Vyhľadávanie

Kontakt

Klub sclerosis multiplex Považská Bystrica
Hliny 1312/135
017 07 Považská Bystrica

Čislo účtu IBAN: SK55 0900 0000 0003 6041 3183
IČO: 008969000013

klubsmpb.blogspot.com

0904-487 594

klubsmpb@gmail.com

Zodpovednosť v nás

30.03.2020 00:00


Motto: " Zdravie nie je všetkým, ale bez zdravia je všetko ničím"                                                                                                           

                                                                           Arthur Schopenhauer

    Ostatnú dobu nás masmédia zaplavujú rôznymi informáciami z domova i zo sveta. Tie sa v súčasnosti týkajú najmä pandémie vyvolanej korona - infekciou, ktorá sa prejavuje ochorením COVID - 19, ktorého pôvodcom je SARS-CoV 2.

    Corona vírusy ( CoV ) poznáme už od 60. rokov 20. storočia. Tieto vírusy sú detegované zvyčajne u vtákov a aj u cicavcov, pričom obzvlášť bežné sú u tiav, dobytka, svíň, mačiek, netopierov či hadov a kolujú medzi nimi. Tieto vírusy často mutujú, menia sa a môžu zmeniť svoje patogénne vlastnosti a tým vyvolať novú, doteraz nepoznanú infekciu. Súčasný SARS-CoV 2 vznikol prirodzenou mutáciou v čínskom Wu-chane a začal svoju cestu svetom zrejme na trhovisku, kde sa oslavoval čínsky nový rok. Týchto osláv sa zúčastnilo viac ako 50 tisíc ľudí. Vieme, že Číňania obľubujú jesť živé zvieratá, čo považujú ich za lahôdku  a na týchto oslavách to bolo bežné. Ak by boli tepelne spracované, vírus by nemal šancu na svoje šírenie. Je tiež známe, že zvieracie CoV sú zodpovedné za ekonomické straty v chovoch domácich zvierat. V zriedkavých prípadoch sú prenosné zo zvierat na človeka ( typické zoonózy ), v ostatných cca 20 rokoch sme však zaznamenali aj šírenie CoV infekcie z človeka na človeka. Sú to predovšetkým SARS a MERS, "našťastie" COVID - 19 má nižšiu smrtnosť. Globálne šírenie týchto ochorení sa však podarilo podchytiť, pretože sa prijali rázne opatrenia.

    Špecifická liečba práve prebiehajúcej infekcie CoV nie je k dispozícii a liečba sa obmedzuje len na symptomatickú (príznakovú) liečbu. Hľadajú sa rôzne možnosti liečby, experimentuje sa so známymi liekmi, ktoré používame pri iných závažných vírusových ochoreniach ( EBOLA, AIDS a pod. ). Pri najzávažnejších priebehoch ochorenia dochádza k obojstrannému zápalu pľúc, pričom ani umelá ventilácia ( dýchanie ) prístrojmi nezabezpečí okysličenie organizmu, takže treba mimotelový krvný obeh s umelou saturáciou krvi kyslíkom. A ak ani tieto opatrenia nie sú účinné, žiaľ, je to stav nezlučiteľný so životom.

    Keďže nemáme žiadny špecifický liečebný proces na liečbu CoV infekcií, sú potrebné, tak ako v minulosti, preventívne karanténne opatrenia. Tie sú na viacerých úrovniach. Začínajú pri správnej osobnej hygiene - ako sú časté umývanie si rúk a tváre, denné celotelové očisty, nosenie ochranných rúšok, rukavíc prípadne oblekov, vyvarovania sa osobného styku s neznámymi osobami a dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi osobami. Ak zistíme, že máme príznaky ochorenia alebo ho má niekto z rodiny, je potrebné informovať svojho lekára, ktorý zariadi čo treba. Celospoločenské opatrenia karanténneho typu vyhlasujú štátne orgány a musíme ich dodržiavať. V opačnom prípade vystavíme seba a svoju rodinu riziku vzplanutia infekcie, čo pri našom ochorení na SM môže mať nedozerne, závažné následky. 

    V nadpise môjho príhovoru hovorím o zodpovednosti. Hľadal som vo významovom slovníku - čo znamená slovo "zodpovednosť". Napríklad, zodpovednosť je vedomieo následkoch činu, konania a povinnosť niesť následky za nejaký čin. Je to aj je morálna vlastnosť, ktorá predpokladá komplementárny vzťah medzi skutkami človeka a jeho svedomím v intenciách morálneho systému, na ktorom človek nesúci zodpovednosť vedome a slobodne participuje a ktorý prijal. Ja si myslím, že zodpovednosť je aj milovať seba, teda mať sa rád, a milovať svojho blížneho. Nielen priamo člena rodiny, ale aj suseda, spoluobyvateľa obce, mesta či štátu a to bez rozdielu národnosti, vierovyznania, politického presvedčenia či imania. Milovať sa navzájom, v tomto slova zmysle, je ochrániť sa a aj nás všetkých pred následkami svojho možného nerozvážneho konania. Preto treba zobrať "rozum do hrsti" a konať premyslene, v pravom slova zmysle - zodpovedne. Teda tak, aby som neublížil. Ani sebe a ani blížnemu.

     Pevne verím, že tak ako sa "stratil" SARS a MERS, stratí sa i CIVID - 19. 

                                                                                       Váš Branislav Brežný