Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Zinbryta ( daklizumab ) - stiahnutie z obehu

12.03.2018 00:00


   Štátny ústav pre kontrolu liečiv v SR upozornil na informáciu Európskej liekovej agentúry (EMA ), ktorá odporučila okamžité pozastavenie registrácie lieku Zinbryta na liečbu SM a okamžité stiahnutie z obehu.

    Dôvodom stiahnutia tohto lieku je podozrenie, že užívanie tohto lieku viedlo k závažnému zápalovému ochoreniu mozgu ( vrátane encefalitídy a meningoencefalitídy ), ktoré boli nahlásené z celého sveta a viedli k fatálnemu priebehu liečby v troch prípadoch.  Väčšina prípadov sa objavila do 8 mesiacov od začiatku liečby.  Nežiadúce účinky lieku sa môžu prejaviť do 6 mesiacov po ukončení liečby.

    Zinryta - daklizumab - je liekom zo skupiny imunomodulačných liečiv schválených na používanie v EU.  O ňom informovala p. MUDr Jarmila Szilasiová z Neurologickej kliniky LF UPJŠ v Košiciach  na seminári v Ružomberku v máji 2017.

    Zinbryta sa používa na liečbu ťažších foriem sklerózy multiplex,  nie je na bežnú liečbu relaps-remitujúcej formy ochorenia. Tento liek bol určený pre tých pacientov so sklerózou multiplex, u ktorých bola iná liečba nedostatočná, rsp. u ktorých nebola primeraná odpoveď na liečbu aspoň dvoma typmi liečby modifikujúcej ochorenie (DMT, disease modifying therapy), a u ktorých je liečba akýmkoľvek iným typom DMT kontraindikovaná alebo inak nevhodná.  Teda, liek nie je liekom prvej línie.

   Podávanie lieku sa javí ako temer ideálne. Po zaškolení pacienta v technike podávania injekcií pod kožu môže si pacient aplikovať liek sám. Je balený v striekačke so zatavenou ihlou alebo pribalenou ihlou. Aplikuje sa raz mesačne - 150 mg daklizumabu pod kožu.

    Tiež bezpečnostný profil bol dobrý. Publikovali sa dve veľké štúdie: štúdia kontrolovaná placebom mala kohortu liečených 417  pacientov a v ďalšej štúdii bolo 919 pacientov liečených Zinbrytou versus 922 pacientov liečených s interferónom beta -1a intramuskulárne. Najčastejšie hlásené nežiaduce reakcie u pacientov používajúcich Zinbrytu, ktoré viedli k ukončeniu liečby, boli pečeňové reakcie vrátane zvýšených transamináz (ALT) v sére (5 %) a kožné reakcie (4 %). Ďalej sa z nežiaducich účinkov vyskytovali   zápal nosohltana, infekcia horných dýchacích ciest, chrípka,  bolesť hrdla, hnačky depresie.....

    U pacientov liečených Zinbrytou sa vyskytlo závažné poškodenie pečene v 1,7%, vrátane smrteľnej autoimunitnej hepatitídy a fulminantného zlyhania pečene. V klinických štúdiách sa zvýšenie transamináz v sére objavilo kedykoľvek počas liečby a počas 6 mesiacov od poslednej dávky Zinbryty. 

    Zápalové ochorenia centrálneho nervového systému neboli doteraz hlásené. Vzhľadom k tomu, že sa vyskytli a dokonca boli hlásené tri úmrtia s podozrením, že užívanie Zinbryty môže byť príčinou týchto stavov, EMA odporučila okamžité pozastavenie registrácie Zinbytry.  Výrobca Biogen a AbbVie liek už stiahli z distribúcie.

    Na prednáškach v rámci doškolovania pacientov s SM otvorene hovoríme o rizikách liečby SM. Sú to lieky zasahujúce najmä do imunitných pochodov pacientov. Vždy je riziko, že preparát, hoc prešiel veľmi prísnymi predklinickými i klinickými skúškami a testami na zvieratách i dobrovoľníkoch, bude mať nežiaduce účinky, dokonca závažné. Farma-firmy sa snažia eliminovať nežiaduce účinky na minimum. Na prvom mieste je benefit pacienta. Napriek tomu, že percento novo objavených nežiadúcich účinkov je nízke, výrobca stiahol Zinbrytu z trhu.

                                                                                            MUDr Branislav Brežný