopakujte večeru z rozpisu dve hodiny pred spaním.

       Neobmedzujte dávky jedla! - jedzte do maximálneho pocitu najedenia, pretože sa môže stať, že zvýšený pitný režim (3-4 litre vody denne) viac látok vyplaví, ako organizmus stačí prijať.

      Kedy túto diétu nasadiť? Hocikedy ! Veľmi vhodné je začať s ňou po zimných mesiacoch, kedy sa nahromadí v tele najviac toxínov z metabolizmu a v strave je prirodzený nedostatok vitamínov. Tí, ktorí chcú v predveľkonočnom období dodržiavať pôst, môžu sa touto diétou postiť.

     Je ideálne, keď i členovia rodiny sa zapoja do tohoto "detoxikačného programu". Jednak svojou spoluúčasťou podporia diétujúceho a tiež urobia niečo pre svoje zdravie. Možno obja-víte jedlá, ktoré ste doteraz nejedli,  zachutia vám a stanú sa súčasťou vášho jedálneho lístka. 

    "Kuchársku knihu" tu neponúkam. Množstvo písaného textu by presiahlo informačný cha-rakter, ktorý si tento článok  dal za úlohu. Uverejňujem však jedálny lístok na 2 týždne diéty. Ak sa rozhodnete prečítať si postup pri príprave jedál (kuchársku knihu)  a ešte lepšie - vyskúšať na sebe tento detoxikačný  program, informácie nájdete na webovej stránke nášho klubu -  www.klubsmpb.blogspot.com                           .

 

 

 

1. týždeň

                       Raňajky

                Obed

  Večera

1.deň

Mrkva+jablko+orechy

+hrozienka+med

Brokolica s cesnakom+strúha-

ný nízkotučný syr

 Šalát z cvikly + strúhaný

syr

 

2.deň

Mrkva+jablko+orechy

+hrozienka+med

Fazuľové struky s cesnakom +

strúhaný syr

Šalát z cvikly + varené

vajíčko

 

3.deň

Mrkva+jablko+orechy

+hrozienka+med

 Šalát z cvikly + strúhaný

syr

Mrkvový perkelt + strúha-ný syr

 

4.deň

Mrkva+jablko+orechy

+hrozienka+med

Mrkvový perkelt + strúhaný syr

 

Prekladaná cuketa

5.deň

Mrkva+jablko+orechy

+hrozienka+med

Prekladaná cuketa

Fazuľové struky s cesnakom +strúhaný syr

 

6.deň

Mrkva+jablko+orechy

+hrozienka+med

Fazuľové struky so zázvorom

Brokolica s cesnakom + varené vajíčko

 

7.deň

Mrkva+jablko+orechy

+hrozienka+med

Šalát z cvikly + varené

vajíčko

Mrkvový perkelt + strúhaný syr

 

 

 

2.týždeň

 

         Raňajky

                Obed

               Večera

l.deň

Bio biely jogurt + ore-chy+med+škorica

Široké bezvaj.cestoviny s kale-rábom

 

 Boršč

2.deň

Kiwi + banán + med + mletá škorica + orechy

Brokolica na cesnaku so zázvorom + strúhaný nízkotučný syr

 

 Rýchla hrachová polievka

3.deň

Mrkva+jablko+orechy

+ hrozienka + med

Mrkvový perkelt + strúhaný syr

 

Šalát z cvikly + varené

vajíčko

 

4.deň

Bio biely jogurt + ore-chy + med + škorica

 

Fazuľové struky s vajíčkom

 

Cvikla s orechmi a suše- nými slivkami

5.deň

Kiwi + banán + med + mletá škorica+ orechy

Bezvajcové cestoviny so špe- nátom

 Rýchla hrachová polievka

6.deň

Mrkva+jablko+orechy

+hrozienka+med

Mrkvový perkelt + strúhaný syr

 

 Boršč

7.deň

Najchutnejšie raňajky z tohoto týždňa

Kurča s zelerom

Brokolica na cesnakou so zázvorom+strúhaný nízkotučný syr

 

Späť



Viac tu: https://klubsmpb.webnode.sk/news/ocistny-a-harmonizujuci-stravovaci-program3/
Vytvorte si vlastné stránky zadarmo: https://www.webnode.sk