Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Odviate vetrom

30.12.2020 00:00

Košatý strom jesene života nesie svoje listy. Niektoré sú zelené, pevne spojené s konármi, iné sa už vyfarbujú a tie najkrajšie sfarbené sa len taktak držia na halúzke. A stačí vánok, aby strom života opustili.

Takýmto krásnym, zrelým listom bol aj Milan Kubín. Odvialo ho tak ticho a jemne, ako žil posledné roky svojho života potom, čo nás opustila jeho životná družka, Majka. Obaja boli zakladajúcimi členmi nášho klubu a za tých tridsať rokov, čo sme vedno kráčali, zažili sme veľa krásnych chvíľ. Spomínam si, ako s našou Kvetinkou (Ing. Kvetoslavou Jurkovičovou) spolu spomínali na chvíle, kedy bol jej vedúcim v pionierskom tábore. V začiatkoch fungovania klubu boli ich zážitky

našou inšpiráciou v činnosti klubu. Dlhé roky bol

vo výbore a sršal nápadmi, ako organizovať život

v klube a vždy pridal svoju ruku k dielu. Milanko

bol aj aktívnym predsedom turistického klubu v

považskobystrických strojárňach. A bol to on, ktorý nám vybavil možnosť opakovane sa stretnúť

v turistickej chate v Kátlinej v marikovskéj doline. Tieto stretnutia sa zapísali zlatým písmom v

našej kronike. Opakovane spomíname, veď vieš, keď Milan...

Tiež bol kastelánom Považského hradu, na

ktorý nás pozýval. Avšak strmé stráne pod hradom by sme nezvládli a tak hrad ostal v našich myšlienkach a plánoch. Nebol by to turista, keby nás nevytiahol na hrad Strečno. Bola to nezabudnuteľná cesta, na vozíku sme Majku vytlačili až do hradu. Akí boli všetci šťastní! Bola to akcia "Dobi svoj hrad". Skutočne i obrazne. Bojoval, boril sa s prekážkami, nevzdával sa. Avšak krížiky, ktoré sa usalašili na jeho chrbte, znemožnili mu jeho aktívny a verím, že i krásny život.

Jeho dni sa naplnili, odišiel od nás v tichosti. Jeho slová, plány a skutky sú tu stále s nami. Zapísal sa do našich sŕdc a nedá sa nám na neho zabudnúť. Opustil nás 5. novembra vo veku 86 rokov.


MUDr. Branislav Brežný, predseda klubu SM Považská Bystrica