Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Ozveny z edukačných seminárov V.

30.06.2019 00:00


    Snáď najčastejšie diskusie po prednáškach na seminároch boli o vitamíne D. Ostatnú dobu sa vyskytlo množstvo literárnych údajov v tlačových periodikách. Tie sú skôr všeobecne náučného charakteru s nádychom reklamy. V odborných kruhoch však nachádzame veľké množstvo článkov, v ktorých sa práve vitamín D ohýba zo všetkých možných uhlov poznania. Tieto práce sa v súčasnej dobe rátajú v stovkách. Samozrejme aj z hľadiska SM. Povedali sme si v minulosti aj o tom, že hypovitaminóza vitamínu D, najmä D3 ( cholekalciferolu ), je rizikový faktor pre vznik SM. Pripomeniem štúdiu, o ktorej som tiež písal v našom časopise, a v ktorej sa sledovala hladina vitamínu D u tehotných žien a ich novorodencov. V tých prípadoch, kde mamička i dieťa mali nízke hladiny D vitamínu sa neskôr častejšie vyskytla SM u potomkov.

   Prvé, i keď nepriame, poznatky o vitamíne D poznáme už zo stredoveku. Vtedajší učenci ( vtedy ešte nehovoríme o lekároch v dnešnom slova zmysle ) sa zaoberali rhachitídou, krivicou. Postihnutí mali nápadné deformity lebky, hrudníka, chrbtice, poruchu tvorby a rastu kostí a aj panvového kruhu, čo až znemožňovalo fyziologický pôrod a ženy v krutých bolestiach umierali aj s dieťaťom. V tomto kontexte pripomeniem Anču ( zvanú tiež Zmija ) z Timraviných Ťapákovcoch, ktorá mala deformované telo. Takže rhachitída sa vyskytovala i na Slovensku a získala si, ako spoločenský problém, pevné miesto v slovenskej krásnej literatúre.

   Sir Edward Mellanby sa zaslúžil o objasnenie príčin krivice. Až epidemický nárast množstva nových  prípadov  ochorenia v 19. storočí v Anglicku v chudobných robotníckych štvrtiach ho prinútil k štúdiu tohto ochorenia. Predpokladalo sa, že príčinou je daždivé počasie bez slnečného svitu a s hmlou a smogom. Bohatšie vrstvy, ktoré žili v tých istých podmienkach, nejavili známky tohto ochorenia. V strave mali naviac maslo, vajcia i ryby. A to bolo rozhodujúce v pátraní po ethiopatogenéze ( príčinách vzniku ) tohto ochorenia.

   Sir E. Mellanby  zistil, že u Inuitov v Grónsku a na Aljaške, kde počet slnečných dní bol nižší ako v Anglicku, sa krivica nevyskytovala! Ich takmer výlučnou potravou boli ryby. V snahe objasniť príčinu týchto anomálií sa rozhodol pre experiment. Šteniatka psov kŕmil výhradne rastlinnou stravou. Následne ich podrobil röntgenologickému vyšetreniu a zistil typické známky rhachitídy. Ak do potravy pridal olej z treščej pečene, príznaky ochorenia rýchlo vymizli. Bolo to v roku 1919, teda po skončení vojnového besnenia I. svetovej vojny, kedy celé národy boli vyhladované. A tak rhachitída -  krivica, alebo Anglická choroba, ako sa jej tiež hovorilo, bola prvé ochorenie, o ktorom sa dokázalo, že je z neplnohodnotnej stravy. A samozrejme, veľmi rýchlo nasledovala liečba krivice v celej anglickej populácii. Začal sa používať rybací tuk - oleum jecoris aselli. Jeho podávanie sa stalo v Anglicku povinným, následne sa rozšírilo do celého sveta, vrátane Československa. Ja si pamätám na svoje detstvo, kedy som "musel" raz do týždňa zjesť lyžicu rybieho tuku. Moje deti a vnuci dostali po narodení "bombu" vitamínu D. Patrilo to k prvým preventívnym zdravotníckym opatreniam v živote dieťaťa. 

     Olej z treščích pečení obsahuje popri vitamíne D aj vitamíny A a E, navyše minerály ako sú vápnik, horčík, selén, zinok a jód. Až neskôr sa zistilo, že olej obsahuje aj 2 druhy omega-3 mastných kyselín. Je to teda svojim spôsobom tekuté zlato a poklad. Je dokázané, že receptory pre vitamín D sa nachádzajú na úrovni bunkovej imunity, v makrofágoch a monocytoch, v T a B-lymfocytoch. Dostatočná hladina vitamínu D významne znižuje výskyt zápalu dýchacích ciest. Moji esemkári povinne užívali AD vitamín kvapky, prípadne kapsulky a v  chrípkovom období aj vo zvýšenej dávke, čo sa kladne odzrkadlilo na ich zdravotnom stave.  

    V poslednú dobu zažívame epidémiu pôrodov cisárskym rezom. Tým, že sa prirodzene neosídli telíčko novorodenca bakteriálnou flórou mamičky, vyskytuje sa u nich vo zvýšenej miere atopický ekzém, čo je základný druh precitlivenosti, alergie. A ten je predzvesťou prieduškovej astmy. A práve vitamín D zasahuje do imunitného systému a vzniku autoimunitných ochorení, priaznivo zasahuje do gravidity, znižuje možnosť vzniku eklampsie  a chráni matku i dieťa. 

  Tiež zasahuje do reaktibility hladkej svaloviny ciev, ovplyvňuje syntézu renínu v obličkách a týmito účinkami je významným regulátorom výšky krvného tlaku. A tým je samozrejme  "zodpovedný" aj za znížený výskyt ischemickej choroby srdca, angíny pectoris a následne i infarktov myokardu.

    Vitamín D ovplyvňuje aj sekréciu inzulínu v pankrease a zasahuje do inzulínovej senzitivity, respektíve do rezistencie. To sú atribúty cukrovky, diabetes mellitus ( DM )2. typu, čo predstavuje 90% všetkých diabetikov.  V  civilizovanom svete sú v súčasnosti tri veľké skupiny ochorení na úrovni epidémie: cukrovka, obezitaa osteoporóza. 

    Napríklad na Slovensku v roku 2008 bol výskyt DM asi 7%- ný, čo je zhruba 300 000 obyvateľov, pričom sa predpokladá, že ďalších 70 Až 100 tisíc obyvateľov o nej nevie a tak sa DM stáva tichým zabijakom.  Predpokladá sa ( údaje WHO ), že v súčasnosti vo svete je asi 250 miliónov diabetikov. Pritom v r. 1985 ich bolo "len" 30 miliónov. Ak sa nič významného nezmení, predpokladáme výskyt DM v r. 2040 na úrovni cca 600-650 miliónov.

    Už sir E. Mellanby upozornil na určitý paradox. V krajinách s vysokým počtom slnečných dní sa vyskytuje DM vo vyššom percente obyvateľstva, ako by sme predpokladali. V Turecku je to až 12,8%, v Mexiku Indiáni kmeňa Pima, žijúci na hranici s Arizonou majú výskyt cukrovky vo viac ako 30-tich percentách. Naopak, u Inuitov v Grónsku a na Aljaške je výskyt cukrovky najnižší, na Islande je to 2,1%. V Anglicku, kde sa doteraz používa prevencia krivice podávaním rybacieho tuku je výskyt cukrovky len 3,9%. Ako zaujímavosť uvediem, že v Indii, kde sa obyvateľstvo stravuje temer rastlinnou stravou obsahujúcou najmä sacharidy, je najvyšší percentuálny výskyt cukrovky na svete! Zrejme teda príčin vzniku cukrovky je viacero. Napokon, dobrá správa: pravidelná aeróbna aktivita ( zahŕňa to aj naše rehabilitačné cvičenia) a diétne opatrenia vedúce k zníženiu hmotnosti vedú k redukcii rizika vzniku diabetu o 58%!

    Osteoporóza ( rednutie kostí ) je v súčasnosti ďalším závažným ochorením. V našom povedomí je osteoporóza ochorením vyššieho veku, predovšetkým žien. Nie je to celkom pravda. Hormonálne zmeny žien po menopauze sú zodpovedné asi za jednu tretinu osteoporózy. Iné hormonálne ochorenia, porucha výživy či "starecké" zmeny v organizme majú na svedomí tiež tretinu prípadov a ostatná tretina prípadov je idiopatická, teda taká, kedy sa príčina rednutia kostí jednoducho nenájde. Pravdou je aj to, že naše obyvateľstvo sa dožíva vyššieho veku, teda aj osteoporózy je v absolútnych číslach viac. Smutnou správou je, že osteoporóza sa v ostatnej dobe nachádza už u detí v školskom veku!!!  Kým v minulosti sa vyskytovala pri pádoch na schodoch, z bicykla či pri rôznych športoch zlomenina najmä v oblasti zápästia, kde sú jemné kosti, v súčasnosti sa pri tých istých pádoch láme ramenná kosť! A na svedomí to má práve kosť s nedostatkom vápnika a fosforu v jej tkanive. U starších pacientov je typickou zlomeninou krček stehnovej kosti a stavce, najčastejšie sú to váhonosné - v bedrovej chrbtici.

    Prečo sa o tom tak zoširoka zmieňujem? Tu sú zaujímavé fakty a čísla:

• V prvých šiestich mesiacoch po menopauze môžu ženy stratiť až tretinu kostnej hmoty chrbtice.
• Každoročný počet osteoporotických zlomenín u žien je vyšší ako počet prípadov mozgovej mŕtvice, infarktu a rakoviny prsníka.
• Až polovica žien starších ako päťdesiat rokov utrpí zlomeninu spôsobenú osteoporózou, najčastejšie ide o zlomeniny stavcov.
• U žien vo veku 45 - 69 rokov počet zlomenín stavcov trojnásobne prevyšuje počet zlomenín bedrového kĺbu.
• Štúdie preukázali, že takmer 20 percent žien prekoná do roka po zlomenine stavca ešte ďalšiu zlomeninu.
• V prípade preukázanej osteoporózy u mužov je nevyhnutné podrobnejšie vyšetrenie, pretože až u 50% mužov s osteoporózou sa jej príčina môže nájsť v inom, doteraz možno skrytom chorobnom stave.

    A čo osteoporóza a SM? Nuž liečba kortikoidmi a najmä dlhodobá liečba prednizónom vedie k osteoporóze. Pri užívaní  prednizónu viac ako 5 mg denne a sústavne v dĺžke viac ako pol roka, by sa mala stanoviť hladina minerálov v krvi a v moči ( Ca, P a tiež Cl ). Pacienta by mal vidieť reumatológ, ktorý zhodnotí výsledky laboratórnych testov a môže ordinovať denzitometrické vyšetrenie. Toto vyšetrenie je röntgenologická technika, ktorá stanoví na základe prieniku žiarenia kosťou jej hustotu a teda, či je kosť redšia ako by mala byť vo vzťahu k určitému veku. A samozrejme, ak je treba, začne osteoporózu liečiť. Zdravotné poisťovne hradia denzitometrické vyšetrenie raz za dva roky.

    

    Dôležitá pri osteoporóze je najmä jej prevencia. Tá začína správnou výživou už v detstve a samozrejme s dostatočným množstvom vitamínu D3. Na tomto mieste si treba uvedomiť, že cholekalciferol  sa vyskytuje iba v živočíšnej potrave ( nech je to výstraha matkám živiacim deti čisto vegetariánskou stravou ). Práve v detstve je tá správna doba na naučenie sa správnych stravovacích návykov a aby sa do kostí v čo najväčšej miere zabudovali potrebné minerály. Tiež počas života je potrebná pohybová aktivita a to až do vysokého veku. Zistilo sa totiž, že fyzická práca, vychádzky alebo šport odďaľujú vznik osteoporózy.

     Čo si treba vziať pre seba z tohto príspevku? Predovšetkým to, že v riadení ľudského organizmu nie je nič jednoduché. Nedá sa nič ( jav ) hodnotiť izolovane, iba v kontexte celku. Treba sa vrátiť späť do čias, kedy bola strava k potrebe organizmu vyvážená, nepodliehala moderným vplyvom. A najmä strániť sa jesť potraviny, ktoré sú  "vyrobené priemyselným spôsobom", kedy pridávame do potravín látky cudzorodé telu. Najzdravšia je strava čerstvá, pripravená z kvalitných surovín. A v primeranom množstve. Nestačí sa starať vo výžive len sám o seba, treba sa starať o všetkých členov rodiny, deťmi počnúc, končiac najstaršími členmi rodiny.

    Treba sa tiež vrátiť k pohybu. Lebo pohyb ( aj práca je pohyb ) je prevenciou mnohých  ochorení, ktoré nazývame civilizačnými. Tie nielenže znepríjemňujú život, ale ho mnohokrát i skracujú.

    Ak sa nám v niečom nedarí, nehanbime sa poradiť so skúsenejšími a aj s odborníkmi. Veď všetci ľudia všetko vedia. Nenechajme veci na náhodu, že to "nejak" dopadne. Buďme aktívni v udržaní svojho zdravia i zdravia členov rodiny.

                                                                        MUDr Branislav Brežný