Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Súčasná liečba COVID-19 a vitamínom C

30.06.2021 00:00


    O účinkoch vitamínov na ľudský organizmus sa napísalo hodne článkov nielen v laickej tlači, ale aj v odbornej literatúre. Otázkou ostáva, či tých článkov je naozaj dosť a či ich čitatelia prijímajú pozitívne a či si osvoja si ich rady a odporúčania. Prípadne, či sa poučíme z histórie, príkladov je viac: zlatokopi v Amerike, trestanci v kolóniách (román: Henri Charrière - Motýľ) alebo námorníci. Sú to príklady ľudí, ktorí dlhodobo nemali možnosť jesť potravu s dostatkom vitamínu C a ochoreli na skorbut. Odhaduje sa, že na skorbut zomrelo na celom svete asi dva milióny námorníkov. Preto, po objavení priaznivých účinkov citrónovej šťavy (škótsky lekár  James Lind v r.1747) na ľudský organizmus, námorníci dostávali denne jeden citrón, limetku. Účinok bol tak dramatický, že námorníkom začali hovoriť "limetkáči" (limeys).  Na objav účinnej látky v citrónovej šťave svet čakal temer 200 rokov a za izoláciu kyseliny ascorbovej, ktorú voláme i vitamín C, dostal Albert Szent-Gyioryi Nobelovú cenu. Skorbut sa prejavuje krvácaním ďasien, vypadávaním zubov, mäknutím kostí a spomalenou tvorbou červených krviniek. Výrazne klesá obranyschopnosť organizmu, priebeh infekcie je dramatickejší. Ak ani po dlhšom čase telo nedostane vitamín C, môže nastať aj smrť.

    Koncom októbra 2020 bola uverejnená prvá randomizovaná placebom kontrolovaná štúdia určená na štúdium vysokých dávok vitamínu C pri liečbe COVID-19 (Orthomolecular Medicine News Service, October 13,2020: Vitamin C Cuts Covid Deaths by Two-Thirds). Výsledkom tejto štúdie bolo zistenie, že v skupine pacientov liečených vitamínom C zomrelo 5 z 26 pacientov, v skupine liečených placebom zomrelo 10 pacientov z 28 zúčastnených v tejto štúdii. Pravdepodobnosť prežitia pacientov v skupine liečených vitamínom C je o 60% vyššia! Ak by sme za hlavné meradlo závažnosti stavu považovali index oxygenácie, tak z najkritickejších pacientov zomreli 4 ľudia (18%) liečených vitamínom C a 10 ľudí (50%) zo skupiny liečených placebom, takže pravdepodobnosť úmrtia pacienta liečeného vitamínom C je o 80% nižšia ako pacienta liečeného placebom (symptomaticky).

    Do WU-chanskej nemocnice sa dopravilo 50 ton vitamínu C, t.j. 50 miliónov jednogramových dávok. Tento vitamín sa podával ako pacientom, tak aj ošetrujúcemu personálu. Dosiahla sa redukcia novo hospitalizovaných pacientov na JISkách.

    Kazuistiky z amerických JISiek, ktoré používajú liečbu 12 000 mg vitamínu Ckaždých 12  hodín, nevykazujú takmer žiadne úmrtia u nikoho bez už existujúceho ochorenia v konečnom štádiu a u osôb mladších ako 85 rokov. Obdobne britské JISky, kde sa používa v liečbe 2 000 mg vitamínu C, bola hlásená najnižšia úmrtnosť spomedzi ostatných JIS v UK, a počet úmrtí sa znížil o štvrtinu.

    Zaujímavé sú hlásenia z JIS, ktoré testujú hladinu vitamínu C v krvi. Väčšina kriticky chorých pacientov mala hladiny vitamínu C na nedetekovateľnej úrovni, takže je možno u nich diagnostikovať skorbut! Jedna JIS v Barcelone zistila, že 17 pacientov z 18- tich mala hladiny vitamínu C v krvi ako pacienti so skorbutom. Na ďalšej JIS v USA  sa zistilo, že takmer všetci jej pacienti mali nedostatok vitamínu C, ale pacienti, ktorí zomreli, mali oveľa nižšie hladiny C v krvi ako pacienti, čo prežili.

    Na COVID-19 sa dá pozerať aj takto: vírus sám o sebe nezabíja. Čo zabíja, je zrejme nadmerná reakcia imunitného systému proti časticiam mŕtveho vírusu už po odznení vírusovej infekcie, ktorá spúšťa "cytokínovú búrku", čo je akýsi zápalový požiar, ktorý sa vymkne spod kontroly. Z tejto reakcie sa obviňuje najmä interkeukín IL-6 aendothelín-1, ktorí potencujú masívne cievne poškodenie. Vitamín C zasahuje aj do aktivácie neutrofilov, ktoré významne prispievajú k poškodzovaniu tkanív a smrtnosti pri infekcii SARS-Co-2. Pri týchto reakciách sa uvoľňuje veľké množstvo voľných kyslíkových radikálov a vitamín C tu pôsobí ako ich zametač.

    Teda vitamín C  má schopnosť svojim protizápalovým a antioxydačným účinkom odstraňovať splodiny tejto cytokínovej búrky. Preto sú potrebné podávať pacientom vysoké dávky vitamínu C, najlepšie v intravenóznej forme lieku. Steroidy produkované v nadobličkách a ktoré sú potrebné na zvládnutie infekcie v tele, sa nedokážu bez vitamínu C dostať do bunky. A to je dôvod, prečo sa podávajú pacientom s COVID-19 extra vysoké dávky vitamínu spolu so steroidmi.

    Odporúča sa včasná intervencia, užívať vitamín C v dávke 1000mg už v prvú hodinu od nástupu prvých poznaných klinických príznakov COVID-19 ochorenia a následne pokračovať podľa vypracovaných schém liečby. Väčšina ľudí po podaní vysokých dávok vitamínu C je už v priebehu 24 hodín bez príznakov. Fáza "cytokínovej búrky" sa spúšťa v priemere po 2 týždňovom priebehu ochorenia COVOD-19. Ak sa ju podarí zvládnuť do 48 hodín, prognóza na prežitie  je veľmi dobrá. Z doterajšej praxe jednoznačne vyplýva, že podaním vitamínu C sa skracuje trvanie, a súčasne sa znižuje, závažnosť symptómov ochorenia.

    Vždy je prevencia lepšia ako liečba rozbehnutého ochorenia. Preto je na mieste odporúčanie nielen jesť potravu s vysokým obsahom vitamínu C, ale aj užívať vitamín C vo vysokých dávkach ako liek a to 1000 mg denne. Riziko infekcie je možné znížiť aj prijímaním vitamínu D v dávke 5 000 IU/deň. Ak sú prítomné príznaky ochorenia odporúča sa denná dávka 20 000 UI/deň. Tiež sa odporúča dávka 400 mg horčíka, ďalej 20 mg/deň zinku.

    Tieto odporúčania sú vhodné dodržiavať aj pri iných respiračných ochoreniach, chrípku nevynímajúc. Z mojej praxe môžem povedať, že som i pri bežnom nachladnutí, nádche či katare horných ciest dýchacích podával svojim pacientom 10 ml kalcium a 10 ml vitamínu C v jednej striekačke. Úľava sa dostavovala už na druhý-tretí deň a niekedy nebolo potrebné vybrať celú sériu piatich intravenóznych injekcií. Je to moja 40 ročná skúsenosť.

    Na začiatku článku som si kládol otázku, či berieme dostatočne vážne varovania vedcov a lekárov. Veď dr. Linus Pauling, dvojnásobný laureát Nobelovej ceny, poukazoval už pred 50 rokmi na silu vysokých dávok vitamínu C v prevencii a liečbe. V knihe Vitamin C and the Commond Cold (Vitamín C a bežné prechladnutie) uvádza nadčasové vyhlásenie: "je obzvlášť dôležité, aby každý vedel, že sa môže do značnej miery chrániť pred ochorením a jeho následkami touto dôležitou živinou - vitamínom C."

    Nenastal čas, aby sme začali brať vážne slová odborníkov? Urobiť niečo pre seba, pre svoju rodinu, známych? Nenastal čas, aby sme prestali znevažovať odborníkov a kritizovať ich za ich odborný názor podopretý vedeckými dôkazmi? Nenastal čas na pokoru pred neznámym a nechať sa aspoň v túto dobu viesť autoritami?

    Aby sme to zvládli, tak si musíme veriť. Držme si palce navzájom. Spolu to zvládneme!

                                                          MUDr Branislav Brežný