Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

VITAMÍN C - AKO HO MOŽNO NEPOZNÁME

30.12.2020 00:00


O vitamíne C, (E300) kyseline L-askorbovej, sa už popísalo a povedalo veľa. Avšak, poznáme ho dokonalo? Vieme oceniť jeho dôležitosť pre ľudský organizmus? Vitamín C je dôležitou súčas- ťou organizmu každého zdravého človeka. Žiaľ, telo si ho nevie uložiť do zásoby na "horšie časy", preto je potrebné dopĺňať jeho hladinu v krvi každý deň. Podporuje vstrebávanie ťažkých kovov, v tele pôsobí ako antioxidant a vytvára kolagén starajúci sa o zdravé ďasná, zuby, kosti a krvné cievy. Zatiaľ čo väčšina živočíchov si dokáže vytvárať vlastný vitamín C, človek je odkázaný na jeho externý príjem. Najvhodnejšie je to predovšetkým jedením vybraných druhov ovocia a zele- niny, ktoré obsahujú jeho väčšie množstvo. Kde sa nachádza najväčšie množstvo? Sú to: čierne ríbezle, šípky, kiwi, ružičkový kel, surová kyslá kapusta, červená kapusta hlávková, brokolica, jara- bina, žerucha záhradná, paprika, kôpor, petržlenová vňať, chren, papaya, fenikel.

 Avšak pri jeho nedostatku sa nevyhneme prijímať ho v podobe vo vode rozpustných práškov či tabliet. Napriek tomu, že ľudstvo poznalo príznaky ochorení z nedostatku vitamínu C a ich zlepše- nie pri jedení určitých druhov rastlinnej potravy, nevedelo sa, že je to práve vitamín C, čo im chýba. Vitamín C bol najskôr získaný z kapusty a v roku 1928 z papriky. Za tento počin dokonca získal vedec Albert Szent-Györgyi roku 1937 Nobelovu cenu.

V našom podvedomí sa usídlila empiricky získaná myšlienka, že vitamín C a jeho zvýšený príjem, najmä počas výskytu chrípkových a respiračných ochorení, nás pred nimi chráni, zmierňuje a aj skracuje priebeh ochorenia.

Respiračné vírusy, vírusy chrípky či koronavírusy môžu letálne poškodiť pľúca a spôsobiť smrť v dôsledku vývoja syndrómu akútnej respiračnej tiesne (ARDS). Najdôležitejším príznakom ARDS je významne zvýšený oxidačný stres v dôsledku rýchleho uvoľňovania voľných kyslíkových radikálov a cytokínov, čo vedie k poškodeniu buniek, k zlyhaniu orgánov a následne k smrti jednotlivca.

Včasné užitie veľkých dávok antioxidantov, akým je aj vitamín C, môže pre pacientov s ARDS a poškodením pľúc, predstavovať účinnú liečbu. V klinických štúdiách sa už v dávnejšej minulosti preukázalo, že vysoké dávky vitamínu C poskytnú určitú ochranu pred vírusovou infekciou. Pri- tom sa zistilo, že podávanie aj veľmi vysokých dávok v tabletkách či intravenóznych injekciách sa nespája so žiadnymi vedľajšími účinkami. Pre jeho protektívny a aj liečebný účinok bol vitamín C zaradený do liečby pacientov s COVID-19 a ako protektívum u ľudí s vyššou expozíciou v prostredí s výskytom tohto ochorenia.

Vitamín C je dôležitá zložka bunkového antioxidačného systému. Je nápomocný pri posky- tovaní kritickej starostlivosti u chorého, a to ako pri vírusových tak i pri bakteriálnych infekciách. V poslednom období sa uskutočnili tri štúdie, do ktorých bolo zaradených 146 pacientov so sepsou a bol im podávaný vitamín C vo vysokých dávkach intravenózne. Takýto algoritmus môžeme použiť aj u pacientov s COVID-19. Podávaním vitamínu C v infúzii v dávke 200 mg/kg váhy/deň, rozdelené do 4 dávok, skrátili dobu hospitalizácie na JIS o 7,8 % a tiež sa významne znížila smrtnosť pacien- tov. Takéto skúsenosti boli v minulosti zaznamenané aj pri závažných priebehoch chrípky, kedy an- tioxidanty obsiahnuté v potravinách znížili oxidačný stres indukovaný zápalom pľúc u pacientov na umelej ventilácii. Okrem toho, per os podávanie vitamínu C v dávke 6 gramov denne znížilo riziko vírusovej infekcie, alebo zlepšilo symptómy už prebiehajúceho ochorenia.

Vysoké dávky vitamínu C sa podávali v Číne 50 pacientom so stredne ťažkým až ťažkým prie- behom COVID-19, a to v dávke 10-20 gramov denne, podávané 8-12 hodín. Klinický stav pacientov sa zlepšil a boli prepustení z nemocnice.

Okrem toho New York Post zverejnil informácie o podávaní vysokých dávok vitamínu C intra- venózne u ťažkých infekcií koronavírusom v Northwell Health (23 nemocníc) v New Yorku. Podľa tejto správy iniciálna dávka bola 1500 mg, následne sa pokračovalo 3-4 rovnakými dávkami denne. Okrem toho dostávali pacienti i iné lieky, ako boli antimalariká, antivirotiká, antibiotiká a bio- logickú liečbu. Tento režim vychádzal z experimentálnej liečby koronavírusovej infekcie v čínskom Šanghaji. Podávanie vysokých dávok vitamínu C významne zlepšili klinický stav pacientov. Keďže pri zápalových ochoreniach významne klesá hladina vitamínu C v ľudskom tele, treba ju substitu- ovať podávaním jeho vysokých dávok. Tie sa však len ťažko dosiahnu podávaním per os, ideálne je ho podávať v intravenózne (Nutries 2019; 11, 708, Journal of Intensive Care2020; 8, 15). Moje odporúčanie: Na základe hore uvedeného je potrebné v časoch, kedy očakávame výskyt respi- račných infekcií zvýšiť príjem vitamínu C v potrave, prirodzenej či vo výživových doplnkoch stravy. Okrem toho prichádzajú do úvahy aj liekové formy vitamínu C. Tie odporúčam užívať súčasne s prirodzenou stravou, ovocím a zeleninou. V čase ohrozenia je vhodné zvýšiť jeho príjem na 4-6 gramov za deň. V prípade nachladnutia, objavenia sa nádchy či kataru horných ciest dýchacích je vhodné siahnuť po osvedčenom mixe: 10 ml 10 % calcium gluconicum ev. chloratum a do 20 ml doplniť dvoma ampulkami vitamínu C. Podáva sa vnútrožilovo a to denne, počas minimálne piatich dní.

 MUDr. Branislav Brežný