Zemiakové pagáčiky
Zemiakové pagáčiky Pomaly prichádzajú jesenné dni, kedy sa snažíme ochutnať plody našej práce v záhradkách či vo vinohradoch. Tí, čo nemajú možnosť sa vybúriť v prírode, môžu ochutnať plody zeme, ktoré získajú v obchodoch. Zemiaky sú našim druhým chlebom. Preto som sa rozhodol zverejniť náš jednoduchý recept na zemiakové pagáčiky. Môžu sa papať teplé, čerstvé, ale sú výborné aj na druhý deň. Rado sa zapíjajú vínkom, nie preto že by boli suché. Preto, lebo vínko sa k nim jednoducho hodí. Univerzálnosť ich použitia je aj v tom, že sa môžu podávať ku kyslým polievkam, gulášom…. Výhodou tohto receptu je to, že sa dajú sily rozložiť na dva dni a tak únavnosť je minimálna.
Čo potrebujeme:
375 g zemiaky, 600 g polohrubá múka, 380 g studené maslo (alebo Hera), 4 ks ks žĺtky, 1 kocka (42 g) droždie, 20 g cukor kryštálový, 22 g soľ, 1 ks vajce na potretie
Do vriacej osolenej vody dáme variť zemiaky v šupke. Po uvarení a vychladnutí ich ošúpeme, a prepasírujeme alebo postrúhame na hrubom strúhadle do misy. Pridáme k nim ostatné suroviny a spracujeme na jednoliate cesto, najlepšie hákmi na šľahači. Cesto potom zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 12 hodín do chladničky, najlepšie na noc. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika, zložíme na troje a znovu vyvaľkáme na hrúbku 2 cm. Povrch nožom šikmo nakrojíme na štvorce do hĺbky 1-2 mm (mriežkovanie). Takto pripravené cesto potrieme rozšľahaným vajcom. Kto rád slané, môže pagáčiky posypať hrubou soľ ou, kto má rád rascu, môže ňou posypať pagáčiky…. Formičkou vykrojíme pagáčiky alebo môžeme radielkom vykrajovať rôzne veľké štvorce či obdĺžniky ( je to rýchlejšie ), ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich ešte 20 minút podkysnúť. Výdatnosť tohto množstva cesta sú dva plechy. Vložíme do rúry predohriatej na 180 stupňov a pečieme 15 -20 minút do zlatohneda. Dúfam, že Vám budú chutiť tak ako mne.
Doma ich pečiem z dvoch dávok. Po prvej sa len tak „zapráši“ a druhá je na vychutnávanie. Takže- dobrú chuť!