Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

ROZLÍŠENIE CHRÍPKY A KORONAINFEKCIE

30.09.2020 00:00

V súčasnosti nie je možné podľa klinických príznakov rozlíšiť chrípku od COVID-19. Respi- račné vírusy a infekcie adenovírusmi sa dajú na cca 70 % rozlíšiť od chrípky a COVID-19. Preto je potrebné robiť cielené laboratórne vyšetrenia na jednotlivé ochorenia. V súčasnosti sa vyvíja na Slovensku PCR test, ktorý za 30 minút rozlíši, či sa jedná o chrípku alebo CI- VID-19. A to jedným odberom z nosa a hrdla. Je pred certifikáciou v Štátnom ústave kontroly liečiv a bude už len krok k licencii a zavedeniu do klinickej praxe. Dokonca je v SR v skúškach test, ktorý zachytáva koronavírus v slinách (možno už v čase vydania tohto čísla Nádeje bude v klinickej praxi).
Výskyt COVID-19, ako sa zdá, zatiaľ nemá oproti chrípke sezónnosť. Môže sa stať, že sa epidemicky naraz vyskytnú obe ochorenia, a to môže mať nedozierne následky na rizikových pacientov, pacientov s SM nevynímajúc.
U pacientov s SM je nutné každé teplotujúce ochorenie riadne vyležať a dopriať si dlhšiu rekonvalescenciu. Liečba respiračných ochorení u pacienta s SM patrí jednoznačne do rúk lekára. Priebeh SM sa môže zmeniť nielen objavením sa relapsu, ale aj výrazným nárastom neurologického deficitu u primárne či sekundárne progresívnej formy SM.
V ostatných rokoch sa v odborných kruhoch hodne diskutovala problematika očkovania proti chrípke u pacientov s SM. Dospelo sa k záveru, že očkovanie proti chrípke je pre SM- -kára benefitom, odporúča sa očkovať aj rodinných príslušníkov. Očkovať proti chrípke je vý- hodné už koncom septembra, pretože na vytvorenie protilátok potrebuje ľudský organizmus určitý čas. Treba tiež povedať, že človek je nasýtený ovocím a zeleninou, v plnej kondícii a prípadné nepriaznivé účinky očkovania vie rýchlo a v plnej miere eliminovať. Odporúča sa u pacienta s SM očkovať neživými vakcínami. 
Ak sa chrípka v rodine vyskytne, je potrebné chorého izolovať, minimalizovať styk chorého s SM-károm. Je vhodné zabezpečiť nešpecifickú prevenciu pred chrípkou prísunom vitamí- nov v prirodzenom stave i v liečebných prípravkoch. Homeopati odporúčajú užívať preven- tívne Oscillococcinum 1 tubičku lx za týždeň, v prípade chrípky až 3 tubičky denne. Tiež sa môže v chrípkovom období preventívne užívať Influenzinum 15 Ch päť granúl 1x týždenne, pri výskyte chrípky 3-5x denne päť granúl.
Ak sa esemkár stretne s človekom pozitívnym na SARS-2, prípadne s rozvinutým klinic- kým COVID-19, je potrebné nahlásiť túto situáciu svojmu praktickému lekárovi a na Úrade verejného zdravotníctva. Cieľom je otestovanie na prítomnosť SARS-2 a sledovať prípadný možný rozvoj COVID-19. Do úvahy prichádza aj dobrovoľná karanténa hneď od počiatku.
Ak sa vyskytnú príznaky respiračného vírusového ochorenia, prípadne strata čuchu a chuti, aj bez známeho alebo možného kontaktu s osobou chorou na COVID-19, je treba kon- taktovať sa so svojim lekárom. Je totiž množstvo ľudí, nosičov vírusu, ktorí sú klinicky nemí avšak sú pre svoje okolie infekční.


MUDr Branislav Brežný