Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

ZÁVER A ODPORÚČANIA

30.09.2020 00:00

  COVID-19 je nové ochorenie, o ktorom zbie- rame informácie. Čím viac o ňom vieme, tým viac otázok sa objavuje a na tie musia odpo- vedať vedci a lekári všetkých medicínskych odborov. Okrem nich sa situáciou musia zaoberať politici i právnici, ktorí riadia našu spoločnosť, v neposlednom rade aj štátna správa a samospráva. Ale objavuje sa aj im- peratívum - pred respiračnými ochoreniami sa musí chrániť každý z nás a začať treba u seba.
Na prvom mieste je racionálna, SM pri- spôsobená, životospráva a životný štýl. Pri- jímať viac vitamínov nielen v potrave, ale aj vo forme liekov - vitamínu C, D, komplexu B vitamínov a selénu. Je potrebné zvýšiť pohyb na čerstvom vzduchu a udržiavať si kondíciu. Vyhýbať sa uzavretým priesto- rom a najmä styku s neznámymi osobami. Dodržiavať odstup od neznámej osoby naj- menej jeden meter, najlepšie dva. Ak niekto kašle alebo kýcha, je potrebné sa takejto osobe vyhnúť. Nosenie rúšok má tiež svoje pravidlá. Musí byť zakrytý aj nos a aj ústa. Nosenie na verejnosti je dané epidemickou situáciou.
Jedinou medicínskou ochranou pred chrípkou je očkovanie proti chrípke. Nevý-
hodou tohto očkovania je potreba opakovať ho každý rok a je treba očkovanie urobiť v dostatočnej dobe pred očakávaným výsky- tom epidémie chrípky. To preto, aby sa stihli vytvoriť protilátky v dostatočnom množ- stve. Očkovať možno len v tom prípade, ak je esemkár v štádiu remisie a neprebieha u neho niektorá kontraindikácia očkovania uvedená v letáčiku vakcíny.
Očkovanie je na báze dobrovoľnosti. Ak nie ste jednoznačne rozhodnutí, a je jedno či za alebo proti, porozprávajte sa o očkovaní so svojim lekárom, prípadne rajónnym neu- rológom alebo v centre.
Je treba byť opatrný viac ako v minulos- ti, ale nepodliehať panike. Je treba sa riadiť oficiálnymi usmerneniami. Situáciu netreba zľahčovať, na druhej strane vidieť všetko v čiernych farbách je nezmyslom. Ľudstvo sa s infekciou vyrovná, síce nie zajtra, ale vyrovná. A možno "za rohom" na nás čaká ďalšie prekvapenie... a možno nie! A preto - neklesajme na duchu.
MUDr. Branislav Brežný