Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Projekt Lieky s rozumom

30.12.2017 00:00


    Už niet pochýb - Slovensku patria v štatistikách spotreby a výdavkov na lieky popredné miesta v rámci krajín OECD. Organizácia na ochranu práv pacientov chce upozorniť na riziká z nadmernej spotreby liekov a naučiť pacientov pýtať sa lekárov a lekárnikov na ich  potrebu užívania liekov. Preto sa spúšťa pod záštitou ministra zdravotníctva Tomáša Druckera tento projekt.
    Na Slovensku sa ročne spotrebuje takmer 100 miliónov balení liekov  za viac ako 1,7 miliardy Eur !!!  Výdavky na lieky, žiaľ z roka na rok rastú. Pritom lieky u nás majú jednu z najnižších cien v Európe. 
      Aj preto od l. júla 2017 bol spustený projekt Lieky s rozumom. Tento projekt si za ciel vytýčil edukáciu pacientov smerom k rozumnej spotrebe liekov. Projekt dokázal spojiť lekárov, lekárnikov  i poisťovne. Cez osvetu ( ktorá za posledných 20 rokov  v teréne absentuje ) sa chce vplývať na pacienta aby lieky a liečivá užíval s rozumom, aby sa zbytočne nevystavoval poškodeniu svojho zdravia z neznalosti nežiadúcich účinkov liekov a ich kombinácií. Je tiež potrebné, aby pacient vedel, či skutočne musí všetky lieky, ktoré má odporúčané lekárom aj užívať. Stáva sa, že pacient 
nepotrebuje liek užívať alebo  ho potrebuje v nižšej dávke, avšak liek je automaticky predpisovaný ďalej.
    Rozumná spotreba liekov závisí aj od legislatívy a administratívnej regulácie na jednej strane a vo veľkej miere závisí aj od samotných pacientov na druhej strane. Slovenský pacient vyžaduje, aby  pri každej návšteve lekára mu boli predpísané lieky aj do "zásoby", alebo pre "Strýčka Príhodu"!, veď, čo keby ich náhodou potreboval.  
     Správna osveta pri užívaní liekov pacientom vedie k zníženiu výdavkov pacienta na lieky ( samozrejme i poisťovní ) a zníži sa i riziko poškodenia zdravia pacienta pri nesprávnom užívaní liekov, alebo získania rezistencie na liečivo - čo môže pri kritickom ohrození zdravia viesť až k úmrtiu pacienta ( napr.:získaná neúčinnosť antibiotík ).
      Približne každé dvadsiate vyhľadanie na internete je venované práve téme zdravia. Nie vždy pacient nájde tú správnu informáciu. Kybernetický smog  v medicíne nie je jednoduché oddeliť od
toho pravého " orechového". Informácie bývajú až veľmi často skreslené a nie vždy vhodné k použitiu v praxi. Napriek tomu si ich ľudia prečítajú a indukuje sa v nich ( najmä psychogenne ) pocit závažného ochorenia a až stavu ohrozenia života, pričom sa môže jednať o banálnu príhodu.
Preto je dôležitý dialóg so svojim praktickým lekárom, prípadne odborným lekárom. Treba sa radiť s nimi, pýtať sa a žiadať odpovede na rôzne otázky, ktoré pacienta zaujímajú. Určite sa neradiť s "doktorom   Internetom" ! Z mojich skúseností to vždy pre môjho pacienta nedopadlo dobre.
      Elektronické nástroje - ako je  e-Healt - predpokladá, že lekár bude mať cez elektronickú liekovú knižku prehľad o všetkých liekoch, čo pacient užíva. Elektronicky sa budú môcť vylúčiť lieky, ktoré sa navzájom pri užívaní pacientom vylučujú, čo bude viesť k ochrane pacienta pred možnosťou poškodenia z nežiaducich účinkov liekov. Tiež lieková knižka vylúči duplicitné predpisovanie liekov rôznymi lekármi ( problém:  originál- generikum sme na stránkach Nádeje
rozoberali ).
      Projekt Lieky s rozumom sa prostredníctvom portálu www.liekysrozumom.sk dostáva  na internetové stránky a je možné do neho nahliadnuť už teraz a projekt bude trvať (zrejme) do mája budúceho roka. Odporúčam  túto stránku navštíviť.

                                                                                          MUDr Branislav Brežný