Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Vitamín D

30.06.2020 00:00

O vitamíne D sa už písalo aj na stránkach nášho časopisu. Ostatnú dobu, pri výskyte nového ochorenia COVIT - 19 vo svetovej populácii, upozornili priebehy ochorení na problém výšky hladiny vitamínu D v krvi pacientov s týmto ochorením. Pacienti infikovaní koronavírusom mali nízke hladiny vitamínu D.  Komplexné pozitívne účinky vitamínu D na imunitu organizmu, procesy bunkového delenia, kosti, svaly, mozog a psychiku, krvný obeh, na ochorenia ako je cukrovka 1. typu,  skleróza multiplex, porážka, sa môžu podľa najnovších štúdii uplatniť až pri vyšších hladinách vitamínu D ( a jeho metabolitov ) v krvi, a samozrejme i pri vyšších substitučných dávkach vitamínu D.

    Vitamín(y) D alebo kalciferol(y) je názov skupiny vitamínov, ktoré sa rozpúšťajú v tukoch. Je to skupina látok, ktoré boli objavené v roku 1942 (A.McCollum). Majú charakter steroidných hormonálnych prekurzorov a keďže si ich telo nevie "vyrobiť" v dostatočnom množstve, boli tieto látky zaradené medzi vitamíny. Najnovšie sa zdá, že sa budú považovať za hormóny. Komplex vitamínov skupiny D tvorí päť látok, najdôležitejší z nich je vitamín D3: kalciferol (cholekalciferol; vytvorený zo 7-dehydrocholesterolu). Za normálnych okolností sa vitamín D tvorí v koži pôsobením slnečného žiarenia. 

    Či má ľudské telo dostatok vitamínu D vieme zistiť rozborom krvi, jeho hladina sa udáva v dvoch alternatívach: môžu sa udávať nmol/l (nanomoly na liter) alebo v ug/l (mikrogramy na liter). Normálne hodnoty sú 75-200 nmol/l  (optimum je 160) alebo 30-80 ug/l (optimum je 60-65). Ak by sme chceli prepočítať hladiny vitamínu D  (konverzia jednotiek ) v krvi, je  hladina nmol/l 2,5 násobok ug/l. Aby sa udržali hladiny vitamínu D v krvi je potrebné ho dodať telu denne vo výške 400-800 UI (medzinárodné jednotky). Avšak v zime, keď je nedostatok slnečného žiarenia, je potrebné túto dávku zvýšiť!

     Hovorili sme o tom, že vitamín D sa v ľudskom tele vytvára slnečným žiarením. Zistilo sa, že slnečná ochrana s faktorom (SPF) 8 a viac zablokuje UV lúče, ktoré sú potrebné pri produkcii vitamínu D v tele. Počiatočné opaľovanie, v trvaní 10 - 15 minút bez použitia opaľovacieho faktora, vytvorí dostatok vitamínu D. Potom by sa mal použiť ochranný faktor 15 a viac, aby bola pokožka chránená. Takéto opaľovanie, ktoré zahŕňa tvár, ruky, dlane alebo chrbát najmenej dvakrát do týždňa, zabezpečí dostatok vitamínu D. Zásoba vitamínu D stačí len asi na 2 - 4 mesiace. S pribúdajúcim vekom sa znižuje schopnosť organizmu syntetizovať vitamín D expozíciou slnečným žiarením. Zaujímavé však je, že opálení ľudia alebo ľudia s tmavšou pokožkou budú vytvárať oveľa menej vitamínu D, pretože ich pigment pôsobí ako filter a prepustí menej slnečných lúčov. Černosi musia mať až 6x dlhšiu expozíciu na slnku ako belosi. Ďalší problém nastáva v období zimy, od novembra do februára, pretože dávka slnečných lúčov v zime nie je dostatočná na to, aby sa v pokožke vyprodukoval dostatok vitamínu D a teda vzniká " ročným obdobím podmienená" prirodzená hypovitaminóza D. Tú je potrebné neskôr korigovať.

    Strach z výskytu kožných rakovín, najmä melanómu - čo je jeden z najagresívnejších nádorov, viedol po generácie k redukcii opaľovania, pobytu na slnku a najmä k používaniu krémov na opaľovanie s vysokým faktorom ochrany (niekedy až 50). Výskumom sa zistilo, že výskyt kožných nádorov bol v krajinách, kde sa "neopaľovalo", vyšší. Teda správne opaľovanie je zdravé a telu osožné. Dôležité je, aby sme sa pri opaľovaní nespálili. Pri začiatku sezóny opaľovania je vhodné postupné zvyšovanie expozície tela na priamom slnku. Po ukončení opaľovania je vhodné ošetriť kožu prípravkami po opaľovaní, ak by sme dobu slnenia  prehnali, je vhodné kožu ošetriť prípravkami na báze kyseliny pantoténovej v spreji  ( ktorá sa nazýva aj vitamín B5  ).

    V zime sa dostáva vitamín D do tela zväčša iba potravou živočíšneho pôvodu (napr. z oleja z rybej pečene - tresky či platesa, vhodné sú najmä makrely, slede, sardinky, lososy ). Menšie množstvo vitamínu D je v mäse, vaječnom žĺtku, mlieku, mliečnych výrobkoch. Vegáni majú k dispozícii iba hríby sušené na slnku, kvasnice, kakao, kokos, datle alebo rastlinné tuky a oleje, či obilniny "umelo" obohatené (fortifikované) o vitamín D. Rajčiny obsahujú vitamín D len v listoch rastliny. Pri varení sa vitamín D neznehodnocuje. Tu je prekurzorom ergosterol a rastlinný vitamín je ergokalciferol, vitamín D2. Pritom dávka zhruba 5 mikrogramov (200 IU) vitamínu D sa dá získať v 200 g ryby, 3 vajciach či 100 g avokáda a v zime je pre dospelého človeka nedostatočná (!) a treba siahnuť po substitúcii, užívaniu liečebných prípravkov.

    Ak hladiny vitamínu D v krvi sú nízke, je treba ju zvýšiť "umelým" dodaním do tela. Užívaním vitamínu D v dennej odporúčanej dávke nezdvihneme jeho hladinu  do fyziologických hodnôt. Ak by sme to chceli nechať "na prírodu" bolo by treba zjesť niekoľko kíl sardiniek denne po dobu niekoľko týždňov alebo sa opaľovať  12 -14 hodín denne počas niekoľkých týždňov.....

    Najvhodnejšie je doplniť vitamín D v krvi doplnkami stravy obsahujúce vitamín D v dostatočnom množstve alebo priamo vitamínom D. Treba ho užívať v rozumných a najmä v zmysluplných dávkach. Inak to nemá význam! Ako sme už spomínali, vitamín D je rozpustný v tukoch a je vhodné užívať ho s jedlom s dostatočným množstvom tuku. Liečebná dávka  vitamínu D je v rozmedzí 3000 - 5000UI denne (konverzia jednotiek vitamínu D3 : 1 µg = 40 IU) . V letom období, pri bežnej substitúcii, dávku vitamínu D ani nevysadiť ani neznížiť! Kontroly  hladín vitamínu D v krvi je treba robiť v trojmesačných intervaloch. Tiež treba krv vyšetrovať v jednom laboratóriu - aby boli rovnaké referenčné hodnoty, čo je dané aj metodikou spracovania vzorky. Práve tri mesiace sú dostatočnou dobou, aby sa organizmus saturoval vitamínom D a podľa toho by sa robila prípadná korekcia dávky. Tiež je potrebné na tomto mieste povedať, že každý pacient je iný: jednému stačí užívať 1000 UI, inému 5000 OU denne, aby dosiahol tú istú hladinu vitamínu D v krvi. Platí tu prísna individualita ako pacient zareaguje na liečbu. Problémom môže byť spôsob ako dostať vitamín D do tela a aj vstrebávanie, ktoré sa deje až v tenkom čreve. Jeho vstrebávaniu bránia ochorenia čreva a aj vek, lebo vo vyššom veku je vstrebávanie z čreva všeobecne znížené.

     Pri nádorových ochoreniach, závažných imunodeficientných stavoch a aj pri SM  je vhodné mať hladinu vitamínu D v hornej štvrtine fyziologických hodnôt. V roku 2012 zverejnil Úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) nové bezpečné denné príjmy vitamínu D tie sú pre deti (11-17 rokov), dospelých a tehotné ženy 100ug (4000 UI), v závažných prípadoch sa môže podať ešte bez následkov 10 000 UI .

    Chcem upozorniť na problém užívania vitamínu D v kvapkách. Často sa kvapky dajú na lyžičku alebo sa kvapkajú priamo do úst, prípadne sa zapijú vodou. Kvapky sú na báze oleja a nerozpustia sa vo vode! Pri oliznutí lyžičky sa stráca ¼ objemu, ¼ ostáva na perách, ½ dávky sa stráca v ústach a cestou do žalúdka. Vitamín D sa vstrebáva až v tenkom čreve, až tam sa nedostane (!), tam ho treba dostať. Tabletkové a tobolkové formy nemajú tento problém. Na miesto určenia sa dostanú bez obtiaží. Ale ak by sme chceli užívať vitamín D v kvapkách a aby mal aký-taký účinok, musíme ho dať do väčšieho množstva stravy. Napríklad do mlieka alebo do jogurtu ( nie s obsahom 0% tuku ), ďalej do polievky, omáčok, do nátierok, do dresingov, do šalátov - všetko  s obsahom tukov.

    Je dokázané, že národy Európy majú veľký podiel hypovitaminózy D v populácii a to aj u národov, ktoré žijú pri mori a teda majú ľahký prísun potravín s vysokým obsahom vitamínu D a južne položené sú aj "zaliate" slnkom.  Vzhľadom k tomu, že rizikový faktor pre vznik SM-ky je hypovitaminóza D, je vhodné, aby sa každému pacientovi s SM vyhodnotili hladiny D vitamínu v krvi a ak sú hladiny nízke, dostať ich do hornej štvrtiny fyziologických hodnôt. Nízke hladiny vitamínu D determinujú imunitné správanie organizmu ( a aj priebeh SM ) a všetci pacienti s ťažším priebehom COVIT-19 ochorením mali nízke hladiny vitamínu D v krvi.

    Žiaľ, zákon o reklame mi nedovoľuje vymenovať lieky, ktoré sú vhodné užívať pri nízkych hladinách vitamínu D v krvi. Osobne preferujem lieky pred doplnkami stravy. Lieky sú vyrobené za prísnych kautel a majú presne stanovený obsah účinných látok, čím je zaručené dodávanie presných dávok lieku do organizmu a sú medzi sebou porovnateľné.

                                                   MUDr Branislav Brežný