Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Vďaka za účasť

31.12.2013 00:00

Zdalo sa, že utorok  7. augusta t.r. bude deň ako každý iný. Trochu ma vys-trašila  prezidentka SZSM p. Jarmila Fajnorová, ktorá ma narýchlo telefo-nicky pozvala na stretnutie s hlavným odborníkom pre neurológiu do Bratislavy. Mala sa prejednávať petícia  vyhlásená zväzom. Na jednej strane  "barikády" mali se-dieť hlavný odborník ministerstva zdravotníctva p.prof. MUDr Peter Turčáni PhD a tiež zástupcovia rôznych sekcií ministerstva zdravotníctva / neskôr  boli konkretizovaní MUDr Adam Hlôška- generálny riaditeľ Sekcie farmácie a lieko-vej politiky MZdr. SR a Pharm.DR Rastislav Pullmann -riaditeľ Odboru katego-rizácie,  cenotvorby a liekovej politiky MZdr.SR/ a na druhej strane zástupcovia SZSM- pani prezidentka, členovia  Výkonného výboru SZSM, predsedovia klu-bov SZSM a členovia zväzu.  Stretnutie sa uskutočnilo v prednáškovej sále Neu-rologickej  kliniky LFUK na Mickiewiczovej ulici. Témou stretnutia,  ako som naznačil vyššie,  bola petícia OZ Nádej a OZ SZSM  vyhlásená na tlačovej kon-ferencii dňa 6.6.2012 v Dome novinárov v Bratislave. Petícia bola vyhlásená za zmenu indikačných obmedzení v liečbe pacientov s SM interferónmi. Hlavnou myšlienkou petície, rsp. rozpor medzi platnými zásadami liečby a nám ponúk-nutou informáciou o ukončení liečby interferónmi po piatich rokoch liečby, v konečnom dôsledku viedlo k podpore vypísanej petície.

     Pán profesor Turčáni nás privítal na pôde neurologickej kliniky. Predniesol    / z môjho hľadiska lekára- neurológa/ veľmi peknú prednášku, jasnú a aj pre lai-ka zrozumiteľnú. V nej vysvetlil zásady a úskalia liečby interferónmi, porovnal liečbu SM vo Svete, Európe a v Slovenskej republike. Porovnal tiež predpisy a zvyklosti v liečbe SM. Vysvitlo, že v SR sú buď zhodné alebo prakticky  rov-naké podmienky začatia, priebehu i pozastavenia liečby po piatich rokoch liečby SM  bez atakov / nie ukončenie/. Liečba interferónmi sa robí v centrách pre liečbu SM za prísne konrolovaných podmienok. Uistil nás, že ak pacient bude potrebovať interferón, aj po piatich rokoch liečby, dostane ho.

      Po prednáške pána profesora dostali samozrejme slovo i páni dr Hlôška a dr Pullman. Títo páni nás uistili, že prvoradou snahou je účinná a cielená liečba SM podľa zásad  medicíny dôkazu, tiež však aj ochrana  pacienta pred nežiadú-cimi účinkami pri liečbe interferónmi. 

       V ďalšom stretnutie pokračovalo diskusiou nielen k liečbe SM interferónmi, ale aj ohľadne nových smerov liečby a výskumu problematiky SM. Členov SZSM veľmi zaujíma najmä nový preparát "Fampyra" , ktorý je t.č. určený úzkemu okruhu pacientov pri poruchách chôdze. I. neurologická klinika skúša tento preparát v praxi a prof. Turčáni bude sa snažiť, aby preparát bol uvedený do širšej ambulantnej praxe. 

       Stretnutie sa nieslo vo veľmi priateľskej nálade, nezaznamenal som žiadne vyhrotené emócie, ktoré by nás mohli "diskvalifikovať", došlo k obojstrannému porozumeniu. Obe strany  vyslovili prianie spolupracovať navzájom pri príprave nových predpisov pri liečbe SM. Osobne som vyjadril názor, že lekárska rada pri našom zväze sa nestretáva, nepracuje a nezaujala odborné stanovisko k danej problematike. Vyhli by sme sa  odvolaniu petície pre neporozumenie zásad lieč-by inteferónmi. Napriek tomu považujem toto stretnutie za veľmi podnetné, uži-točné a dovolím si dúfať, že sme položili nový základ  pre vzťahy lekárska obec - pacient.

       Chcem tiež poďakovať všetkým účastníkom tohoto stretnutia, najmä jeho organizátorom: pánovi profesorovi  MUDr Petrovi Turčanimu PhD a prezident- ke  SZSM pani Jarmile Fajnorovej, za zorganizovanie tohoto stretnutia, za ko-rektný prístup pri jednaní  k danej  téme, za prínos nových informácií v liečbe SM a najmä za príjemne a užitočne strávený čas.


                                          S pozdravom Sursum corda Váš Branislav Brežný