Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Prvá pomoc pri "opici"...

08.06.2018 12:29


      Nuž, nie je to nič slávne a už vôbec nie chvályhodné, ak preženieme s užívaním si alkoholických nápojov. Každý z nás má "svoju mieru", koľko môže vypiť. Keď sa to ale preženie je zbytočné plakať. A obzvlášť v tejto delikátnej situácii, kedy je naozaj každá dobrá rada dobrá.   

      Prvým krokom je však prevencia, aby sme popíjanie na druhý deň neobanovali. Pri vypití väčšieho množstva alkoholu totiž začne krvácať sliznica žalúdka ( syndróm plačúceho žalúdka" ). Aby sme tomu zabránili je potrebné sliznicu žalúdka ochrániť. Najlepšie mastným jedlom. Na východe Slovenska mládenci pred bujarou zábavou vypili pohár či dva husacej masti, potom sa mohli chváliť, koľko toho zvládli. Tiež sa odporúča vypiť 30% smotana. Mastné kyseliny a ich deriváty tiež spomaľujú vstrebávanie alkoholu z tráviaceho traktu do krvi a konzument má tak väčšiu šancu okrem iného aj zostať triezvy. V ostatnej dobe  sa odporúča vypiť pred pitím alkoholudžúsik z  ázijskej hrušky nashi (Pyrus pyrifolia).  Púhe dva deci tohto nápoja vypitého pred samotným pitím alkoholu významne znižujú riziko vzniku opice ( v češtine: kocovina ) nasledujúci deň.

      Keď už sa ráno zobudíme s opicou, nevoľnosťou, svetloplachosťou, intoleranciou akéhokoľvek zvuku, výrazným smädom, slabosťou či trasom,  je potrebné poskytnúť telu prvú pomoc. A tou je najmä doplnenie tekutín, minerálov i vitamínov

     Koncentrovaný mäsový vývar: slepačia  alebo hovädzia polievka  obsahuje potrebné množstvo minerálov, ktoré sú nutné pre opätovné dosiahnutie fyziologickej hladiny elektrolytov. Vegetariáni môžu s dôverou siahnuť po iónových nápojoch. ( Nie, Redbull to naozaj nie je ). Pomôžu aj bylinkové čaje či odvary. Zázvorový a mätový vás povzbudí, rumančekový upokojí.

    Všeobecne rozšírený mýtus, že káva vždy pomôže, nie je pravdou. Kofeín síce na chvíľu prebudí postihnutého z letargie, ale vzhľadom na  močopudné vlastnosti kávy bude zalkoholizované telo ešte viac trpieť dehydratáciou. Čiže namiesto silného turka si dajte radšej kvalitnú minerálku. Vyriešite dva problémy naraz - doplníte nielen prepotrebnú vodu, ale zároveň aj chýbajúce minerály ( sodík, draslík, horčík ).

    Vajcia detoxikujú! Konkrétne žĺtok obsahujú aminokyselinu cysteín, ktorá pomáha likvidovať toxický acetaldehyd. Čiže dať si po nezvládnutom žúre na raňajky vajcia na mäkko, volské oko alebo trebárs omeletu  či jednoduchú praženicu je vskutku triezvy nápad. 

    Po prehýrenej noci potrebujete doplniť energiu, najrýchlejšie cukrom alebo napríklad medom či inou sladkosťou. Čokoláda má tú výhodu, že je nielen sladká, ale aj mastná - obalí poškodenú stenu žalúdka a z tuku neoglukogenézou dlhšie udržíme vyššiu hladinu cukru v krvi. A keď ste naďalej hladní a neviete, čo si môžete dať, jemne natrite chlieb maslom a naň dajte tuniaka  z konzervy alebo inej mastnej ryby či tresčiu pečeň. 

     Nadmerný príjem alkoholu spoľahlivo likviduje všetky dostupné zásoby vitamínov B v tele. Tie sú však nevyhnutné pre mnohé kľúčové fyziologické pochody. Nuž a pri opici je bezkonkurenčne najužitočnejší z nich je vitamín B1 ( thiamin ). Zabraňuje  nahromadeniu  glutamátu v mozgu, ktorému sa tiež pripisuje zodpovednosť za úporné bolesti hlavy po alkoholickom záťahu. Vo Veľkej Británii v minulosti chceli lekári, aby sa k jednej fľaši destilátu pribalilo balenie tabletiek thiamínu. Pri dlhodobejšom pití destilátov totiž z nedostatku B 1 vitamínu vznikajú ťažké polyneuropathie a ochorenia srdcového svalu. 

      Príjemná, skôr chladnejšia sprcha a prechádzka na čerstvom vzduchu vám tiež prospeje. V tomto prípade oceníte aj chladné počasie. Preberie vás k životu.

      Prakticky všetky zásady správneho stolovania po dobrej opici spĺňa polievka, ktorú u nás v Nitre podávali počas zábav či svadieb, od polnoci do rána. Kto kedy potreboval. Bol to akýsi vyprosťovák, my sme mu hovorili "Korhely leves".

        Je to polievka z maďarskej kuchyne, sladko-kyslá kapustová polievka z kyslej kapusty, teda kapustnica po našom.  Je veľmi chutná a najmä zasýti, veď obsahuje také dobré veci ako klobásu,  údené mäso, smotanu, papriku, má výrazne korenenú, pikantnú až ostrú štipľavú chuť, ktorá preberie k životu aj mŕtveho. Je známych viac variantov, ale mne najviac chutí tento. Milovníkom ostrých pikantných polievok odporúčam ju vyskúšať nielen po excese in Baccho, ako sa opici vzletne hovorí.

       Čo potrebujeme: 500 gr kvasenej kapusty, l ks veľkej cibule, 250 gr údenej pikantnej  klobásy  (maďarského typu),  250 gr uvarenej údenej krkovičky, 250 ml šľahačkovej smotany, 1-2 strúčiky cesnaku ( podľa chuti a rodinných zvyklostí ), l polievkovú lyžicu červenej sladkej a l čajovú lyžičku pálivej mletej papriky, mleté čierne korenie a rasca podľa chuti, 8-10 bobúľ čierneho a 3-4 bobule nového korenia, 3 ks bobkových listov, asi 2 polievkové lyžice hladkej múky,  2 (kopcom) polievkové lyžice bravčovej masti, na dochutenie ocot, cukor, vývar z údenej krkovičky prípadne vodu na zriedenie polievky. So soľou opatrne - údenina je dostatočne slaná.

     Postup varenia: Časť masti si necháme na zásmažku. Na rozpálenú masť pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme ju asi 7 - 8 minút. Medzitým si nakrájame asi na 2-3 mm hrubé plátky klobásu, krkovičku nakrájame na kocky veľkosti asi 1,5 cm.  To všetko dáme na cibuľku a opražíme - trvá to čosi viac ako 5 minút. Pridáme všetky koreniny okrem paprík a následne hodíme do hrnca aj kapustu nakrájanú na menšie kúsky. Všetko premiešame a podlejeme vývarom z krkovičky. Pomaly dusíme za občasného premiešania asi 20 minút. Medzitým si urobíme zásmažku, múku pražíme asi do "žemlovej" farby. Odstavíme z ohňa a po čiastočnom ochladení pridáme papriky, miešame ( až sa paprika rozpustí ), pridáme studenú vodu a následne ju vymiešame dohladka. Následne zásmažku  vmiešame do polievky a varíme ešte asi 5 minút.  Nakoniec pridáme smotanu, ktorá chuť kapustnice zjemní. Odstavíme z ohňa a asi po 15 - 20 minútach pridáme cesnak,ak je potrebné dochutíme polievočku octom, cukrom, prípadne korigujeme chuť čiernym korením, pikantnosť paprikou.... Polievku odstavíme asi na 20 minút, chute by sa mali za ten čas spojiť. Ešte je tu posledná možnosť korekcie chutí. A potom už len rozlievať do tanierov. K tomu skyvu bieleho chleba.

      Ako každá kapustnica, i táto chutí najlepšie na druhý deň, takže si ju môžeme uvariť, ako sa hovorí, "do zásoby". Ale ak chcete, aby sa Vám z nej ušlo, najskôr si odložte pre seba! A ešte jedna dobrá rada: netreba čakať na exscesus  in Baccho. Uvarte si ju len tak, pre chuť. Aj v zime aj v lete. Neobanujete. Osvieži vás, postaví vás na nohy a a aj dobre zasýti. Naši predkovia vedeli, čo je dobré. Tak teda - dobrú chuť.

                                                                                           MUDr Branislav Brežný